Конференция Образование 2016

Kонференция Oбразование 2016: Качествено образование за всяко дете, oрганизирана от сдружение Образование България 2030, фондация Заедно в час, с подкрепата на Европейската комисия, фондация „Америка за България“ и Нестле България, ще се проведе на 28 и 29 октомври в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София.

С основен фокус към високоефективното преподаване петото издание на форума ще провокира над 800 гости – представители на правителството, училищата, образователни експерти, лидери от частния и публичния сектор от България и чужбина, да помислят как промяната в света около нас трябва да се отрази в класната стая и начина на преподаване.

Добрите практики във високоефективното преподаване ще бъдат представени от водещи световни експерти. Те ще разкажат – a и покажат на практика в работни групи – своя oпит и новите подходи и механизми за осигуряване на качествено образование за всяко дете в България.

По време на Kонференция Oбразование 2016 ще се проведе и изложение на неправителствени организации и компании, които имат интерес и дейност в сферата на образованието. Това е уникална възможност за тях да покажат своята ангажираност за каузата на българското образование, като активностите им ще бъдат видими за всички гости на конференцията.

Всеки един от панелите и работните групи на конференцията ще разгледа различен аспект на високоефективното преподаване в контекста на изискванията на икономиката и обществото през XXI в., а именно:

  • Панел 1: Какво е състоянието на българската oбразователна система днес и какво ни показва това за перспективите в бъдеще?
  • Панел 2: Защо е важно да инвестираме в качествено предучилищно образование за децата от маргинализирани общности?
  • Панел 3: Как чрез иновации може да се подпомогне подготовката на нови учители?
  • Панел 4: Как училищният лидерски екип да постигне резултати, които променят живота на децата?

Програма

  • Програма за 28 октомври
    Място: Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), гр. София

08:30-09:30 Регистрация

09:30-09:45 Откриване

Евгения Пеева-Кирова, Фондация Заедно в час
Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси
Уенди Коп, изпълнителен директор на Teach For All
Нанси Шилер, Президент и заместник-председател на борда на Фондация “Америка за България”

09:45-11:00 Панел 1: Образователната система в България – състояние и перспективи

Лектор: Веселин Димитров, изпълнителен директор на Образование България 2030

Модератор: Ева Паунова, Член на Европейския парламент и един от инициаторите на Образование България 2030

Панелисти: Меглена Кунева, зам. министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката

Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България за иновационна и здравна политика

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община

Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока Кола ХБК България

Силва Зурлева, председател на Съвета на директорите на Нова телевизия

11:00-11:30 Кафе пауза

11:30-12:45 Панел 2: Значението на предучилищното образование за децата от маргинализирани общности

Лектор: Йост де Лаат, главен изследовател на фондация Портикус, бивш програмен мениждър на Стратегическия фонд за оценка на въздействието (SIEF) към Световната банка.

Модератор: Сара Перин, изпълнителен директор на Тръст за социална алтернатива

Панелисти: Станчо Ставрев, заместник-кмет на Община Тунджа
Лили Макавеева, Асоциация Интегро

12:45-13:45 Обяд

13:15-13:45 Oбедна активност: Видеолекция на Фернандо Реймерс, директор на the Global Education Innovation Initiative и декан на факултет „Международни образователни политики” в Харвардския университет

13:45-15:00 Панел 3: Иновации в подготовката на нови учители

Лектор: Мари Хамър, декан на новосъздадения Институт по педагогика във Великобритания

Модератор: Траян Траянов, програмен директор на Фондация Заедно в час

Панелисти:
проф. Бончо Господинов, декан на Факултета по педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Мария Гайдарова, директор на ОУ „Райна Княгиня”, гр. Пловдив

15:00-15:30 Кафе пауза

15:30-16:30 Работилници по избор:

Как да изградим училище, което променя животите на децата? – Макс Хаймендорф, директор на King Solomon Academy, Лондон

Гражданско и правно образование – Деси Белева, юристконсулт в Музейко

Умения на XXI век чрез международни партньорства – консорциум Teach for Skills

  • Програма за 29 октомври
    Място: Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), гр. София

08:30-09:30 Регистрация (само за участници без регистрация от първия ден)

09:30-10:45 Панел 1: Ролята на учлищния лидерски екип в постигането на образователни резултати, които променят живота на децата

Лектор: Макс Хаймендорф, директор на Кинг Соломон Академия, Лондон, Великобритания

Модератор: Наталия Митева, Програмен директор „Образование и библиотеки“ на Фондация „Америка за България“

Панелисти: Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” в Пловдив
Даниела Иванова, директор на 202 ОУ „Христо Ботев“, с. Долни Пасарел
Антоанета Календерова, академичен директор на ЧСЕУ „Дрита“

10:45-11:15 Кафе пауза

11:15-12:30 Работилници по избор:

Уменията на XXI век – къде е мястото им в училище? – Академия НИКЕ

Равноправният глас на учениците – Ученици от Лятна лидерска академия

Лектори

Макс Хаймендорф

Макс Хаймендорф завършва Оксфорд и се присъединява към първата кохорта на програма Teach First – еквивалентът на Заедно в час във Великобритания. Той преподава природни науки и в последствие е главен учител за 8 клас. Той се присъединява към централния офис на Teach First, а в последствие работи по финансови стратегии във консултантската фирма Oliver Wyman. През 2008 г. става заместник-директор на King Solomon Academy в лондонския квартал Мерилебон. Последните две инспекции на кралския инспекторат Ofsted дават оценка “изключителен” на училището. Заедно с това под управлението на Макс Хаймендорф King Solomon Academy постига най-добри резултати от всички училища без подбор в цяла Великборитания на GCSE-матурите през 2015 г. Тази година той беше назначен за директор на King Solomon Academy, както и за изпълнителен директор на предучилищната Ark Paddington Green Primary Academy.

Мари Хамър 

Мари Хамър е декан на новосъздадения Институт за педагогика (Institute for Teaching) във Великобритания. Тя е завършила английски език и литература в университета в Кеймбридж. Преподавала е английски и е била участник в програмата на Teach First. В момента е директор на учителските обучения в международната благотворителна образователна организация Аrk, както и техен съветник за Делхи и Южна Африка. Мари Хамър е декан на най-голямата съвместна организация за усъвършенстване на учители (Институт за педагогика) Institute for Teaching. Институтът е първият университет за обучение на специалисти преподаватели, който слага фокуса върху училищата. Институтът има три нива: Първоначална квалификация, Квалификация за специалисти и Сертификат за обучение на други преподаватели.

Двете главни предизвикателства, с които Институтът цели да се справи са образователното неравенство и изоставането при практическото обучение на преподавателите в сравнение с напредналата педагогическа теория.

Йост де Лаат

Йост де Лаат е икономист и ръководител на отдел „Учене и оценяване“ във Фондация „Портикус”. Фондацията цели да допринесе за справедливо общество, човешко достойност и устойчивост чрез системна промяна като подкрепя програми в над 90 държави. Йост де Лаат става част от екипа на „Портикус” през януари 2016 г. Преди това работи за Световната банка, където е старши икономист по образованието и социалната защита, както и ръководител на Фонда за оценка на стратегическото въздействие. Йост де Лаат е работил в Харвардския университет, университета на Квебек в Монреал както и в университета в Утрехт. Академичните му трудове включват разнообразие от теми в сферата на икономика на развитието, труда и поведението. Негови доклади се публикуват от водещи медии. Той е редовен гост и коментатор за академични журнали и международни спонсорски агенции. Йост де Лаат е докторант по икономика от университета Браун.

14423968_10154620201693939_986419379_oВ първия ден на Kонференция Oбразование 2016 неправителствени организации и компании, които имат интерес в областта ще имат възможност да представят своите дейности на всички гости на конференцията.

Образователното изложение ще се проведе на втория етаж на сградата на УАСГ. То предлага уникална възможност на заинтересованите страни в образованието да покажат своята ангажираност за каузата.

За да включите Вашата организация с щанд в образователното изложение, моля, свържете се с Веселин Димитров на имейл vesselin.dimitro[at]gmail.com и тел. 0888 846573.

Фондация Заедно в час

Мисията на Заедно в час е да работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от региона, в който живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическо положение. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи, завършили участници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.
Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

Сдружение Образование България 2030

Сдружение Образование България 2030 е мрежа от над 40 организации от обществения, частния и социалния сектор в страната. Мисията
на сдружението е да следи състоянието на образователната система по
ключови индикатори. Общите ни действия целят да влияят върху широката общественост и върху хората, които взимат решения. По този начин искаме до 2030 г. да подобрим качеството и ефективността на българското училищно образование.реализирани на пазара на труда през XXI век.

Конференция Образование 2016 се провежда с подкрепата на:

Пълни видео записи от Конференция Образование 2016

28.10.2016 – Панел 1: Образователната система в България – състояние и перспективи

Мониторингов доклад 2016 – сдружение Образование България 2030:

28.10.2016 – Панел 2: Значението на предучилищното образование за децата от маргинализирани общности

Презентация на Йост де Лаат, главен изследовател на фондация Портикус, бивш програмен мениждър на Стратегическия фонд за оценка на въздействието (SIEF) към Световната банка:

Видеолекция на Фернандо Реймерс, директор на the Global Education Innovation Initiative и декан на факултет „Международни образователни политики” в Харвардския университет

Fernando Reimers – Empowering Students for Global Stewardship from HGSE Media on Vimeo.

28.10.2016 – Панел 3: Иновации в подготовката на нови учители

Презентация на Мари Хамър, декан на новосъздадения Институт по педагогика във Великобритания:

29.10.2016 – Панел 1: Ролята на учлищния лидерски екип в постигането на образователни резултати, които променят живота на децата

Презентация на Макс Хаймендорф, директор на Кинг Соломон Академия, Лондон, Великобритания: