Емилиян: Исках да направя нещо свое, но осъзнавах, че имам още много да уча

emoПредставяме ви Емилиян Кадийски. Може би сте чували за основаното от него и партньорите му Теодор и Илиян – Враца Софтуер Общество. През последните няколко години те спечелиха редица финансирания, най-големите сред които са конкурсът “Промяната” и Гугъл програмата #GoogleRiseAwards‬. Преди да започне това благородно начинание обаче Емилиян е бил учител, какъвто продължава да бъде и днес. За него преходът не е труден и никак не е случаен. Вижте как той е подредил кариерното си и личностно развитие и какво е взел и научил от годините си като учител по програмата на Заедно в час.

Защо би препоръчал на някого да кандидатства за програмата на Заедно в час?zx640c_2868396

Има две големи причини, които мога да разделя на много по-малки такива. Първата е да помагаш за самата кауза на образованието – да помогнеш на хора да имат стимул да учат и да се развиват, това е доста вдъхновяващо. Има доста професии, които работиш за заплата. Да си учител е работа, която работиш и може да кажеш – ето това момче в Х клас не знаеше какво иска да прави с живота си, а ето сега е изтъкнат ИТ специалист. Това е възможност да почувстваш, че си направил нещо значимо. Да откриваш смисъл на работата. Трябва да има такива учители, които да вдъхновяват младежите, да им показват градивните неща в живота. В Заедно в час има и други колеги, които са напускали по-добре платена работа, за да влязат в класната стая. Аз го приемам като инвестиция.

Другата голяма причина, заради която си струва да си част от програмата на Заедно в час, е развитието на лични умения. Преподава се по модела “Преподавай като лидер”, който освен страхотен модел за класната стая, е и страшно полезен за бизнеса, за развитието на личностни умения, за управление на екип от хора – независимо ученици или по-големи. Преди да вляза в класната стая като учител, винаги съм имал проблеми с това да говоря пред хора, а след това ми се налагаше всеки ден. Последно по ред, но не и по значение, е следенето на резултати. Сега ни помага много във Враца софтуер като ходим при спонсори и имаме заложени цели, чието достигане можем да измерваме постоянно. Всички фирми се интересуват от това – ако ни има нас, какво ще направим, и ако ни няма, каква би била разликата. Така и не съм спирал да използвам методите за управление на класната стая и в другите си дейности.

Цялото интервю с Емо можете да прочетете на karieri.bg.

 

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.