Как да привлечем, обучим и задържим добрите учители е една от темите на форум “Образование: За бъдеще”

Образование: за бъдеще

Събитието на 23 и 24 ноември е най-голямата образователна конференция за годината и обединява хора и организации от различни сфери

проф. Херман Абс, преподавател от Педагогическия факултет на Университета на Дюсбург-Есен, Германия, ще представи резултати от изследване на мотивацията и подготовката на учители, обучени в различни форми на педагогическа подготовка.

Как да направим учителската професия по-привлекателна и да улесним достъпа до нея за мотивирани и способни хора? От каква подготовка имат нужда учителите преди и след влизането в класните стаи? Какво задържа успешните учители в образованието? На тези и още въпроси ще търсят отговори директори, учители, университетски преподаватели, обучители на учители и представители на държавните институции тази събота, 24 ноември, от 9 до 13 часа в зала 3 на Националния дворец на културата, София.

Специално участие в дискусията ще вземе преподавателят от Педагогическия факултет на Университета на Дюсбург-Есен, Германия, проф. Херман Абс. Той ще представи резултати от изследване на мотивацията и подготовката на учители, обучени в различни форми на педагогическа подготовка. Ще сподели също как учителската професия може да стане привлекателна за повече способни и мотивирани хора. Опита си в привличането и подкрепата на учители ще разкажат директори на училища, а млади преподаватели ще разкажат какво ги е задържало в професията. Представители на “Заедно в час”, училища партньори и участници в програмата за професионално и лидерско развитие също ще вземат участие в разговора по темата.

Дискусията е част от големия двудневен форум “Образование: За бъдеще”. Той се организира от водещи организации в сферата на образованието и бизнеса, и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Събитието започва в петък, 23 ноември, от 9 часа, отново в зала 3 на НДК.

Темите в програмата са посветени на това как трябва да изглежда образованието, за да ни подготви за бъдещето. Ще бъдат представени работещи практики от образователната система и ще се обсъждат решения как да подготвим младите хора за бързо променящите се професии и за успешна реализация в България. По време на форума Стефан Херманс от Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ на Европейската комисия ще съобщи и изводите от доклад на Европейската комисия с обзор на образованието в България през 2018 г. На събитието ще бъде представен и годишният доклад за състоянието на образованието на Сдружение “Образование България 2030”.

Сред участниците са още заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и Таня Михайлова, евродепутатът Ева Майдел, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, основателят на “Телерик академия” Светозар Георгиев, директорът за България на ABB България Марсел Ван Дер Хойк и специалистът в иновациите в професионалното образование във Финландия Сампо Суико. Пълната програма може да намерите на сайта на форума.


За организаторите:
Форум „Образование: За бъдеще“ се организира от фондация „Америка за България“, Американска търговска камара в България, Представителство на Европейската комисия в България, фондация „Заедно в час“, вестник „Капитал“, “Индъстри Уоч”, Детски научен център „Музейко“, сдружение “Образование България 2030”, Тръст за социална алтернатива, Център за приобщаващо образование, Център за творческо обучение.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути