Андрес – скромният ученик от село Дерманци, който намери себе си с помощта на своите учители

Андрес с двете му учителки Цветомира Антонова и Виолета Тасева

Когато прекрачва прага на класната стая в ОУ „Неофит Рилски“ в родното си село Дерманци през 2013 г., шестокласникът Андрес Норев се запознава с Цветомира Антонова и Виолета Тасева – новите му учителки по история и български език и литература. Двете тъкмо са пристигнали в училището като участници в програмата „Нов път в преподаването“ на фондация „Заедно в час“. 

Още в първите часове те си дават сметка, че ще трябва да работят усилено, за да помогнат на Андрес да запълни пропуските си по отношение на своята езикова и функционална грамотност. Той разпознава буквите и може да чете бавно, но не разбира смисъла на прочетеното и не може да пише логически свързани изречения. Макар че първоначално се стряскат, двете учителки постепенно опознават Андрес и адаптират педагогическия си подход според характера и нуждите му. И това дава резултат – в голяма степен заради готовността на момчето да учи и да се развива.

Осем години по-късно благодарение на Цветомира, Виолета и останалите му учители, както и на всички, които го подкрепят в рамките на инициативата „Училищни чудеса“, от неуверения Андрес няма и помен. Той се е превърнал в уверен младеж с диплома за средно образование от Професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ в град Луковит. В момента следва специалност „Помощник-фармацевт“ в Медицински университет – Плевен, познава силните и слабите си страни и мечтае един ден да завърши медицина и да помага на хората като лекар.

Защото потенциалът е по-важен от оценките

Андрес с ултрамаратонеца Краси Георгиев, който гостува на училището в Дерманци

„Най-важно за промяната на Андрес беше, че ние не гледахме на него през през призмата на ниските оценки, през това какви образователни резултати постига на ниво знания. Виждахме в перспектива, че Андрес има потенциал, който заради социалните условия до този момент не е успял да реализира“, разказва Цветомира.

Тя се включва в програмата на „Заедно в час“, водена от желанието си да използва опита си като учител от частно училище в полза на ученици от малки населени места с ограничен достъп до качествено образование. „Андрес сияе със собствена светлина и тази светлина идва от доброто му сърце. Той има вродена доброта, която ние насърчихме, за да може да се научи да цени и да развива доброто в себе си, да не го подценява и да не се срамува от това, че е добър човек. В същото време подкрепихме и артистичните му заложби. На него сърцето му гореше в това да се изявява на сцена.“

През 2013 г. Андрес вече живее с баба си и дядо си и по-малкия си брат, след като майка му заминава да работи в Испания, за да издържа семейството. Признава, че в онзи период бил много объркан – не знаел нито с какво му се занимава, нито накъде да поеме.

„С Цветомира Антонова и Виолета Тасева открихме, че една от най-добрите ми черти е да бъда актьор“, спомня си Андрес. „На мен сценичните изяви много ми харесват. На сцената блестиш и това ме караше да се трудя още повече. Хората от нашето село започнаха [да ме забелязват и] да ми се възхищават.“

Цветомира и Виолета адаптират материала по литература и история за сцена и организират извънкласни събития, в които Андрес участва като рецитатор и актьор. 

Той получава роля в тържеството по случай Деня на народните будители през 2014 г. и се подготвя с помощта на Николай Антонов, актьор в театър „София“. За тържеството за Деня на освобождението на България се научава да рецитира патриотични песни на група „Епизод“ по „Епопея на забравените“. През юни 2016 г., когато Цветомира и Виолета вече са завършили двугодишния си престой в Дерманци по програмата на „Заедно в час“, Андрес участва в благотворителен спектакъл, организиран от Ученическия съвет на ОУ „Неофит Рилски“.

Едно голямо училищно чудо

Андрес и негов съученик по време на събитие на “Училищни чудеса” през 2017 г, когато заедно водят работилница за други ученици от региона на Луковит

Решен да се възползва от всяка възможност за усъвършенстване, която среща по пътя си, Андрес участва активно и в събития, организирани от „Училищни чудеса“ – инициатива, която Цветомира и Виолета създават през 2013 г. заедно с Йоана Славова и Александра Иванова, също учителки в региона по програмата на „Заедно в час“. 

Като ученик в програмата за развитие на лидерски умения на „Училищни чудеса“ Андрес провежда инициатива за насърчаване на спортуването сред младите хора в Дерманци. Във връзка с нея в селото пристига и ултрамаратонецът и дългогодишен приятел на „Заедно в час“ Краси Георгиев. След това участва в програмата „Старт в кариерата“ на „Училищни чудеса“, насочена към ученици в 11. и 12. клас. Андрес взема уроци по химия и биология и получава напътствия от лекари от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Това му позволява да стане първият член на неговото семейство, приет в университет. 

„Андрес разви своите качества благодарение на подкрепата на своите учители и най-вече с участието си в „Училищни чудеса“. Така самият той се превърна в едно голямо училищно чудо“, казва Цветомира, която днес преподава история на ученици в 10-12. клас в Частно средно училище „Увекинд“.

Андрес вече като студент в МУ Плевен

Ако срещнете Андрес и го попитате с какво се открояват добрите учители, той ще ви каже, че основното им качество е толерантността в съчетание със способността да изслушват учениците, да обмислят внимателно думите и действията си и да утвърждават култура на взаимоотношения, основаваща се на доброто.

Един от най-ценните уроци по добротворчество Андрес получава от Деница Москова, която е възпитаник на „Заедно в час“. Двамата се запознават покрай „Училищни чудеса“. Когато Андрес е в 12. клас, лаптопът му се разваля, но той няма финансовата възможност да си купи нов компютър. Тогава Деница му подарява своя лаптоп, който Андрес ползва до ден днешен.


ОУ „Неофит Рилски“ в село Дерманци, Община Луковит е сред първите партньори на „Заедно в час” в региона и работи с фондацията до днес.

Интервю с директорката на училището Петя Георгиева прочетете тук.

Прочетете още историята “Актьорите на Дерманци” и инициативата на учителя Даниел Симеонов да запали учениците по изкуството на киното.

Дългогодишен корпоративен партньор на “Заедно в час” в област Ловеч още от 2013 г. е Титан Златна Панега Цимент АД, които подкрепят работата на учители и възпитаници в региона по разнообразни начини.

Подкрепете нашата работа и вие. Научете повече как тук.

Вижте и видео с Цвети и Вили от времето, когато преподават в Дерманци:

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути