6 вдъхновяващи книги за всеки учител

За да разсеем стреса покрай предстоящото начало на учебната година и всички неясноти, свързани с него, решихме да споделим кратък списък с няколко страхотни книги, които горещо ви препоръчваме. Подбрали сме основно книги, които не са професионална литература, а разказват човешки истории за силата, която образованието и хората в него имат. Вярваме, че в точно този напрегнат момент ще ви донесат вдъхновението, от което се нуждаете, и ще ви припомнят защо сте избрали учителската професия. 

През септември ще подготвим и списък с практическа литература, за да ви помогнем да бъдете още по-уверени в класната стая. Но дотогава можете да се насладите на последните августовски слънчеви лъчи с някоя от следните книги:

“Чудо”, Ар Джей Паласио (изд. Бард)

“Чудо” е от онези книги, които стоплят душата и ни провокират да бъдем по-добри хора и професионалисти. Книга, която може да ни научи да превъзмогнем различията и да помогнем на учениците си да направят същото. Книга, която ни показва, че да научим своите ученици да бъдат добри хора е по-важната задача на училището, отколкото преминаването през целия учебен план. Книгата е написана леко, увлекателно и само за няколко дни ще ви зареди с много идеи преди първия учебен ден. Силно препоръчваме на всички начални учители, но и не само. По книгата има създаден и игрален филм с Джулия Робъртс и Оуен Уилсън, който можете да изгледате със своите ученици и да използвате за начало на разговор по темите, които засяга. Обещаваме, че ще си заслужава.

“Обещанието на един молив”, Адам Браун (изд. AMG)

“Обещанието на един молив” излезе на български в началото на годината, но може да сте я пропуснали покрай пандемията и дистанционното преподаване. Книгата разказва историята на автора, чийто живот се преобръща от простичкия отговор на въпроса “Ако можеше да имаш каквото пожелаеш, какво би искал най-много?“, който получава от едно дете в Индия. Отговорът е “Молив”. Книгата разказва как тази житейска ситуация променя светогледа на Браун и го провокира да работи активно за каузата образование, да създаде една от най-успешните образователни организации в света и да инвестира в изграждането на училища в Африка и Азия, за да помогне на децата да имат достъп до образование. Книгата е вдъхновяваща, мъдра и точно преди началото на учебната година може да ни покаже какво зависи от нас.  

“Да четеш Лолита в Техеран”, Азар Нафизи  (изд. Сиела)

“Да четеш Лолита в Техеран” е едновременно пътуване и опознаване на коренно различния свят на Ислямска република Иран, но и търсене на човешкото и възможността чрез литературата да намираме отговори на въпросите, които ни е страх да изречем на глас. Мемоарът на учителката по литература Азар Нафизи по въздействащ и силен начин разказва как през свободните разговори за литература жените в Иран имат възможност да надскочат жестоката цензура и пълната си зависимост от мъжете, да опознаят по-добре себе си и да разберат какво означава свободата. Книгата е вълнуващ разказ за начина, по който литературата може да се обвърже със съвременната реалност. 

“13 причини защо”, Джей Ашър (изд. Enthusiast)

“13 причини защо” е книгата в този списък, която ни помага да осъзнаем в какъв свят живеят днешните ученици. Тормозът, социалният натиск, очакванията, тайните, съмненията и всички нишки, които водят до фатални грешки. История за демоните, които си създават децата и причините нещата понякога да стигат до крайност. Книга, която е полезна за учителите, макар да е писана повече за учениците. Книга, която изследва причините едно момиче да стигне до самоубийство и всичко, което е можело да бъде по-различно, но не е било. “13 причини защо” ни подтиква да сме по-внимателни и наблюдателни, да обръщаме повече внимание на отношенията между учениците и да се замислим докъде могат да доведат техните конфликти.

“Хвърчащата класна стая”, Ерих Кестнер / “Матилда”, Роалд Дал

За да завършим този списък избрахме две книги, които подозираме, че всеки учител е чел, но вярваме, че е хубаво да си припомняме в началото на всяка учебна година. Две книги, които ни разказват за ролята, която учителите имат в живота на своите ученици и силата им да променят техния свят – да го направят по-цветен, по-вълшебен, по-добър. Пожелаваме ви да бъдете точно такива учители. Ако имате други полезни препоръки, споделете ни ги с коментар.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути