Какво предприемаме във връзка с извънредното положение и Covid-19

Скъпи приятели и съмишленици,

Във връзка с въведеното извънредно положение в страната и мерките за овладяване на епидемията от COVID-19 в настоящия момент въведохме редица промени, свързани с работата на “Заедно в час” и планираните дейности през следващите седмици. 

И ние, както всички останали, променяме начина си на работа, за да отговорим на предизвикателството, но оставаме верни на визията, която ни води – равен достъп до качествено образование. Вдъхновени сме от всички примери на взаимопомощ и подкрепа, на които ставаме свидетели през последните дни. Възхищаваме се на предприемаческия дух и готовността за учене на наши участници, възпитаници, партньори, колеги и съмишленици в образователната система, които смело и бързо се адаптират нуждата да провеждат дистанционен учебен процес.

Същевременно всичко това изправя пред нови изпитания много ученици и техните родители от бедни общности и малки населени места, които нямат необходимите ресурси, условия и възможности за дистанционно учене. Наличието на много технологични платформи и разнообразието от дигитално съдържание правят преценката и подготовката на учителите още по-важни. Затова през следващите седмици ще събираме, обобщаваме и споделяме полезни ресурси и успешни примери от практиката, които да помогнат на училищни колективи, учители, ученици и родители.

От миналата седмица екипът на “Заедно в час” работи изцяло дистанционно. Посещенията в офиса на отделни членове на екипа са сведени до минимум, доколкото е необходимо за базовото функциониране на организацията. Взети са всички мерки за ограничаване на контактите, регулярно почистване и дезинфекция. Всички събития, пътувания и срещи на живо с колеги, партньори и посещения на училища са преустановени или ще се провеждат онлайн. Междувременно подборът на нови кандидати за програмата, обучението и подкрепата на учители и изпълнението на ключови проекти продължава, като всички дейности се извършват дистанционно или са отложени за следващ период. Всички колеги са на линия по телефон или имейл при нужда от информация.

Ето и повече подробности за предприетите мерки:

Набиране на нови участници за програмата на “Заедно в час”

 • Кандидатстването за програмата продължава като крайният срок остава 15 април
 • Всички дейностите по подбора се изпълняват дистанционно. Имаме изградена и работеща процедура за провеждане на подбор дистанционно (онлайн) и вече адаптираме графика за настоящите и бъдещи кандидати.
 • Всички събития на живо са отменени, но планираме осъществяването им в онлайн формат като уебинари. Следете сайта и фейсбук страницата ни за повече подробности.
 • При въпроси или нужда от допълнителна информация, моля, сържете се с колегите от екип “Прием на участници” на apply@zaednovchas.bg.

Обучение и подкрепа на настоящи участници в програмата на “Заедно в час”

 • Всички планирани за пролетта обучения на учители и нови участници (випуск 2020) ще се провеждат изцяло онлайн.
 • За момента са отменени всички посещения на живо на координатори. С оглед на динамичната и несигурна ситуация за много учители ще направим всичко възможно да подкрепим участниците да преминат през седмиците на дистанционното обучение и времето след това по най-добрия възможен начин. 
 • Планираме провеждането на индивидуални и групови срещи дистанционно, така че да продължим да подкрепяме учителите и да сме им полезни. 
 • Екипът на организацията е на линия за допълнителни срещи за обсъждане на нужди и възможни начини за подкрепа. 

Обучения по проект FIERST

 • Проучваме възможности за провеждането онлайн на предстоящите обучения в началото на април. Ще информираме всички участници своевременно съвсем скоро за взетите решения.

Лятна академия за ученици

 • За момента забавяме отварянето на формата за записване на ученици, като следим ситуацията и сме готови да предприемем действия своевременно.
 • Ще подкрепим родителите, като споделяме полезни ресурси как могат да подкрепят своите деца, докато са вкъщи и трябва да учат дистанционно.
 • Информацията ще споделяме в групата за родители на ученици в ЛА и по имейл. 

Образователни форуми с РУО и МОН по програма “Компетентности”

 • Провеждането на обучителните форуми по програма “Компетентности”, организирани съвместно с МОН, РУО София-регион, РУО Пловдив, РУО Враца, се отлага до второ нареждане от МОН. 
 • Подготовката за осъществяването на форумите във Враца, Пловдив, Самоков, Пирдоп, Ботевград и Своге продължава. Веднага щом имаме яснота за дата и начин на провеждане на форумите, ще се свържем с колегите. 

Подкрепа за образователната общност в страната

 • Планираме събирането и организирането на разнообразни ресурси, знание и опит от общността на “Заедно в час”, партньори и Teach For All, които да споделяме с учители и училищни екипи. 
 • Споделяме информацията и на специална страница, която ще обновяваме и допълваме непрекъснато.
 • Ще изготвим специален имейл бюлетин, в който да даваме отговори на големи въпроси, които изникват във връзка с провеждането на дистанционно обучение като опитваме да събираме опита на различни хора от образователната общност в страната.

  Запишете се за бюлетин с ресурси и добри практики за онлайн обучения

  Стъпваме на вече изградените принципи на работа и сътрудничество и вярваме, че заедно с всички активни хора в образователната общност в България ще намерим верните отговори и начини да подкрепим всички деца в страната да получат качествено образование.  

  Траян Траянов и екипът на “Заедно в час”

  сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"
  Абонирай се за бюлетин

  Най-важното от нас директно в твоята поща

  Можеш да се отпишеш по всяко време.