Уебинар: Многообразие на работното мястo

Как насърчаването на многообразието и опознаването на различията помагат на компаниите да стимулират креативността, иновациите и растежа на своите екипи? Онлайн дискусията събира на едно място експерти, бизнес лидери и представители на неправителствения сектор в открито споделяне и обмяна на добри практики за развиване на ефективни политики за многообразието на работното място. 

Събитието беше организирано от “Заедно в час” във връзка с приемането на Хартата за многообразие в България, а специални гости и панелисти бяха  специалистът и консултант по многообразие/diversity Веси Ташева, бизнес лидерите Ираван Хира и Зоя Паунова, както и Ива Пашова от екипа на “Заедно в час”, която ръководи новата програма за обучение на училищни екипи “Училища за пример”.  

Основни изводи от дискусията

Speak up култура

Важността от speak up културата и ролята на приобщаващия лидер, който показва чрез примера си и не остава безразличен към случващото се, например в ситуация на проява на нетолерантност. Когато има случка, която засяга дадена група хора, вземането на позиция е важно, защото мълчанието най-често е в полза на статуквото. 

Приобщаване

Как изглежда приобщаваща култура и чувство на принадлежност: среда, в която хората могат да бъдат напълно себе си и да бъдат чути; да се чувстват свободни да изразяват мнението си, дори то да противоречи на това на околните. Важно е да се гради и пази доверието – без него какъвто и да е подход към култура на многообразие и приобщаване не пробиват и не могат да просъществуват.

Мотивация

Нужна е автентична вяра и мотивация за създаване на приобщаваща култура. За да се водят тези разговори е важно да има доверие и да има истинска мотивация за учене. Хората усещат когато теми като многообразие и приобщаване се повдигат “защото трябва” или “защото е модерно” и съответно усилията са неефективни. 

Запишете се за бюлетин

Не пропускайте предстоящите събития за култура на работното място и възможности за ангажиране на служителите.