Държавната агенция за закрила на детето отличи проект на възпитаник на “Заедно в час”

Държавна агенция за закрила на детето

Ученическото радио “Междучасие” в СУ “Христо Смирненски” в Стара Загора получи отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“

Държавната агенция за закрила на детето
Отличията на ДАЗД бяха връчени по време на онлайн тържествена церемония в края на март

С отличителен знак и специален плакет „Аз гарантирам щастливо детство“ беше наградено ученическото радио “Междучасие” в СУ “Христо Смирненски” в Стара Загора. Наградата се връчва от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за трета поредна година и отличава дейности и инициативи, които допринасят за създаването на условия за пълноценното развитие на децата. 

Ученическото радио “Междучасие” е създадено в края на 2019 г., като цели да повиши интереса към българския език на учениците с различен майчин език в училището и да подобри уменията им за комуникация и правилно говорене в ежедневието. Инициатор на радиото е началната учителка Силвия Колева, която е възпитаник на програма “Нов път в преподаването” на фондация “Заедно в час”. Тя създава радиото като част от задължителен проект, който реализира в рамките на втората си година като участник в програмата. 

“Над 120 ученици са участвали до този момент в ученическото радио “Междучасие”. То продължава да предизвиква интерес сред учениците и да изпълнява успешно своите социални, образователни и развлекателни функции. Предвид пандемичната обстановка, през тази учебна година всяко предаване се подготвя и реализира от различен клас, като по този начин ограничаваме смесването на ученици от класовете”, споделя Силвия за развитието на проекта.

Близо 100 % от учениците в училището са с различен майчин език (основно ромски и турски) и повечето от тях изпитват сериозни затруднения да се изразяват правилно на български. Според проучване на училището едва 6% от учениците в начална степен чуват и говорят български език в семейна среда. Това провокира училищния колектив да търси иновативни решения за допълнителна подкрепа на учениците. 

Радио “Междучасие” е инициатива именно в тази посока. Програмата е изготвена от учениците и включва изцяло българска музика, рубрика за любопитни факти „Знаете ли че…“ и рецитал на „Моето любимо стихотворение“. Всички водещи са ученици от училището. Целта на програмата е да запълва свободното време на учениците със смислени дейности, да ги възпитава в родолюбие, да подобрява микроклимата в училище и да помага на младежите в кариерното им ориентиране.

Знаете ли, че в България няма достатъчно добра методика за преподаване на деца с различен майчин език от българския? “Заедно в час” и сдружение Educart искаме да променим това. Научете повече за проекта за разработване на полезни учебни материали за многоезични ученици.

Училищно радио Стара Загора ученици с учител
Силвия Колева заедно с част от учениците, които работят по радио “Междучасие”

Наградените инициативи от ДАЗД се определят от седемчленна комисия под ръководството на Председателя на ДАЗД. В комисията участват представители на Консултативния съвет и Съвета на децата към ДАЗД, експерти на ДАЗД, общественици, представители на медиите и др.

За отличието тази година са подадени 193 кандидатури от цялата страна. Участниците са общини, юридически лица, неправителствени организации, граждански организации, доставчици на социални и универсални услуги за деца, детски градини, училища, центрове за специална образователна подкрепа, читалища и родители.

Прочетете още:

Създадоха първата специализирана диагностика за деца с различен майчин език в България

Двуезичието като сила (първа част)

Докато хапваме заедно десерта

Съвети за учители и родители за работа с многоезични деца и билингви

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути