Директорът на иновативното израелско училище Bialik Rogozin ще сподели своя опит с общността на Заедно в час

Директорът на едно от най-иновативните израелски училища ще сподели своя опит на предстоящия “Ден на иновациите” пред общността на Заедно в час. Eли Нехама е директор на училище Bialik Rogozin в Тел Авив, Израел. Ежедневно училището се посещава от 1300 ученици от 51 различни държави. Всички те са от различни демографски групи – от бедни израелски семейства, икономически имигранти, нови имигранти (основно от бившите съветски републики, бежанци от Дарфур и различни арабски малцинства). Те изповядват различни религии и говорят на различни езици в домовете си.

Основна цел на училището Bialik Rogozin е да осигури за своите непривилигировани ученици широк спектър от възможности, чрез които те да развият своя пълен потенциал. Училището иска да предложи на всеки един ученик шанс да придобиe образование, умения и житейски опит, които да помогнат за успешна реализация на пазара на труда, за изграждане на пълноценни семейства и  развиване на чувство за принадлежност към собствената общност и израелското общество. В училището работят повече от 100 учители, включително и по програмата Teach First Israel (неправителствена организация, която работи на принципа на Заедно в час, партньор в глобалната мрежа Teach For All), както и стотици доброволци.

Ели Нехама ще сподели своя опит с учители по програма Заедно в час в събота, 21 януари, когато ще се проведе и традиционният “Ден на иновациите” в общността на Заедно в час. Събитието събира настоящи учители и вече завършили програмата, както и външни гости. Всички те споделят добри практики от класни стаи, интересни иновативни идеи и много вдъхновение.

Освен на “Деня на иновациите” г-н Нехама ще се включи и в дискусия с образователни експерти, представители на МОН, РУО, училищни лидери и учители. Тя се организира съвместно от Заедно в час, Институт за прогресивно образование и Посолството на държавата Израел в България. Преди дискусията всички поканени гости ще имат възможност да видят и отличения с Оскар за най-добър къс документален филм за училището на г-н Нехама Strangers No More.

Вижте трейлъра на филма тук:

Допълнителна информация за Ели Нехама:

Ели Нехама има бакалавърска степен по драматични и театрални изкуства от университета в Тел Авив през 1990 г., след което успешно се реализира като театрален актьор. В този период се засилва и интересът му към образованието. Той развива образователен артистичен подход, чиято чел е да използва изкуството като инструмент за личностно развитие и подобряване на комуникационните умения. През 2001 Ели Нехама завършва магистърска степен за интегриране на изкуствата в образователния процес, а през 2003 получава и диплома за управление на образователни институции. Между 2003 и 2010 е директор на едно от най-престижните и известни училища в Израел A.D. Gordon School.

През 2011 г-н Нехама става директор на уникалното училище Bialik Rogozin, което се утвърждава като модел за образование, съобразено с нуждите на децата от семействата на различни маргинализирани групи в израелското общество.

В годините начело на училището Ели Нехама предприема серия от действия в полза на своите ученици, свързани с обезпечаване на социалните грижи, здравното осигуряване и образованието на децата със специални образователни потребности. Училището работи с близо 100 учители, включително по програма Teach First Israel, и повече от 300 доброволци от неправителствени организации, армията и др.  Училището също така използва разнообразни образователни подходи и получава силна подкрепа от местната общност и корпоративни партньори. Всичко това му позволява да предоставя образование на много високо ниво на всички ученици, независимо от тяхното начално ниво и индивидуални нужди. Учениците от своя страна постигат изключително висока успеваемост на външните училищни оценявания и често това отваря вратите им за продължаване на образованието в университет.

В допълнение към работата си като директор Ели Нехама напътства и съветва различни образователни екипи и училищни лидери, като изнася множество лекции и презентации в Европа и САЩ.

През 2015 г. израелското списание Time Out го поставя сред 100-те най-влиятелни личности в Тел Авив.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.