Деси: Слушайте децата, защото те имат какво да кажат

– Всъщност, какв20151124_121125о е да си учител? Каква е мисията ти?

– Грижата за децата, възпитание в самостоятелност и умения, които заедно със знанията, са важни в живота. Разказваме си приказки, за да правим изводи, заедно пишем домашните и упражняваме граматиката с игри. Чертаем правоъгълни триъгълници и квадрати, за да доказваме Питагоровата теорема и кодираме думи, за да можем да си пишем тайни съобщения. Преглеждаме разписанието на градския транспорт, за да планираме екскурзия до зоо парка. Пишем текстове за „Детска джобна енциклопедия“ за любимите си литературни герои, в която споделяме как книгите променят живота ни.

Разбира се, много се разхождаме в двора на училището, правим огромни снежни човеци или си представяме, че сме на северния полюс. Така наблюдаваме природата, която също ни учи, че през зимата водата замръзва и прави много красиви висулки. Така постигаме заедно целите и мечтите си – с постоянство и като размишляваме върху постигнатите резултати, как можем да ставаме по-добри.

Мястото на детето е в семейството, но и сред връстниците. Така децата се срещат с различни убеждения на приятели, социализират се, подготвят се за бъдещият живот. Смятам, че хората трябва да живеят заедно и да се разбират, а не да губят енергия, за ненужни спорове.

 

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.