Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете "Заедно в час" и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди

Запознайте се с Роза*

Тя живее в пловдивската Шекер махала и е четвърти клас. Вкъщи никой не говори на български, а Роза рядко излиза от махалата, защото се страхува. Случвало се е да я обиждат и нападат в центъра на Пловдив. Роза говори само ромски и в училище ѝ е трудно още от първи клас. Тя седи на последния чин и не се обажда в час. Старае се да прерисува буквите от дъската, но обикновено учителката ги изтрива, преди да успее. В училище е научила няколко думи на български, но ѝ е много трудно.
Всички обаче се държат сякаш е длъжна да го знае.

Това е история, която живеят много деца в България днес…

* Името и населеното място са сменени с цел запазване самоличността на детето.

Статистиката в България

0 %

от децата, които започват училище, говорят на различен майчин език от българския

0 %

от ромските семейства не говорят на български вкъщи

0 %

от ромите не получават никакво образование

0 %

от възрастните представители на етноса са неграмотни

Източници: МОН, Фондация “Конрад Аденауер”

Причината децата да изостават в училище

В много от училищата партньори на „Заедно в час“ учат деца с различен майчин език от българския. Повечето са от ромски произход, но учителите преподават още на бежанци и деца с майчин език турски. Според учителите в програмите на “Заедно в час” невладеенето на български език е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници. Тези ученици изпитват затруднения с усвояването на академичния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това ги определя в много по-голяма степен като деца в риск от отпадане от образователната система. 

Как променяме тази история?

Нужда от специална методика

В България няма методика за преподаване на български като втори език за ученици в начален етап. Това затруднява значително учителите на децата билингви. Затова ние от „Заедно в час“ и сдружение EducArt започнахме разработката на такава методика и практически полезни инструменти, които да подкрепят учителите и учениците. Първият етап от проекта - създаването на специална диагностика вече е факт, като предстоят апробирането с ученици и създаването на специални материали за отделните класове - от 1. до 4. клас. Целта ни е тези инструменти да са достъпни за всички учители, които ежедневно се изправят пред същото предизвикателство. Материалите ще бъдат от голяма помощ и за българските семейства в чужбина, чиито деца и общуват на български само вкъщи и имат нужда от допълнителна подкрепа.

Хората са ключът

Ние вярваме, че хората са ключът към промяната. Вече 10 години „Заедно в час“ работи за осигуряване на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. Учителите са хората, които запалват желанието за учене дори когато у дома е много трудно. Те са онези, които откриват силните страни на учениците и развиват нагласата “от мен зависи”, за да ги подкрепят да бъдат самостоятелни и отговорни граждани. Именно затова освен методиката и материалите за двуезични деца с EducArt разработваме и специални обучения за учители и училищи екипи. Те помагат на училищата да съчетават различните форми на езикова подкрепа и да бъдат истински Езиково приобщаващи училища. Вече осъществихме успешно и първите обучения с училища от новата програма "Училища за пример".

Успехът на нашата работа е възможен благодарение на дарители като вас

За да завършим успешно проекта и да създадем всички планирани материали за отделните класове, обучения за учителите и да изтестваме в реална ситуация ефективността им имаме нужда от вашата подкрепа!

Дарете сега!

Подкрепeте създаването на специализирани учебни материали за учениците с различен майчин език от български!2. Попълнете вашите данниЗаедно в час не съхранява информация за вашата дебитна или кредитна карта. Всяко дарение е криптирано и 100% защитено.


Ако искате да дарите по различен начин или имате нужда от повече информация, свържете се с нашия екип на development@zaednovchas.bg.
Явор Атанасов

Аз имах учител, който изцяло промени моя живот. Много деца нямат такива учители, а това е проблем, в чието решение си заслужава да инвестираме. Силно вярвам във целите, които Заедно в час са си поставили и бих искал да използвам своето пътешествие като канал, през който да се осигури подкрепа за работата на организацията.

Нгуен Ле Европейската банка за възстановяване и развитие

Реших да подкрепя точно този проект, понеже го намирам за амбициозен, дългосрочен и много важен. Създаването на инструмент за преподаване на български на ученици, за които той не е майчин език, несъмнено ще допринесе положително за решаването на проблема със слабата интеграция на малцинствата в България, но ще разшири и възможностите за успех на всички тези деца в бъдеще.

  Научете повече за проекта

  Буквар Четем с Ася и Явор

  Първият буквар за ученици с различен майчин език вече е факт и е достъпен безплатно

  Букварът “Четем с Ася и Явор” е подходящ още за български деца в чужбина и ученици, които изпитват затруднения с четенето в началното училище и всички деца, които искат да се научат да четат Логопед и специалисти по ранно двуезично

  Прочетете повече »

  ТСА е новият партньор в проекта за разработване на учебни материали за многоезични ученици

  Тръстът за социална алтернатива (ТСА) се присъединява като трети партньор в проекта “Разбираш ли езика на училището”, който цели да улесни усвояването на българския език, като създаде и разпространи адекватни учебни материали за обучение по за учениците с различен майчин

  Прочетете повече »
  Държавна агенция за закрила на детето

  Държавната агенция за закрила на детето отличи проект на възпитаник на “Заедно в час”

  Ученическото радио “Междучасие” в СУ “Христо Смирненски” в Стара Загора получи отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“ С отличителен знак и специален плакет „Аз гарантирам щастливо детство“ беше наградено ученическото радио “Междучасие” в СУ “Христо Смирненски” в Стара Загора. Наградата

  Прочетете повече »