Конференция Образование 2017

На 10 ноември 2017 г. в кино „Люмиер Лидл“, гр. София ще се проведе годишната конференция „Качествено образование за всяко дете“. Конференцията се организира от сдружение “Образование България 2030”, фондация Заедно в час с партньорството на Представителството на Европейската комисия в България, фондация „Америка за България“ и списание Форбс. Участието в конференцията е безплатно. Конференцията ще фокусира вниманието на международни и български образователни експерти, лидери в правителствения и гражданския сектор, учители и училищните директори върху привличането и задържането на високоефективни учители. Конференцията ще:

  • мотивира заинтересованите страни да се ангажират с последващи действия;
  • даде препоръки към политики, насочени към привличане и задържане на високоефективни учители;
  • предостави пространство за взаимодействие между различните заинтересовани страни за обмен на идеи, добри практики и тяхното практическо приложение.

Можете да следите събитието и във фейсбук тук.

ЗАЛА “Люмиер ЛИДЛ”

09:00-10:00 Регистрация

10:00 – 10:15 – Официално откриване

Красимир Вълчев – Министър на образованието и науката (очаква се потвърждение) Марина Кирова – Съветник икономическо управление и Европейски семестър към Представителството на Европейската комисия в България Траян Траянов – Програмен директор, фондация Заедно в час Веселин Димитров – Изпълнителен директор на Сдружение “Образование България 2030” 10:15 – 10:40 – Представяне на Мониторингов доклад 2017 „Устойчиви ли са промените?“ на Образование България 2030

10:40 – 11:30 – Какво забравя бизнесът?

Професионално образование vs умения на 21ви век Лектор: Сузане Клайн, преподавател в училище „Pauline-Thoma-Mittelschule“, Колбермор, Германия, носител на наградата за най-добри предприемачески училища през 2016 на Junior Achievement Панелна дискусия с участието на: Сузане Клайн, преподавател в училище „Pauline-Thoma-Mittelschule“, Колбермор, Германия Мария Тодорова, Директор дирекция „Професионално образование и обучение“, Министерство на образованието и науката Никола Добрев, Председател на Съвет на директорите на КЦМ 2000 АД Модератор: Ева Майдел, член на Европейския парламент и един от съоснователите на Сдружение „Образование България 2030“

11:30 – 12:00 Кафе пауза

12:00 – 13:00 – Нов път за нови таланти в преподаването

Лектор: Нели Колева, Директор “Публични партньорства”, Заедно в час Лектор 2: проф. Галин Цоков, Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти и зам.-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Панелисти: Росен Богомилов, учител по история в 106 ОУ „Григорий Цамблак“ гр. София и възпитаник на програма Заедно в час Деница Комбишкова, учител по програма Заедно в час; преподава английски език в СУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Златица

13:00 – 14:00 Обяд

14:00 – 15:30 – Качество и актуалност на преподаване: развиване на преподавателския капацитет в 21-ви век

Лектор: Инга Павула, Директор на „Център по методология“, отдел „Образование“ на община Вентспилс, Латвия Лектор: Проф. д-р Красимир Стоянов, Католически университет Айхщет-Инголщат Лектор: Д-р Леена Андонов, изследовател в сферата на образованието, Хелзинкски университет

15:30 – 15:45 – Закриване

ЗАЛА МАТИ-Д

9:00 – 12:30 – Образователно изложение

13:00 – 14:00 Обяд

14:00 – 15:30 – Панел „Дигитализиране на образованието?“

Откриване: Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, представител на Столична община Лектор: Иван Господинов, „Образование без раници” Панелисти: Представител на Столичен общински съвет и Програма Европа, Столична община; Елеонора Лилова, директор на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“, София; Емилия Богданова, директор на Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, София; Александър Ангелов, Център за творческо обучение; Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital и Dale Carnegie Training Bulgaria; преподаватели, използващи пилотно Кан Академията Колко близо или далеч сме от дигитализираните иновативни училища и системното въвеждане на инструменти като Khan Academy в българското образование? Специален панел на сдружение “Образование без раници” в рамките на проект „Преобръщане модела на преподаване в българското училище по примера на европейски добри практики”, изпълняван с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство със столичните 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ и Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

15:30 – 16:00 – Кафе пауза

16:00 – 16:45 – Работилница „Наставничество: съвременни практики и модели“

Академия НИКЕ (научете повече в секция „Работилници“)

Инга Павула

Инга Павула е директор на „Центъра по методология“, отдел „Образование“ на община Вентспилс, Латвия. В продължение на седем години тя е ръководител на лидерската програма „Мисията възможна“ към международната мрежа Teach for All в Латвия, където е била създател на курсове за подкрепа и обучение на млади учители. В момента тя консултира учители, развива практически ориентирани системи за професионално развитие на учители, например колаборативни интердисциплинарни програми за учители и обучителни групи. Била е експерт по интеркултурно и двуезично образование в района на Централна Азия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) между 2005г и 2007г. Инга Павула има повече от тридесет години опит в учителското образование, обучение и професионално развитие.

Проф. д-р Красимир Стоянов

Проф. д-р Красимир Стоянов е ръководител на катедра “Философия и теория на образованието” в Католическия университет Айхщат–Инголщат, Германия и постоянен гост-лектор във Висшето училище по философия в Мюнхен. Преподавал е в Университета Оулу, Финлания, в Университета Уитс в Йоханесбург, ЮАР, в Лондонския институт по образование, в Техеранския университет, в Университета Азим Премджи в Бангалор, Индия, както и в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и в Нов български университет. Главните му публикации включват монографии на различни теми: “Образование, себеосъзнаване и социална дейност” (Routledge, 2018), “Образователна справедливост. Реконструкция на противоречива концепция” (Springer VS: Wiesbaden, 2011), “Образование и признание. Социални предпоставки за саморазвитие и развитие на света” (Springer VS: Wiesbaden, 2006). Основните теми на изследване и преподаване на проф. Стоянов включват образователната справедливост, „Bildung“ концепцията, образованието и демокрацията.

д-р Нели Колева

Д-р Нели Колева е ръководител на отдел „Публични партньорства“ във фондация  Заедно в час от януари 2016 г. Тя е проектен мениджър на проект NEWTT – „Нов път за нови таланти в преподаването“, чиято цел е да апробира иновативни политики в привличането, обучението и задържането в училище на нови педагогически специалисти. Проектът се финансира от Европейската комисия по програма Еразъм+ (ключова дейност 3 по Договор № 2015-3741/001-001) и се осъществява едновременно в България, Латвия, Австрия, Румъния и Испания в периода 2016-2019 г. Нели Колева заема различни длъжности в екипа по обучение и подкрепа на учителите по програма Заедно в час от първия випуск през май 2011 г. Преди това тя преподава английска и американска литература, сравнително литературознание, теория и практика на превода, английски, френски и немски език в Universite de Haute Bretagne в Рен, Франция и Rice University в Хюстън, САЩ. Бакалавърската й степен е по американска литература и френски език от Middlebury College, САЩ, а докторската й степен по сравнително литературознание е от Rice University, САЩ.

Сузане Клайн

Сузане Клайн е преподавател в средно училище „Паулине Тома” в немския град Колбермоор и ръководител на Мрежата за преподаване на предприемачество (Network for Teaching Entrepreneurship, NFTE) в провинция Бавария. През 2016 г. училище „Паулине Тома” получи европейската награда за училище по предприемачество (Entrepreneurial School Award, TES), а самата Клайн през 2012 г. е определена за най-добрия учител в мрежата на NFTE. Преди да започне да преподава, тя има опит и като предприемач. Клайн е част от екипа на средно училище „Паулине Тома” от 2005 г., като тя разработва изцяло програмата за предприемачество. Tя се осъществява в тясно сътрудничество с бизнеса и включва три възможни направления за учениците – техническо, икономическо и социално. Сузане Клайн има магистърска степен по „Мениджмънт на образованието”.

д-р Леена Андонов

Д-р Леена Андонов е работила като учител, директор и изследовател в Хелзинки, Финландия. Получава докторската си степен от факултета по поведенчески науки в Хелзинкския университет през 2007г. Нейната дисертация изследва взаимодействието между преподаватели и родители и диалога по между им в рамките на консултации с учениците. Изследвания ѝ са публикувани в книгата “Диалози за разнообразнието и глобалното образование” през 2009 г. През 2011 – 2015 г тя допринася към изследователския проект на университета в Хелзинки “Long Second”, анализиращ езиковото и социалното развитие при децата. Д-р Андонов има дългогодишен опит в подобряването на учебните програми и е била ментор на докторанти. От 2012 г тя е член на Центъра на директорите в педагогическия факултет на университета Харвард и член на борда на редакторите на международния журнал за идентичност и разнообразие в образованието /IJBDE/.

Иван Господинов

Иван Господинов е представител на дигиталната образователна платформа Khan Academy за България. От 2015 г. е председател на управителния съвет и член на екипа на сдружение „Образование без раници“, което има за цел да подпомага осъвременяването на образованието в България и да създава алтернативни образователни и културни ресурси, фокусирайки се в момента над Khan Academy. Иван Господинов е и член на управителния съвет на Асоциацията за свобода в образованието. Между 2014 и 2016 г. е учител по философия и немски език по програма Заедно в час. Има магистърска степен по Образователни науки от Единбургския университет. През 2016 г. получава награда за иновации в образованието на ICT Media и е включен в списъка на Форбс България „30 под 30“.

Работилница: Наставничестово: съвременни практики и модели
10.11.2017, 16:00 – 16:45 ч., зала Мати-Д

Наставничеството е един от инструментите за развиване на умения и задържане на високоефективни учители в училище. По време на работилницата ще бъдат споделени конкретни инструменти и добри практики прилагани в цяла Европа и адаптирани за България по проект Еразъм+ T2TT за наставничество на учители през първите две години от професионалния им път в съответното училище.

Академия НИКЕ

„Академия НИКЕ“ предлага обучения за учители и директори, като се води от убеждението, че личностното и професионалното развитие на децата днес ще ни донесе по-добро бъдеще утре. Обучителните програми на „Академия НИКЕ“ са одобрени от Министерството на образованието и науката и са включени в Регистъра на одобрените програми за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Към момента обученията на НИКЕ са ориентирани към потребностите на училищните екипи по три основни теми – ефективно лидерство в образованието, обучителни програми по модела „Преподавай като лидер“ и програми за развиване на умения за успех у учениците. „Академия НИКЕ“ е създадена от възпитаници на програма Заедно в час с разнообразен професионален опит.

Фондация Заедно в час

Мисията на Заедно в час е да работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от региона, в който живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическо положение. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи, завършили участници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете. Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

Сдружение Образование България 2030

Сдружение Образование България 2030 е мрежа от над 40 организации от обществения, частния и социалния сектор в страната. Мисията на сдружението е да следи състоянието на образователната система по ключови индикатори. Общите ни действия целят да влияят върху широката общественост и върху хората, които взимат решения. По този начин искаме до 2030 г. да подобрим качеството и ефективността на българското училищно образование.реализирани на пазара на труда през XXI век.

Вижте видеозапис от конференцията:

Вижте видеозапис от конференцията:

Колко време продължава Конференцията?

Регистрацията за събитието е в лобито на зала „Люмиер Лидл“ и отваря в9:00 ч. Въпреки, че вече сте се регистрирали онлайн на място ще получите Вашия бадж, приемник за превод, ако сте заявили такъв, и други материали от нас. Залата е с ограничен капацитет и предимство се дава на предварително регистрирани участници. Гардеробът е безплатен и се намира на етажа на залата. До 10:00 ч., когато е официалното откриване на събитието в „Люмиер Лидл“, в зала Мати-Д ще има кафе-пауза и можете да използвате времето за да се запознаете с неправителствените организации, които участват в образователното изложение към конференцията.   Събитието приключва в 16:45 ч.

Какво представлява образователното изложение?

В рамките на конференцията, от 9.00 – 12.30 ч. в зала Мати-Д, 19 неправителствени организации и компании с дейност в сферата на образованието ще представят своите дейности и добри практики на всички гости на конференцията.

Трябва ли да разпечатам потвърдителния имейл или билет?

Няма нужда да разпечатвате нищо за целите на регистрацията.

Ще има ли запис на конференцията?

Да, осигурили сме запис от залата, който ще можете да гледате след събитието на youtube канала на Заедно в час.

Осигурявате ли напитки и храна?

Осигурили сме вода и топли напитки за почивките, както и малък обяд.

Как да стигнем до залата?

Кино „Люмиер Лидл“ се намира в „малкото НДК“, от страната на бул.Пенчо Славейков и бул.Витоша и най-лесно до него се стига с метро. Имайте предвид, че в момента има ремонт в райна и трябва да заобиколите по бул. Витоша. Вариант е да използвате също трамвай 7 или да минете зад сградата на НДК от бул. Фритьоф Нансен. Ако пътувате с личен автомобил и планирате да пракирате в близост, можете да използвате платения паркинг на НДК. А ето тук можете да намерите информация за синята и зелена зони в града.

Кой ще ми разпише командировъчното?

Потърсете щанда на Заедно в час на Образователното изложение.

За доброволците

Конференцията е възможна благодарение на учениците на Заедно в час,които доброволно се включват в екипа в деня на събитието. Те ще са с нас през целия ден и ще Ви посрещат, регистрират, асистират по различни въпроси и ще Ви помагат с настаняването в залите. Молим да бъдете търпеливи и да окуражавате тяхното участие.  

В тази секция може да намерите всички доклади и презентации на лекторите от Конференция Образование 2017

Презентация на Мониторинговия доклад на Образование България 2030

Пълното издание на доклада може да изтеглите тук.

Презентацията на Сузане Клайн – Професионално образование в училище

Презентация „Нов път за нови таланти в преподаването“ д-р Нели Колева и проф. Галин Цоков

Принципи на образованието и кариерното развитие на учителите в Германия – предимства и недостатъци Проф. Красимир Стоянов

Професионално израстване на учители през практика и сътрудничество Инга Палува

Прогресивно образование д-р Леена Андонов

Вижте запис на дискусионните панели и лекциите по време на Конференция Образование 2017: