3 причини да кандидатствате за програма “Училища за пример”

Кандидатстването за новия випуск на програма “Училища за пример” е в разгара си! Приемаме заявки за участие от държавни и общински училища от цяла България, като няма значение размерът на училището. Крайният срок за кандидатстване е 30 март. Насърчаваме ви да не чакате последния момент, за да станете едно от следващите “Училища за пример” в България. Затова и в този текст събрахме три важни причини защо да се включите в програмата.

Спестявате бюджет и обучавате училищния екип

Искате да инвестирате в качествена обучителна програма за вас и екипа на училището, което ръководите, но бюджетът ви е силно ограничен? Ако това, което ви спира, са недостатъчните средства в училищния бюджет, бързаме да ви зарадваме с факта, че участието в програма “Училища за пример” е безплатно

Мисията на “Заедно в час” е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. Един от начините, по които работим за изпълнението на тази мисия, е програма “Училища за пример”. Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация “Америка за България” и обединява всички ценни знания от 10-годишния опит на “Заедно в час” от подкрепата и обученията на нови учители.

“Училища за пример” ще ви даде достъп до истински полезни обучения за работата в училище и постигането на по-приобщаваща среда за ученици, учители и родители. С останалите участници в програмата ще получите още възможности допълнително развитие и ресурси от практиката от световни и български образователни експерти. Ще можете да си партнирате със “Заедно в час”, но и с други училища в страната, които работят усилено за осигуряване на по-добро образование за учениците и среда за развитие на учителите. Единственото, което търсим от ваша страна е силна мотивация и стремеж към училищна промяна, която поставя учениците в центъра на учебния процес.

Омръзнало ви е от банални, неприложими теми за обучения? Можем да ви заинтригуваме с нещо ново! 

Обратната връзка, която получихме от участниците в първия випуск на програма “Училища за пример”, категорично откроява интересните и полезни теми на обучителните модули като един от най-големите плюсове на програмата. 

Ще изброим някои от темите, за да провокираме интереса ви, но преди това нека споделим, че всички курсове в програма “Училища за пример” са включени в регистъра на МОН и всички, които ги завършат успешно, получават квалификационни кредити. 

Един от основните елементи на програмата е двугодишният курс “Лидерство в училище”. Фокусът му е върху изграждането на силни и ефективни управленски екипи, които създават позитивна култура на учене и работят заедно за въвеждането и споделянето на нови и работещи методи на преподаване в цялото училище. Курсът включва 4 модула: разпределено лидерство, училищна култура, училището като учеща организация и изграждане на приемаща и включваща среда в училище. 

Паралелно с “Лидерство в училище” партньорите ни преминават и през курс по избор, свързан с методи на преподаване. Свободноизбираемите курсове са в следните направления: езиково подкрепящи училища, развиване на умения на XXI век, социално-емоционално учене и интегриран подход в образованието по науки – STEM в училище.

Успяхме ли да ви заинтригуваме?

Менторска подкрепа и възможности за откриване на нови партньори

Обученията в “Училища за пример” се водят от отдадени професионалисти с опит в преподаването и в подкрепата на учители. Всички те споделят убеждението, че именно хората в класната стая са ключът към това всяко дете в България да получи качествено образование и подкрепа. 

В обученията са преплетени различни техники, похвати и подходи, отговарящи на всеки индивидуален стил на учене. Освен това екипът на програмата цели да “оборудва” всеки учител и директор с инструменти за самообучение и самоанализ, така че професионалното и личностно израстване да продължи дълго след края на всички курсове.

Друг ценен елемент е и възможността на участниците да се учат едни от други в хода на програмата. Както споделя един от участниците от първия випус:

“Много ми помогна това, че получавахме обратна връзка от колеги, идеи от практиката и всичко това се случваше в една приятна приятелска и позитивна атмосфера.”

Застъпени са и много възможности за създаване на междуучилищни партньорства. Г-жа Мария Нестерова, директор на 7 СУ “Найден Геров” в гр. Варна споделя, че в програмата “открива” две партньорски училища – Второ СУ “Проф. Никола Маринов“ в Търговище и СУ “Христо Ботев” в Кубрат. Сключват и договори за партньорство по национална програма “Иновации в действие”.

Не на последно място “Училища за пример” влючва и ментор, който подкрепя всяко от училищата между обученията и в процеса на учене, експериментиране и прилагане на новите практики, научени по време на обученията. Менторите имат опит като учители или директори на училища и стават като незаменима част от екипа на училището.

Възползвате се от възможнотите на програма “Училища за пример” и кандидатствайте за участие тук до 30 март.

За въпроси и допълнителна информация, се свържете с екипа ни на schools@zaednovchas.bg.


Прочетете още интервюта с част от “Училища за пример” от първия випуск:

Мария Нестерова: Екипът ни е успешен, защото непрекъснато се обучаваме и квалифицираме

Михаил Ненов: След завръщане в класните стаи директорите трябва на първо място да инвестират в развитието на дигиталните компетентности на екипите си

Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.