Homemade Green Sofia провокира ученици и учители да направят София по-красива и зелена

Заедно в час е партьнор в пилотното издание на инициативата

Конкурсът за озеленяване и разкрасяване на столицата Homemade Green Sofia на нашите партньори от Innovation starter и Cleantech Bulgaria има специална категория за детски градини и училища със собствена зелена площ, която е създадена с усилията и участието на учениците.

Проектът стартира на 25 февруари и продължава до 15 юни 2017 г.

Целта на инициативата е да провокира мислене за това, какво и колко сами можем да направим, за да бъде София по-зелен и красив град, по-чист и по-приятен за окото. Конкурсът иска да покаже вече реализирани, но и нови зелени идеи и да организира на едно място повече информация, за това как и с какви растения можем да озеленяваме в София, как това ще ни помогне да се борим и със замърсяването в града и със собствени усилия. Освен училища и детски градини в конкурса могат да се включат още индивидуално или групово всички граждани на София и компаниите извършващи дейност в столицата.

Общо участниците са разпределени в четири категории:

  1. Частни балкони и градини.
  2. Фирми – със собствени сгради, офиси с балкони, градини или озеленена, с тяхна подкрепа, площ.
  3. Детски градини и училища със собствена зелена площ, която е създадена с усилията и участие на учениците им.
  4. Междублокови градски пространства и нестандартни решения, озеленени от частни лица или компании.

Училищата и учениците на територията на Столична община могат да се включат в зеления конкурс,

като изпратят до три снимки, име, фамилия, телефон, имейл, адрес (само име на квартала) на office@innovationstarterbox.bg от 25.02.2017 година до 15.06.2017 година. За всички училища, заявили интерес да участват, организаторите са подготвили безплатни семена и луковици на цветя.

Организаторите ще публикуват отделни албуми във Фейсбук страницата на събитието, с име на участника, компанията или учебното заведение. Ще се следят броя харесвания от всички потребители в социалната мрежа. Спечелилите най-голям брой гласове зелени балкони, градини и креативни пространства ще бъдат прегледани от жури, което ще определи първите награди във всяка една от четирите категории.

В журито участват експерти от Асоциация на ландшафтните архитекти, Валентина Калайкова, “Зелена София”, Елица Панайотова, National Geographic Bulgaria, Николай Караджов, Вера Петканчин, еколог от неправителствената асоциация “За земята” и др.

Общият награден фонд за всички категории е 15 000 лв,

а призьорите ще получат още специална табела “най-красива градина в града” (за конкретната година, категория) и грамота за фирми, училища и детски градини в съответната категория. Организаторите са предвидили още и предметни награди за трите категории, предоставени от партньори на конкурса.

Проектът ще завърши на 21 юни 2017 г. с официално събитие и награждаване в ботаническата градина на СУ “Св. Климент Охридски” в София.

Проектът Homemade Green Sofia се реализира с медийната подкрепа на: National Geographic Bulgaria, Bg-mamma, Capital.bg, Dnevnik.bg.

Допълнителна информация може да научите тук или да следите развитието на конкурса във фейсбук.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути