24 март | 17:00

Webinar: Как да подобрим резултатите на учениците, като си сътрудничим с колегите - Професионални учещи общности

По време на уебинара ще разберете какво е "професионална учеща общност (ПУО)" и защо да я използвате в училище. Ще научите още основните стъпки при създаването ѝ, ползи за училищния екип и възможни предизвикателства при организацията и развитието на ПУО. Двама дългогодишни директори ще споделят опит от своите училища, които вече успешно прилагат този подход.

По време на уебинара ще научите

Какво е ПУО

Какво е професионална учеща общност и с какво тя е различна от методическите обединения и други структури в училище. Какви са целите и задачите на едно ПУО?

Кога е полезно едно ПУО

В кои ситуации има смисъл да организираме ПУО и какви ползи можем да очакваме от него. Подготвили сме реални примери от опита на две български училища.

Как да приложим ПУО на практика в училище

Как се организира едно ПУО. Кои са основните елементи, които трябва да съдържа и за какви капани да внимаваме.

Какво е професионална учеща общност?

ПУО е подход, при който група учители работят съвместно за подобряване на учителската си практика и учебните резултати на учениците. Членовете на тази общност участват в регулярни срещи, на които дискутират постиженията на учениците с цел професионално усъвършенстване.
 

По време на уебинара ще научите повече за ПУО, ползите от него и практични съвети как да го приложите във вашето училище. 

Програма и основни акценти

Кои са водещите

Кина Котларска

Директор СУ "Е. Станев", Велико Търново

Кина Котларска е завършила магистратура по история и френска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и магистратура по етнология в университета "Пол Валери", Монпелие, Франция. Тя е доктор по педагогика на Великотърновския университет и има над 35 години опит на различни позиции в системата на образованието. Автор е на помагала и учебници по история, а в последните 10 години е директор на СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново. Ментор на училищни екипи в програма "Училища за пример".

Лена Парова

Директор ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, Ветрен

Лена Парова е магистър по химия и физика в СУ „Св.Климент Охридски“ с допълнителна квалификация „учител по информационни технологии”. От 31 години работи в сферата на образованието като 21 от тях е директор на училище. Преминала е много професионални обучения за обучител, както в България, така и в чужбина. В работата си като обучител държи на това да споделя опита си с колегите, обученията й да бъдат полезни, интерактивни и практически насочени.

Споделете с колеги и вашия директор

Събитието ще се проведе на 24 март от 17:00 ч. Подходящо е за учители, директори, училищни психолози и експерти в сферата на образованието. Споделете с колеги и вашия директор.

Facebook
LinkedIn

Какво представлява програма "Училища за пример" и как прилагаме ПУО в нея

„Училища за пример“ е двугодишна програма за професионално развитие на цели училищни екипи. Фокусът ѝ е върху устойчиво подобряване на лидерските и преподавателски практики, които допринасят за успеха на всички ученици в училището.  

Програмата се състои от две неразделни части: 

  • Курс Лидерство в училище: надгражда уменията на управленския екип да допринася за по-задълбоченото учене на всички ученици чрез доказани от практиката и науката подходи;
  • Курс по избор на училището, свързан с различни методи на преподаване: надгражда уменията на учителите да прилагат ефективно педагогически практики в една от 4 области, спрямо конкретните нужди на училището.

Програмата осигурява на училищата участници съвременни обучения, практическа насоченост и подкрепа за прилагане на наученото в училище, ментор и много възможности за учене от опита на другите участници в програмата.

Регистрирайте се, за да запазите своя билет

  • Достъп до уебинара
  • Презентация с практични идеи
  • Възможност за задаване на въпроси
  • Допълнителни ресурси и материали
  • Възможност да научите повече за програма "Училища за пример"
БЕЗПЛАТНО