Пламен Маргаритов: Искам да работя в България за България

“Искам да работя в България за България и да видя как се случват промените в нашето общество, като допринеса и аз самият за тях”, убеден е 26-годишният Пламен Маргаритов. След близо шест години в чужбина той преподава от септември 2017 г. в Средно училище “Неофит Рилски” в гр. Долна баня.

Пламен учи международни отношения във Великобритания, а след това – политически анализ в Япония. След като завършва образованието си работи като асистент-преподавател в университета в Кобе. Още тогава развива интерес към работата с ученици и вижда в участието си в програма “Заедно в час” възможност за “един плавен преход от теория към практика”. “Както и начин да видя как работата ми може да повлияе – на учениците, на родителите, на общността”, допълва Пламен.

В работата си той използва част от подходите, които е срещал във висшето си образование, като например игровизацията на учебния материал. Учениците му влизат в ролята на адвокати, които защитават аргументи, на мениджъри, които управляват ресурси, на интервюирани и интервюиращи.

В България Пламен очаква да срещне много предразсъдъци, някои от които и негови собствени – като това, че “системата тук е корумпирана и всичко е обречено на провал”. Преподаването в Долна баня, обаче, както и работата в местната общност там, му помагат да докаже и на себе си, и на другите, че тези предразсъдъци могат да бъдат преборени. “Изненада ме това колко много млади хора са решили да направят избора да се върнат и работят тук – дори понякога не по специалността си”, споделя Пламен.

Ако и вие искате да работите за това всяко дете в България да получи качествено образование, както и да доразвиете важни професионални умения, кандидатствайте до 20 февруари за програмата на “Заедно в час”. Информация за програмата можете да намерите на този линк, а тук е обяснен целият процес на кандидатстване.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.