Блажка Димитрова и Анжела Деянска са отличени в “30 под 30” на Forbes България

30 под 30, 30 under 30

Престижната класация за поредна година включва възпитаници на програмата за професионално и лидерско развитие на “Заедно в час”

Блажка Димитрова, възпитаник на програмата на “Заедно в час”, и Анжела Деянска, мениджър “Развитие и фондонабиране” във фондация “Заедно в час”, са включени в тазгодишната селекция за млади български лидери “30 под 30” на сп. Forbes България. Новият випуск на лидерската селекция беше обявен на голям еднодневен форум на 18 септември в София.

В “30 под 30” Forbes България представя всяка година 30 млади и успешни българи на възраст до 30 години, които променят средата, в която живеем. За да влязат в класацията, те вече са показали значими постижения в сферата, в която се развиват и работят. Отличените млади лидери са разделени в няколко категории – образование, социално предприемачество, бизнес, спорт, култура. Избрани са от ескпертно жури след свободни номинации на аудиторията на Forbes.

Блажка Димитрова

Блажка Димитрова е отличена в категория “Социално предприемачество”

за своите проекти “Благичка – кухня с кауза” и Zero Waste България. Блажка е учител в програмата на “Заедно в час” между 2013 и 2015 г. По това време тя често използва хобито си да готви като начин да ангажира повече своите ученици в часовете. Вдъхновена от тяхната подкрепа след завършване на програмата Блажка стартира своето социално предприятие “Благичка”.

В своята кухня Блажка приготвя вкусни и здравословни храни със стремеж към минимален отпечатък върху околната среда. В кухнята заедно с нея работят и младежи в неравностойно положение от домове и защитени жилища. По този начин те имат възможност да работят и да развиват ценни умения и трудови навици. Част от печалбата, която кухнята реализира, се използва също за организиране на допълнителни обучения за деца от неравностойно положение. Насочеват се към умения да готвят, да планират пазаруването за седмицата си, да избират качествена и достъпна храна и да се грижат за тялото и духа си чрез храната, която консумират.

От миналата година Блажка започна и проекта Zero Waste България. През него цели да разпространи сред повече хора грижата за околната среда и минималното разходване на ресурси.

Анжела Деянска

Анжела Деянска е избрана сред младите лидери на “30 под 30” в категория “Образование”

за целенасочените си усилия за изграждане на устойчива връзка между бизнеса и образованието в България. Анжела е ръководител на екип “Развитие и фондонабиране” в “Заедно в час” от 2016 година. С екипа си реализира разнообразни формати за ангажиране на външните партньори на организацията с каузата “равен достъп до качествено образование за всяко дете”.

Още от началото на класацията “30 под 30” през 2013 г. общността на “Заедно в час” има силно присъствие. Отличавани са възпитаници на програмата, членове на екипа и съмишленици на мисията на “Заедно в час”. Сред отличените лидери в изданието са изпълнителният директор на “Заедно в час” Евгения Пеева-Кирова (2013) и възпитаниците на програмата за професионално и лидерско развитие Теодора Зарева (2014), Емилиян Кадийски (2014), Ивелина Пашова(2015), Иван Господинов (2016) и Даниела Иванова (2016). През 2017 г. Емилиян Кадийски влиза в класацията “30 под 30” на Forbes Европа, което го отличава като един от най-значимите социални предприемачи на континента.


Снимки: Forbes България

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути