3 причини в училище да организирате летни занимания за учениците

Летните занимания безспорно са полезни за учениците, но има ли причина едно училище да продължи да работи с ученици и през лятото? 

Учител от заедно в час

Тук се опитахме да обобщим няколко важни причини ЗА, които събрахме от вече 11 годишния си опит в провеждането на летни занимания с ученици, сред които Безплатната лятна академия на “Заедно в час”, но също и много допълнителни летни занимални и лагери на участниците в програмите ни.

Записването за Лятната академия на “Заедно в час” започна – поканете своите ученици и родители да се запишат до 15 юни.

Ако искате да научите повече как да организирате вълнуващи летни проекти и занимания за учениците, запишете се за специалното ни обучение за учители, което ще се проведе на 5 юни. 

Ето и трите причини да организирате летни занимания в своето училище тази година:

Летните занимания помагат на учениците между двете учебни години 

Според различни международни проучвания учениците най-много изостават и губят ритъм за учене през лятото. С дългата ваканция в България това е фактор, който не бива да пренебрегва и от учителите. Последната година беше трудна и несигурна за много ученици, а летните занимания могат да са от голяма полза за наваксване на знания или за подготовка за новата учебна година. Като учители вие знаете най-добре къде са пропуските на вашите ученици. Организирането на летни занимания ще помогне за наваксване, затвърждаване на знания и по-добри резултати през новата учебна година. Летните занимания ще спестят на учителите много нерви при преговорите на учебното съдържание в началото на годината и ще направят работата ви по-лека в дългосрочен план.

Летните занимания повишават имиджа на училището

Летните занимания са страхотен начин да привлечете нови ученици към своето училище и да направите нагледна демонстрация за всички добри практики, които имате като колектив. Организирането на летни занимания ще покаже и на родителите, че училището обръща специално внимание на учениците и се грижи за техния напредък дори през лятото. През летните занимания може да промотирате и допълнителни извънкласни възможности, които осъществявате в училище – клубове по интереси с участието на по-големи ученици (страхотна възможност за изграждане на приемственост между учениците от различни випуски), организиране на допълнителни занимания като посещения на музеи, изследователски експедиции (дори и в квартала без да излизате от населеното място) подготовка за сценични изяви или спорт. 

Летните занимания мотивират и учителите да са по-удовлетворени от работата си

Вярваме, че учителите обичат много работата си с децата и често оплакванията, които преподавателите споделят са повече свързани с бюрокрация или документация, не толкова с дейностите, свързани с директна работа с децата. Летните занимания са възможност именно за такова качествено време с учениците и то по програма, която самите учители могат да изготвят и вярват, че ще е най-полезна и интересна за учениците. Това е страхотна възможност вместо лятото да се занимавате само с документацията в училище, да се забавлявате и да откриете защо обичате работата си с ученици – говорете и опознайте по-добре децата, открийте различни теми заедно с тях, забавлявайте се докато виждате как събуждате страстта им към конкретна тема и отделете толкова време, колкото е нужно за да се чувствате и вие и те удовлетворени от резултатите. 

Това са само три причини да организирате летни занимания с учениците във вашето училище. Чуйте още и научете как да организирате работата си по най-добрия начин на специалното ни онлайн обучение Как да планираме летни проекти? – стратегии за наваксване на знанията и уменията на учениците

Прочетете повече за Летните проекти на участници от програма “Нов път в преподаването”

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути