27 са новите “Училища за пример”

учители по време на обучение за проект FIERST

27 училища от 18 области и 21 населени места са новите участници във втория випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Новите училища се присъединяват към още 24 училища, които започнаха участието си в “Училища за пример” през август 2020 и продължават във втората си година на програмата. Новите участници бяха избрани от подадени 99 кандидатури за участие от училища от цялата страна, които комисията по подбор оцени като много силни. 

Нови региони и още по-разнообразни училища

С новия випуск училища програма “Училища за пример” започва работа за първи път в областите Монтана, Русе, Ловеч, Кюстендил, Сливен и Силистра и разширява обхвата си до 28 области в цялата страна заедно с училищата от първата година. 

Новите участници в програмата са с още по-голямо разнообразие като профил на училищата. Сред тях има две начални училища, 14 основни, 3 средни училища, 4 професионални гимназии, две математически, една търговска гимназия и едно спортно училище. 

“Разнообразието от профили на училища и брой на екипите, които ще се включват в обучението ще позволи още повече споделяне на опит, добри практики и откриване на пътя към истинско училище за пример, в което цялата училищна общност работи заедно за успеха на учениците, независимо от даденостите на средата”, споделя Ивелина Пашова, ръководител на програма “Училища за пример” и обучения на училищни екипи в “Заедно в час”.

Програмата 

Програма „Училища за пример“ е двугодишна и се състои от две неразделни части: курс „Лидерство в училище“ и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по част от конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация „Америка за България“ и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на „Заедно в час“.

Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи. Очаквайте скоро истории за промяната в училище от участниците в първия випуск на програмата на сайта на “Заедно в час” и като добри практики на сайта prepodavame.bg

Обучителите и менторите

учители по време на обучение за проект FIERST

Освен обучения за лидерските екипи в рамките на програмата училищата ще преминат още през менторска подкрепа, която се осъществява от опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите ще посещават училищата и ще им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма. Голяма част от тях са възпитаници на програма „Нов път в преподаването“ на „Заедно в час“ и “Академия за лидери в образованието” с богат опит в обучението на учители. 

Обученията и подкрепата в програмата са създадени от екипа на „Училища за пример“, в който основните експерти са Кристина Николова и Симеона Маринова. Програмата е надградена и развита допълнително и от опита и обратната връзка на училищата от първия випуск на програмата. Обученията за новите участници ще започнат през август 2021 г.

Пълен списък на новите “Училища за пример”:

СУ “Иван Вазов”, Вършец
ОУ “Васил Левски”, Разград
ОУ “Иван Сергеевич Тургенев”, Разград
Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”, Варна
ПГ по селско стопанство “Свети Георги Победоносец”, Суворово, обл. Варна
Варненска търговска гимназия “Георги Стойков Раковски”, Варна
ОУ “Христо Ботев”, Брестница, обл. Ловеч
Профилирана математическа гимназия “Баба Тонка”, Русе
ОУ “Свети Свети Кирил и Методий”, Николаево, обл. Стара Загора
ОУ “Георги Стойков Раковски”, Голямо ново, обл. Търговище
СУ “Христо Смирненски”, Стара Загора
35. СУ “Добри Войников”, София
ОУ “Петко Рачев Славейков”, Бургас
ОУ “Елин Пелин”, Бургас
ПГ по земеделие “Стефан Цанов”, Кнежа
ПГ по механоелектротехника и електроника, Бургас
Спортно училище “Дръстър”, Силистра
ОУ “Д-р Иван Селимински”, Сливен
ОУ “Димитър Петров”, Сливен
ОУ”Евлоги Георгиев”, Дупница
ОУ ” Христо Ботев”, Велинград
Oсновно училище “Проф. Иван Батаклиев”, Пазарджик
Професионална техническа гимназия “Симеон Велики”, Велики Преслав
ОУ “Тодор Каблешков”, Пловдив
112 ОУ “Стоян Заимов”, София
НУ “Цани Гинчев”, Лясковец
НУ “Тодор Генчев Влайков”, Пирдоп

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути