Учител от първия випуск по програма “Заедно в час” е сред номинациите на Министерство на образованието за Global Teacher Prize 2017

logo-a-1333Емилиян Кадийски, учител от първия випуск по програма Заедно в час (2011-2013), е един от тримата номинирани преподаватели от Министерство на образованието и науката за престижната награда Global Teacher Prize 2017 (Глобалната учителска награда). Сред номинираните са още учителите Пепа Николова от СУ „Райчо Каролев“ в Габрово и Ирена Тренчева от 6. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник.

Наградата се присъжда от фондацията „Варки“ от 2013 година като целта й е да подчертае значението на учителската професия и да промени начина по който светът гледа на учителите. Наградата се стреми да даде гласност на въздействието на най-добрите учители по света не само върху техните ученици, но и върху положителните промени в техните общности. Наградата се организира под патронажа на н. пр. шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент на Обединените арабски емирства, министър-председател и емир на Дубай. Нейни посланици са още Стивън Хокинг, Тони Блеър, Бил Клинтън, Кевин Спейси и др.

624-400-emo-teoФиналистите за отличието и годишният носител на наградата се избират от специална академия, която включва държавни служители, директори на училища, членове на научни дружества, журналисти, предприемачи, директори на компании и учени от целия свят. Победителят получава и материална награда в размер от един млн щатски долара.

Емилиян Кадийски, който е на 29 години, е преподавател по информатика и програмиране в Професионална техническа гимназия “Н. Й. Вапцаров” гр. Враца. Още по време на втората година от участието си в програма Заедно в час той, заедно с двама свои приятели, създава Vratsa Software. Компанията предлага курсове по програмиране, чрез които Емилиян иска да запали за професията възможно най-много младежи от един от най-бедните градове в България и дългосрочно да създаде повече възможности за развитие в региона.

Vratsa Software спечели през 2014 г. конкурса за социални предприемачи Reach for Changе, както и първо място в категория Образование за 2016 г. на наградите на Българската асоциация на информационните технологии. Емилиян и е един от отличените алумни на Заедно в час в класацията “30 под 30” на сп. Forbes.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути