Сбъднатата мечта на Елена и Надежда от “Кукуряк”

Или как работата с деца може да е в идеална симбиоза между екстремните спортове, планинарството и спелеологията

В серия от публикации започваме да ви разказваме повече за проектите и инициативите на възпитаници на програмите на “Заедно в час”. Първа е историята на образователен център “Кукуряк” в Стара Загора, създаден от Елена Господинова (випуск 2016-2018 на програма “Нов път в преподаването”).

Идеята за “Кукуряк”

Идеята за “Кукуряк” възниква още преди 5-6 години. По това време Елена Господинова работи като инструктор по катерене, а Надежда Георгиева е учител в затвора в Стара Загора и инструктор по сноуборд. Двете приятелки стигат до извода, че искат да започнат своя собствена инициатива за работа с деца, която също им дава възможност да развиват хобитата и познанията си в областта на екстремните спортове, планинарството и спелеологията. 

През 2016 Елена става част от шестия випуск на програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час” и започва работа като учител в СУ “Христо Смирненски” в Стара Загора. Един от елементите на програмата е именно работа по летен проект за учениците. Тогава са направени първите крачки, преди идеята да изкристализира. Елена решава да задейства идеята за “Кукуряк” още в началото на втората си година в училище. Изчистването на бизнес плана ѝ отнема 9 месеца и включва проучване на пазара, комуникация с различни организации, планиране на дейности и др. По време на обучение в Пловдив Елена и Надежда представят проекта си и разбират за възможността да се включат в серия от обучения по социално предприемачество, организирани от “Заедно в час” и Reach for Change. Така до 17 септември 2018, когато “Кукуряк” отваря врати.  

Елена по време на учебни занатия в “Кукуряк”

От учебна занималня до освобождаване на щъркели, каране на каяци и посещения на пещери

Образователен център “Кукуряк” предлага учебна занималня за ученици от предучилищна до 4. клас, както и уроци по БЕЛ за деца от 5. до 12. клас. Елена и Надежда обаче споделят, че най-интересната част е по време на летните занимания. Тогава те организират спортни и туристически дейности за децата. Всяка седмица има тренировки по спортна гимнастика и спортно ориентиране с карта и компас. Децата се включват и в акции за освобождаване на щъркели с помощта на организация “Зелени Балкани”. Организират се и летни лагери с нощувки на хижи, посещения на пещери, каране на каяци, катерене на въжени градини и още много други разнообразни дейности. Заниманията са насочени към деца от 6 до 12-годишна възраст, а наравно с останалите участват и ученици със слухови дефицити. 

Елена, Надежда, инструкторите по кану-каяк и младите приключенци

“За да организираме тези дейности и да ги направим финансово по-достъпни за родителите, получаваме подкрепа от други организации. Миналата година получихме финансиране от “Заедно в час”, което изключително много помогна идеите ни да се превърнат в реалност, а тази година бяхме сред финалистите на Vivacom Regional Grant с нашия проект “Планински”.

Групова снимка с доволните планинари

Всеки, който проявява интерес към дейността на “Кукуряк”, може да следи фейсбук страницата на образователния център или директно да се свърже с Елена на контактите, посочени на уебсайта на организацията

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути