Ако сте учител, изгледайте тези филми и сериали през лятото

Ако през лятната ваканция сте прочели всички книги от списъка ни за учители, време е да ви дадем и алтернатива с филми и сериали за лятото. Отново попитахме учители за препоръки. Списъкът със сигурност може да се продължи, затова и ви насърчаваме да ни споделите, ако имате филми, които искате да препоръчате на колеги. Може да го направите на имейл newsletter@zaednovchas.bg. Ето и кратката ни филмова селекция:

“Джоджо Заека”

(Jojo Rabbit, 2019) е филм, който може да гледате с цялото семейство. Смешен, тъжен, мъдър и много силен. От него може да се научи много за лошото влияние и ролята на добрия пример във впечатлителните детски умове.

“Макфарланд”

(McFarland, 2015). В главната роля е Кевин Костнър, а филмът е по действителен случай. Сюжетът разказва за учител по физкултура, който отива в един малък щатски град с преобладаващо латиноамериканско население. Учителят използва всички силни страни на младежите, на които преподава и мобилизира цялата общност, за да промени живота на учениците си.

“Лоши семена”

(Bad Seeds, 2018) е френски филм, който с много умело чувство за хумор и силни послания разказва колко важна роля може да изиграе един учител и един човек в това да преобърне живота на “лошите деца”. Филмът е много позитивен и нищо чудно да откриете сцени от училищния живот, с които се сблъсквате ежедневно, но с точната доза френски хумор, която да промени перспективата и да ви даде нови гледни точки. Във филма играе и Катрин Деньов. 

“Умирай трудно (първа част)”

(Die Hard, 1988) – този филм ни учи, че колкото и тежки предизвикателства да преминаваме като учители, е важно да не изпускаме от поглед крайната цел.

“Лошо образование”

(Bad Education, 2019). Отново филм по истински случай. Филм, в който има много интересна линия на развитие относно рейтинга на училищата, корупция и ученически репортаж, от който започва всичко.

“Най-голям шанс за успех”

(Most likely to succeed, 2019). Документален филм в списъка, който има възможност да ви върне вдъхновението за преподаване още с трейлъра. Филмът изследва завладяващи нови подходи, които имат за цел да революционизират образованието във формата, в която го познаваме, като вдъхновяват училищните общности да преосмислят на какво са способни учениците и учителите. 

Ако през лятната ваканция много ви липсва повече училището, имаме и специална селекция, която показва учителите в различни роли и светлини, понякога силно екстремни ситуации. Ето филмите тук: “Класът”, The Class (2009) на Лоран Канте; “Наполовина Нелсън”, Half Nelson (2006) на Райън Флек, иранският “Черни дъски” (Blackboards, 2020) на Самира Макмалбаф. Филми, които показват учителя в различни и понякога екстремни ситуации.

Сериали, с които да опознаете повече съвременното поколение ученици

“13 причини защо”, (13 reasons why) /Netflix – създаден е по едноименната книга, издадена и на български. Горещо препоръчваме първи сезон на сериала, който разплита различни актуални теми от живота на тийнейджърите и трудни теми като самоубийство, сексуално насилие, любов, тормоз и др. Сериалът е тежък, но си заслужава и ще ви помогне, ако искате да повдигате тези теми и с учениците.

“Сексуално образование”, (Sex Education)/ Netflix – препоръчахме го и миналата седмица по темата за сексуалното образование. Забавен и в същото време доста смислен, сериалът говори за темата за секса и връзките, сблъсъка на поколенията и разбиранията ни един за друг. Една от главните роли в сериала е на Джилиън Андерсън, позната от Досиетата Х, но с много по-различна роля и по-добра актьорска игра. 

“Гениалната приятелка” (My Brilliant Friend)/ HBO – сериалът е по книжната тетралогията на Елена Феранте (не я включихме в книжния списък, но горещо препоръчваме, особено ако предпочитате книгите преди филмите). Историята ни отвежда в Сицилия в средата на ХХ век и историята на две приятелки от деца до днешно време. В сериала и книгите има засегнати много теми от образованието и достъпа до образование, през желанието за учене и развитие, личните избори, подвластността на средата, еманципацията на жените и др. Не на последно място историята много умело ни пренася в друго време и друго място, за да открием себе си.

The Social Dilemma (Netflix) – документален филм, който може да ви уплаши в края, но е ключово да гледате, за да знаете по-добре как работят социалните мрежи и как работят техните алгоритми и защо е важно да развивате и своето критично мислене и това на учениците и да не се доверявате на всичко, което пише във Facebook.

Документални сериали

Много ни беше трудно да направим селекция, затова и споделяме само като имена няколко документални сериала, които ще са ви полезни и интересни и могат да ви дадат полезни идеи за новата учебна година. Human, the world within (Netflix) – за човешкото тяло като екшън сериал; Explained (Netflix) – кратки епизоди, които обясняват актуални понятия и явления като парите, коронавируса, култовете и др. Има някои теми, разработени допълнително в повече серии като умът, секса и парите и др. This is pop (Netflix) – история на популярната музика, ще бъде интересно не само на учителите по музика, но на всички запалени меломани; Abstract (Netflix) – много красив и увлекателен сериал, посветен на дизайна във всичките му форми през историите на едни от най-добрите дизайнери и визуални артисти в света; 100 humans, life questions answered (Netflix)- сериал, който през метода на изследването отговаря на много въпроси, които всички си задаваме. Много увлекателен и любопитен; Our Planet (Netflix) – сериал за любителите на дивата природа. Ще хареса на всички, които обичат красивите научнопопулярни филми.


Накрая няма как да не препоръчаме и допълнителния ТВ пакет “Глобус” на Булсатком, където ще откриете едни от най-добрите научнопопулярни канали в света. Освен това с абонамента (2 лв на месец) също подкрепяте работата на “Заедно в час”, защото 0.50 ст. от цената на всеки абонамент е дарение към организацията. Още причини да обмислите абонамента, вижте и в препоръките за учители на Петя, Гери и Ренета от програмата на ТВ каналите.


Прочетете още:

5 подкаста, които да изслушате това лято, ако сте учител

Най-добрите летни четива за учители

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.