Идеи за директори: Как да отбележим Международния ден на учителя в своето училище

Или как директорите могат да използват поводи като днешния празник, за да изградят сплотен екип в училище

Международният ден на учителите се отбелязва на 5 октомври по инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Вярваме, че ден като днешния е подходящ повод всеки от нас да си спомни за своите любими учители и да им благодари по свой начин. Днес е и подходящ момент за училищния екип да се сплоти и да си припомни постигнатите успехи, особено в последните непредсказуеми и несигурни години. В тази статия събираме няколко идеи за това как училищните директори (или други инициативни колеги в екипа) могат да използват 5 октомври, за да изградят подкрепяща работна атмосфера в училище, а тя от своя страна ще послужи като основа за много бъдещи успехи, инициативи и хубави моменти в училище.

Не просто ден на учителите, организирайте седмица на учителите

Вероятно ще се съгласите, че само един ден в годината не е достатъчен, затова на много места по света използват седмицата около 5 октомври, за да организират специална празнична седмица, в която се отбелязва приноса на всеки учител в екипа. Разгръщането на празника в цяла седмица позволява да организирате различни инициативи, които не са скупчени в един ден, и така по-дълго да задържите празничния дух. Можете да свържете тази седмица с началото на учебната година и периода на опознаване между учители, ученици и родители, така че цялата общност около училището да научи повече. Всеки ден можете да представяте различни учители в по-нетрадиционна светлина – с хоби или любимо занимание, да провокирате учителите да разкажат за своите ученически години, какво ги е мотивирало да станат учители и пр. Можете да организирате и представяне в малки групи – например учителите по определен предмет да имат ден, в който да разкажат за работата си, за това какво ги прави щастливи и какво ги мотивира. Тези представяния могат да са качени както на сайта на училището, така и на специални информационни табла в сградата. Може на специално събитие да посрещнете и приветствате новите учители в колектива или да отбележите кръглите работни годишнини на по-опитните колеги. И в двата случая можете да подготвите персонализирани сертификати, които да отбележат повода. Лесни за адаптиране шаблони има в canva.com. А за финал защо не завършите седмицата и със своеобразно тържество? 

Включете учениците и направете празника и техен

Какво са учителите без техните ученици? Всички знаем, че най-големият подарък за един учител са успехите на децата и затова не забравяйте да включите учениците в празника на учителите. Може да организирате събирането на послания, пожелания и благодарности от учениците в специални кутии в училището през цялата седмица, а след това да подарите събраните послания на всеки учител. Не забравяйте да оставите една кутия за послания и в учителската стая, защото сме сигурни, че и много от колегите също ще искат да благодарят и отбележат празника. Самите Вие като директор или заместник-директор можете да напишете индивидуално пожелание за всеки учител. Това са малките жестове, които имат значение. 

Помислете дали не можете да включите и бивши ученици или родители в празника, като ги поканите да споделят чрез кратко видео или по друг начин спомени, ценни моменти и благодарности към учителите. 

Организирайте колективно учителско състезание по събиране на крачки

Учителската професия е динамична и в един стандартен работен ден повечето учители рядко се застояват на едно място. Пандемята донякъде промени това с дистанционното преподаване, затова и тази идея цели да възвърне тонуса и физическата активност на колегите, както и да ги сплоти около една обща цел. За определен период от време – седмица или месец – организирайте “състезание по събиране на крачки”. Състезанието може да е между учителите по различните предметни групи – английски, математика, начален етап, природни науки и др. В края на всеки ден всеки учител споделя направените крачки в предварително създадена споделена таблица (можете да помолите учителя по ИТ за съдействие при нужда). Крачките на всеки учител се събират с крачките на неговия отбор. В края на всяка седмица може да има междинни победители, а в края на месеца – краен победител. За победителите може да подготвите спортна награда като карта за посещение на фитнес, ваучер за СПА в местен хотел или нещо друго, което ще е ценно за колегите и ще им помогне да се погрижат за здравето си. 

Учители в учителска стая 97 СУ

NB! Това е идея, която може да се реализира и на по-голям мащаб – на ниво град или регион, например от РУО. Идеята е в продължение на определен период от време учителите в едно училище да събират крачки и да се състезават срещу други училища. Особено голям смисъл за това има в условия на дистанционно обучение, когато физическата активност на учителите е по-ограничена.

Направете по-удобна и приветлива среда за колегите

Последната идея е малко по-различна и е свързана с реалните нужни на учителите в училище и какво би подобрило работата, средата и удовлетворението им от работната атмосфера. Периодично под формата на анкета или в лични разговори питайте учителите какво според тях би подобрило това как се чувстват в училище. Дайте им свобода да споделят всякакви идеи – пресни плодове в учителската стая, безплатно кафе, чай, надежден принтер и др. Съберете тези идеи и опитайте да реализирате поне една за техния празник като подарък и отговор на споделената обратна връзка. Ако училището разполага с по-малък бюджет, може да организирате и обща касичка за ресто, където всеки да слага стотинките, които са му препълнили портмонето през деня. В края на годината или малко преди деня на учителя може да преброите събраните пари и да купите нещо за целия колектив. Може да насърчите колегите да развихрят и своите таланти – дали в декорацията на пространството (тук обикновено началните учители са истински магьосници) или в това да донесат домашно приготвени сладкиши, ябълки от двора и пр. Лесно ще направите кът за кафе и чай в учителската стая с помощта на стар чин и специално донесени чаши от вкъщи например. Подкрепете учителите да се чувстват уютно и спокойно, за да могат да дават най-доброто на учениците и училището.


Прочетете още:

Защо да си учител е най-добрият начин да промениш света

60 начина да благодариш на учител

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути