Остават три седмици на края на кампанията за набиране на учители

IMG_7013До 10 април продължава последна за тази година кампания на Заедно в час по привличане и подбор на нови учители-лидери. На сайта на организацията се приемат кандидатури на млади и амбициозни хора, които ще работят като вдъхновяващи учители на ученици с ниски постижения и мотивация. Набират се кандидати, които се стремят към постигането на високи резултати и проактивно търсят нови предизвикателства.

До този момент над 800 участници са кандидатствали за учител по програма Заедно в час, а 70 от тях успешно са преминали всички етапи на подбор. Одобрените участници ще започнат да преподават на 15 септември със старта на следващата учебна 2015/2016 година.

Мисията на учителите от Заедно в час е да осигурят равен достъп до качествено образование в България, като докажат с упоритата си работа, че дори и децата с нисък социално-икономически статус са способни да постигат отлични резултати. Програмата дава възможност на завършващи студенти и млади професионалисти от различни сфери да допринесат за положителна промяна в българското общество, като едновременно с това значително развият и усъвършенстват себе си.

Новите учители ще преминат курс в партньорски на организацията университет, който ще им осигури педагогическа правоспособност, ако те вече не разполагат с такава. В допълнение те ще вземат участие в интензивно лятно обучение по международния модел „Преподавай като лидер“. През това време учителите ще развият необходимите им знания и умения, с които успешно да мотивират учениците си, да планират целенасочено и постоянно да повишават ефективността си.

В последните част от своето обучение учителите ще преподават на над 400 ученици в традиционната Лятна академия на Заедно в час, където ще имат възможността да приложат на практика новоусвоените принципи на ефективното лидерството и успешните методи на преподаване.

pic brestnicaПо време на двете години като учители участниците в програмата получават редовна подкрепа от екипа на Заедно в час под формата на наблюдения в класните стаи и обучения за развиване на техните преподавателски и управленски умения. Всеки един от учителите ще може да разчита на личен ментор в изграждането на своите лидерски умения. Ментори в програмата са водещи бизнес и обществени личности, ангажирани със сегашните проблеми в училищното образование.

След 2-годишното си участие в програмата участниците продължават развитието си като активни застъпници за образователната промяна чрез директна работа в училище или извън него. Над половината от досегашните 45 алумни на програма Заедно в час продължават да се развиват в училище и в образователния сектор, а останалите се реализират в сферата на бизнеса и предприемачеството.

През настоящата 2014/2015 учебна година близо 90 учители по програмата ще преподават на над 6000 ученици в 48 училища в 7 региона на България. „Искам да върна на учениците в България вярата, че с любов към знанието и упорит труд наистина могат да постигнат велики неща в живота си“, споделя един от настояшите учители-лидери.

Заедно в час си поставя амбициозната цел до 20 години да бъде преодоляна функционалната неграмотност в България, като има по 200 нови учители на година и бъде обхваната поне една десета от учениците в България. Фондацията е част от международната мрежа Teach For All, която успешно работи за подобряване на достъпа до качествено образование в над 30 страни на 6 континента.

Повече информация за програмата на Заедно в час и формата за кандидатстване можете да откриете на сайта на организацията www.zaednovchas.bg.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.