5 причини да се посветиш на каузата “Образование”

Споделяме 5 причини да се посветиш на каузата “Образование”:

1. Предай нататък

Независимо дали си завършил образованието си в България или в чужбина, това ти е помогнало да натрупаш ценни знания и опит, защото си имал всички възможности в твоя полза. С този шанс обаче не могат да се похвалят много от децата у нас, защото по различни причини нямат достъп до качествено образование. Ето защо ти можеш да предадеш наученото, като станеш учител в българско училище, което показва ниски резултати, за поне 2 години, а след това сам избереш как да подкрепяш развитието на образованието у нас. Нещо повече, докато работиш за уменията на учениците ти, ще развиваш и своите професионални и личностни такива.

2. Образователната сфера действително има нужда от теб

България е страната с най-голямо образователно неравенство в Европа. Голямо значение за резултатите на учениците имат местоживеенето, финансовите възможности и образователната степен на родителите им. Ако те имат дипломи за основно образование или живеят в малко населено място, това ще рефлектира върху представянето на детето в училище.

Причините за това са много и разнообразни. От една страна, например, липсата на конкурентна среда понижава мотивацията за учене. От друга страна, вероятно образованието няма да бъде възприето като приоритет и ценност в семейната среда на детето. Резултатът: 40% от 15-годишните ученици са функционално неграмотни, т.е. не могат да приложат на практика наученото в училище в тяхното ежедневие. Затова и българското образование има нужда от все повече качествени и подготвени хора, които да преподават и работят за подобряване на системата.

3. Преподаването е изключително динамична работа

Всеки ден усъвършенстваш своите умения и придобиваш нови. Ще се научиш да управляваш времето, енергията и приоритетите си. Ще ти се наложи да работиш над различни задачи едновременно и да постигаш целите си в срок. Учителят влиза в ролята на мениджър и формулира персонална и екипна визия, базирана на солидна стратегия за успех и мотивация. По-конкретно: един добър мениджър оценява реалистично възможностите на своя екип, поставя адекватни и високи цели за бъдещето и създава план за действие. Не на последно място той трябва да комуникира ефективно своите идеи, да ги адаптира постоянно и смело да отстоява каузата си.

Цялата статия можеш да видиш ТУК. А ако мислиш, че тези причини си струват, прочети повече за програмата ни ТУК.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.