Истории от класната стая: Големите мечти на малките хамелеони от Костинброд

Учениците на Радослава Георгиева, първа година учител по програмата на “Заедно в час”, разказват за любимите си професии и пътя, който ще ги отведе до тях.

През учебната година на посещение в класната им стая в СУ “Д-р Петър Берон”, Костинброд, идват професионалисти от различни сфери.

На Базара на професиите учениците са подкрепени от голяма общност гости, сред които кметът на общината, класните им ръководители и родители.


Децата бяха подготвили наръчници с най-важната информация за всяка професия.

“Ще се науча как да общувам с други хора”, “важно ми е, за да се докажа”, “ще имам възможност да покажа каква професия искам да работя”, “ще ми помогне когато стана голяма и стана учител да си спомня какъв съвет са ми дали” – това са само част от очакванията на третокласниците и четвъртокласниците от клас „Хамелеони“ на СУ “Д-р Петър Берон” в Костинброд преди началото на финалното им събитие за края на учебната година. То е под формата на Базар на професиите, на който учениците разказват с какво искат да се занимават вбъдеще и какви образование и умения са им нужни за това.

Подготовката за събитието се случва през цялата година. Целта е да помогне на децата да се ориентират за света след училище и да ги мотивира занапред, но също и да развият умения за общуване, работа в екип и организиране на извънкласни занимания. Инициатор е учителката на децата Радослава Георгиева – първа година преподавател в програмата на “Заедно в час”. Тя е завършила индустриален мениджмънт в Техническия университет-Варна, но има желание да се развива в сферата на образованието и да работи с деца, затова и преди година кандидатства за програмата.

ПРИМЕРИ ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ

С помощта на Радослава канят в часовете си професионалисти от различни сфери, които им разказват как протича един техен работен ден и през какво са минали, за да бъдат успешни. Сред гостите са изпълнителният директор на “Заедно в час” Евгения Пеева-Кирова, зам.-директорът на СУ “Любен Каравелов” – Копривщица, и възпитаник на “Заедно в час” Ивелина Пашова, актрисата Радина Думанян, актьорите Юлиан Вергов и Владимир Карамазов (специални благодарности на продуцентска компания Three Bears за отразяването на посещението), спасителят от Гражданска защита Васил Димитров, баскетболните национали Чавдар Костов и Станимир Маринов (с подкрепата на Българска федерация по баскетбол) и още много други. За децата тези хора са онези ролеви модели, които ги вдъхновяват да научат повече за мечтаните от тях професии и да повярват, че и те един ден могат да са успешни професионалисти.“В началото на годината с учениците си поставяхме цели, които да достигнем докато приключим”, споделя Радослава. Така стигат до разговора как всеки трябва да бъде сериозен и отговорен в задачите и ангажиментите на работното си място. Учениците споделят какво биха искали да работят и си поставят за цел до края на годината да разучат различни професии и изискванията към кандидатите за тях.

КОЙ КАКЪВ ИСКА ДА СТАНЕ

Сред желаните от учениците професии бяха музикант, ветеринар, телефонен техник, футболист, актриса, психолог, пожарникар, военен пилот, офицер и учител.

Базарът се случва в края на май в спортната зала на училището и привлича много гости, сред които кметът на община Костинброд Трайко Младенов, зам.-директорът на СУ “Д-р Петър Берон” Ваня Славчева, класните ръководители и родителите на децата. Цялата тази общност е важна част от събитието, защото подкрепя учениците и техните учители в усилията им и ги мотивира да продължават още по-напред и да успяват в начинанията си.За края на учебната година Радослава и учениците й решават да организират Базар на професиите, на който децата да представят желаните от тях работни места. Учениците приемат идеята много присърце и дори създават допълнителни наръчници на желаните професии. В тях описват нужното образование и умения за това работно място, какви дейности включва, нивото на заплащане, дължината на работния ден, както и какво ги е мотивирало да изберат тази професия.

Базарът и подготовката за него помагат на децата да развият умения за комуникация и работа в екип, както и да повярват в собствения си потенциал.

“Бях много горда с тях, защото с времето те се отпуснаха и говореха свободно с нашите гости”, разказва Радослава Георгиева.

Учениците се учат как да задават конкретни въпроси, активно търсят информация за различни аспекти от професионалния живот, а накрая сами се заемат с организирането на структурата и сценария за събитието.

Според Радослава кариерното ориентиране е важно за децата още от началните класове най-вече, защото “ги провокира да бъдат професионалисти от малки”. “Да бъдеш ученик също е професия, имаш си ангажименти, които да изпълняваш, а заплащането са успехите, които постигаш”, смята учителката. И допълва, че е важно децата да осмислят какво искат за своето бъдеще, за да имат посока и цел, към която да се стремят. А това в края ги кара да се чувстват успешни.

Вижте галерия от събитието, както и снимки с част от гостите на „хамелеоните“ през годината:

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.