Жените от историята и каузата за образование

Денят на народните будители

днес често свързваме с учителската професия. Учителите са тези, чиято задача е да преподават не само предметно знание, но и ключови умения и нагласи за успех в живота на учениците. Подобна роля са имали и книжовниците и просветителите, чиято памет честваме всяка година на първи ноември.

Паралелно с това за Деня на будителите обикновено се сещаме основно за мъже. Този факт и днешният празник ни провокираха да се разровим и да си припомним историите на 9 вдъхновяващи женибудителки. Голяма част от тях и… учителки. Каузата им е споделена, съдбите и животите им са преплетени, а примерът им цели да покаже, че революцията, обединеният националния дух и стремежът към образование не са дело на шепа избраници, а плод на целенасочените усилия и устрем на хора от всички обществени прослойки. И не е нужно портретът им да виси на показ в слънчеви кабинети и мрачни коридори, ликът им може и да не се вее на знамена или да се татуира на нечии гърди, може дори да няма място за тях в задължителната учебна програма. Делото им остава и може да е вдъхновение за всички нас днес.

Ако учителската професия ви вдъхновява и също вярвате в потенциала на всяко дете, сега е моментът да кандидатствате в Програмата на “Заедно в час”.

 

Любопитно:

По данни на НСИ за учебната 2018/2019 година, 85,4% от учителите в общообразователни училища в България са жени или 43 442 от общо 50 846. Това далеч не е така в периода на Българското възраждане, когато идеята за ограмотяване на момичетата е била революционна сама по себе си, а първата българска учителка се ражда през 1815 година. Около две столетия по-късно професията е силно феминизирана, а 14,6% мъже, които са се посветили на каузата “образование” ежедневно чуват “госпожо… ъъъ, извинете, господине”. 


Благодарим на страницата “Български женски истории”, с чиято помощ успяхме да напишем този материал. Целта на страницата е да събере на едно място малко известни факти за ролята и културното наследство на българките през XIX и началото на XX век. Последвайте ги. Заслужава си.