Емилиян Кадийски от първия випуск на Заедно в час е сред отличените “Достойни българи на годината”

Снимка: Тихомир Кръстев/Фейсбук

Емилиян Кадийски, възпитаник на “Заедно в час” от първия випуск на програмата, и неговите партньори от “Враца софтуер общество” бяха отличени в класацията “Достойните българи на годината”, която се организира от вестник “24 часа” за 16-и път.

На официална церемония във Военния клуб в София Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев получиха своите отличия и копие на златния ритон от Панагюрското съкровище лично от премиера Бойко Борисов.

„Благодаря, че сте в България и сте останали във Враца. Горди сме със вас, да сте живи и здрави”, пожела им Борисов.

Емилиян Кадийски е програмист и преподавател по информатика и програмиране в Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, гр. Враца. Още по време на втората година от участието си в програма “Заедно в час” заедно със свои приятели създава “Враца софтуер общество”. Организацията предлага курсове по програмиране, чрез които момчетата искат да запалят за професията възможно най-много младежи от един от най-бедните градове в България и дългосрочно да създадат повече възможности за развитие в региона. “Враца софтуер” спечели през 2014 г. конкурса за социални предприемачи Reach for Changе. През 2016 г. организацията зае първо място в категория “Образование” за 2016 г. на наградите на Българската асоциация на информационните технологии и спечели допълнително финансиране от Google RISE Awards. В края на миналата година Емилиян беше номиниран от Министерството на образованието и науката за Глобалната учителска награда. А през 2017 г. беше отличен в европейската класация на Forbes “30 под 30” в категория социално предприемачество, както и в селекцията на Дарик радио за успешни млади лидери “40 до 40”.

До 25 март програма “Заедно в час” набира новите участници за програмата си, които ще преподават две години в училища партньори на организацията в някой от следните региони – Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора. По време на интензивната лятна подготовка и с допълнителни обучения през двете години участниците развиват умения както за работа в класната стая, така и за продължаване на кариерното им развитие с фокус върху образованието. Възпитаници на програмата се реализират като преподаватели и училищни лидери, както и в сферите на социалното предприемачество и образователните политики.
Вижте видео от церемонията:

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.