Влиятелни световни експерти, иноватори и ученици обсъждат в България образованието на бъдещето

Две големи образователни конференции организират в края на октомври глобалната мрежа Teach For All и Заедно в час с подкрепата на Фондация “Америка за България”

gconference-imageЕдни от най-влиятелните световни експерти и международни лидери в сферата на образованието ще се съберат за две големи събития в края на октомври 2016 в България. Те ще се включат в Годишната глобална конференция на международната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All от 25-и до 27-и октомври в Американския университет в Благоевград. Форумът се провежда за първи път не само в България, но и в Европа. Веднага след това, между 28-и и 29-и октомври, образователната тема ще бъде продължена и с петото издание на националната Конференция Образование 2016 в София. Съорганизатор на двете събития е Заедно в час с подкрепата на Фондация “Америка за България” и в партньорство с Teach For All, Европейската комисия в България, Сдружение Образование България 2030 и Forbes България.

Двете конференции целят да разкрият възможностите и предизвикателствата пред развитието на световното образование. Те са и полезна платформа за обмяната на добри практики и идеи от успешни иновативни училища, които да помогнат за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в ХХІ век.

Джени Нагаока
Джени Нагаока

Глобалната конференция на Teach For All е традиционна годишна среща на изтъкнати международни лидери, експерти, представители на националните организации, учители, съмишленици и партньори от глобалната общност на Teach For All, част от която е и българската организация Заедно в час. През 2016 г. форумът ще премине под мотото “Да си представим образованието по различен начин” и се очаква да се включат повече от 400 гости от над 60 държави. В събитието ще се включат президентът на Република България Росен Плевнелиев, министърът на образованието и науката Меглена Кунева и председателят на Парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова.

Саку Туоминен
Саку Туоминен

Сред основните лектори на събитието са образователните лидери: Джени Нагаока, виден изследовател от Университета в Чикаго в областта на съвременното образование и развиването на умения на ХХI век; финландският предприемач и иноватор Саку Туоминен, основател на образователната компания Scool, която помага на училищата да внедряват и разработват иновации; Киран бир Сети, създателка на едно от най-прогресивните и успешни училища в Индия „Ривърсайд“ и финалист за Глобалната учителска награда за 2015; Сара Котнър, основател и изпълнителен директор на мрежата от училища Montessori for All, основана на метода на Мария Монтесори, както и още много създатели на новаторски училища и образователни проекти от цял свят. Освен тях в конференцията в Благоевград ще се включат още представители на всички 40 национални организации на Teach for All, както и ключови лидери за мрежата.

На форума в Благоевград специален фокус ще бъде поставен още върху българския контекст, предизвикателствата и възможностите пред образователната ни система. Участие ще вземат и ученици от училища-партньори по програма Заедно в час. Те ще се включат в няколко сесии на конференцията, като затвърждаване на ключовата роля на учениците във формирането на нова визия за образованието на бъдещето.

“Провеждането на Глобалната конференция на Teach for All и гостуването на всички тези специалисти е високо признание не само за работата на Заедно в час, но и за цялата образователна общност в България. Това е изключителна възможност за обмяна на опит и търсене на споделени решения за предизвикателствата пред образованието в състоянието на глобализация, която променя изцяло всяка сфера на живота, навсякъде по света”, споделя Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на Заедно в час, българският представител в мрежата Teach for All.

mha-headshot-for-card
Макс Хаймендорф

Веднага след глобалното събитие в Благоевград, на 28 и 29 октомври в сградата на УАСГ в София предстои и петото издание на националната Конференция Образование 2016. Тя се организира от фондация Заедно в час и сдружение Образование България 2030 с подкрепата на Европейската комисия, фондация “Америка за България” и списание Forbes. В нея ще се включат освен международни екпсерти, представители на български институции и НПО, директори и учители, които ще поставят акцент върху темите за високоефективното преподаване и значението на равния достъп до образование за успеха на всяко дете. Събитието ще бъде открито от Уенди Коп, изъпнителен директор и основател на Teach for All, а основен лектор ще бъде един от най-младите и успешни училищни директори във Великобритания Макс Хаймендорф. Той успява да превърне своето училище в едно десетте най-добри училища във Великобритания, въпреки неблагоприятни социално-икономически условия, в които живеят учениците му. В рамките на форума ще бъде представен още мониторингов доклад за състоянието на образованието в България и дългосрочните цели, които можем да си поставим за подобрението му.

При интерес за интервюта с гости на конференциите и представители на Заедно в час, моля да се свържете с Павлина Радославова, сътрудник “Маркетинг и комуникации” на имейл p.radoslavova@zaednovchas.bg

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути