Кристина Георгиева: добрият ментор е човек, на когото можеш да се довериш

Кристина Георгиева е от село Румянцево. До 7. клас учи в местното ОУ „Христо Ботев“, след което продължава образованието си в специалност „Бизнес и предприемачество“ в СУ „Алеко Константинов“ в град Луковит. (бел. ред. към днешна дата и двете училища са училища партньори на “Заедно в час”)

Един ден с Кристина се свързва Йоана Славова, възпитаник на програма „Нов път в преподаването“ и един от създателите на инициативата „Училищни чудеса“ в подкрепа на ученици от малки населени места в региона. Йоана кани Кристина да участва в „Училищни чудеса“ в екип с Галин Александров. Макар че първоначално се колебаят дали да участват, Кристина и Галин се впускат в предизвикателството, а към екипа им се присъединява и приятелката им Патриция Стефанова.

В рамките на „Училищни чудеса“ Кристина, Галин и Патриция веднъж седмично посещават училището в Румянцево в опит да повишат мотивацията за учене на учениците от 5. до 7. клас чрез разговори с тях по различни теми и организиране на творчески занимания.

През 2019 г. „Училищни чудеса“ влиза за втори път в живота на Кристина. И остава там до днес, защото тя знае, че по всяко време може да разчита на подкрепата на Деница Москова – възпитаник от програмата „Нов път в преподаването“, която също е работила като учител в региона, и ментор на Кристина в първото издание на програмата „Старт в кариерата“ към „Училищни чудеса“.

Екип от целенасочен ученик и целенасочен ментор

Като участник в „Старт в кариерата“ Кристина получава уроци по български и английски език и менторска подкрепа като част от подготовката ѝ за кандидатстване в университет. 

„Тогава имах различни интереси и [Деница] ме свърза с хора от тези области, от които се интересувах. Също така тя ми пращаше [материали], които смяташе, че ще са ми полезни, виждахме се, говорехме по телефона“, разказва Кристина.

Когато се оглеждат за подходящ ментор на Кристина, Деница и колегите ѝ осъзнават, че ученичката може да си сътрудничи със самата Деница, тъй като двете споделят общ интерес към философията и психологията. Освен това Деница познава специалисти от тези сфери, които биха могли да споделят опита си с Кристина.

„Моята задача беше да намеря подходящи хора, да ги наречем ролеви модели, които да разкажат на Кристина за конкретни специалности и професии, към които тя имаше интерес“, споделя Деница. „Когато търсех хора, които да се срещнат с нея, основната мотивация ми беше не просто да свържа Криси с някой, който работи като психолог или преподавател по философия; търсех някой, който гори в това, което прави, и в същото време да е достатъчно обективен и да може да ѝ даде пълна информация. Срещнах я например с моя преподавателка от университета, която ми беше ръководител на дипломната работа и основен мотиватор да работя в тази сфера.“

Много ми харесваше, че Кристина е изключително целенасочена и организирана, допълва Деница. 

„Да работиш с човек, който е зрял, мотивиран и е на път да направи голяма стъпка в живота си, е много вдъхновяващо. И когато видиш, че срещите ви продължават да надъхват този човек, ти става приятно.“

Другото качество на Кристина, което Деница цени, е комбинацията от критично мислене и готовност да взема решения в съответствие с целите си и информацията, до която има достъп. Част от тази информация Кристина черпи от хората, с които Деница я свързва.

„Разговорите с тези хора ми помогнаха не само да избера какво да уча, а и да разбера повече за студентския живот – кандидатстване, настаняване в общежитие“, казва Кристина, която днес е студент трети курс в специалност „История и геополитика на Балканите“ в СУ „Св. Климент Охридски“.


Доверието като източник на спокойствие

Докато е в 12. клас, Кристина участва в конкурса за есе „Посланик за един ден“. Размислите ѝ по темата „Как бихте използвали силата си като личност и посланик за един ден, за да постигнете позитивна промяна в обществото?“ впечатляват организаторите. Тя се нарежда сред 13-те момичета победители и има възможността да се запознае отблизо с работата на Посолството на Нидерландия в България и на неправителствената организация Single Step.

Повече от две години след края на участието на Кристина в „Старт в кариерата“ тя и Деница продължават да поддържат връзка.

„Моята стратегия като преподавател и ментор е след периода, в който сме имали пряка връзка с даден ученик, леко да се отдръпвам. Кристина знае, че винаги може да разчита на мен. Да, не се чуваме всеки ден, не се виждаме всеки ден, но тя знае, че стига да мога, бих съдействала“, казва Деница.

Кристина потвърждава думите на Деница с конкретен пример от недалечното минало.

„Бях решила, че искам да си сменя специалността, и се обадих на Деница“, казва Кристина. „Тя може би един час говори с мен. Тя знае какво да каже и как да реагира в такава ситуация.“

Историята на Кристина и Деница носи в себе си важно послание: добрият ментор е човек, на когото можеш да се довериш. 

Дългогодишен корпоративен партньор на “Заедно в час” в област Ловеч още от 2013 г. е Титан Златна Панега Цимент АД, които подкрепят работата на учители и възпитаници в региона по разнообразни начини.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути