Какво се случи на пролетното издание на Ratio 2019

Учениците от Sci-High с химика Наско Стаменов

“Заедно в час” беше партньор на форума, който цели да покаже красотата, мистерията и вдъхновението от науката

 

Къде са извънземните? За какво могат да бъдат използвани екстремните лазери? Как около 38 трилиона бактерии съжителстват със собствените ни клетки в тялото ни? Това бяха само част от темите на пролетното издание на Ratio 2019 – форум за научни теми на разбираем език, който цели да покаже красотата, мистерията и вдъхновението, които науката създава в света около нас. “Заедно в час” е партньор на тазгодишното издание на Ratio и подкрепя усилията на организаторите да представят науката по интересен и атрактивен начин.

Матю Коб, професор по зоология в University of Manchester, надникна заедно с публиката на Ratio в полето на еволюционната биология, а след това отправи поглед към далечния космос. Старшият физик в Rutherford Appleton Laboratory’s Central Laser Facility д-р Кери Бренър представи физиката зад лазерното ускоряване на частици и разказа повече за приложението на тази технология и за ролята й в различни сфери. Проф. Шийна Крукшанк, имунолог от Университета в Манчестър, даде идеи как можем да манипулираме своите бактерии и микроорганизми, така че да извличаме максимална полза от тях. По време на почивките между лекциите пък гостите станаха свидетели на истински научни експерименти.

Вдъхновение за ученици

Следващото издание на Ratio е през ноември

Благодарение на партньорството между Ratio и “Заедно в час” ученици, участници в научния фестивал Sci-High, имаха възможност безплатно да посетят Ratio 2019 и да участват в лекциите и демонстрациите. Мисията на Sci-High е да вдъхнови учениците да се занимават с наука и да използват научен подход при работата върху важни за обществото въпроси. Фестивалът се организира от самите ученици, а в основата на идеята са Ренета Богданова, възпитаник на програмата на “Заедно в час” и учител по биология и химия, и Ели Стойкова, магистър по обществени политики и човешко развитие.

“Учениците бяха изключително щастливи да посетят събитие от такъв мащаб, на което научните теми са представени толкова интересно”, разказва Ренета. “Вдъхновиха се и се провокираха за идеи за следващите им проекти”, допълва тя. В Sci-High учениците решават важни за обществото проблеми, използвайки научен подход и със съдействието на ментори от научната сфера и бизнеса.

Следващото издание на Ratio е през ноември, а сред темите са “Бихме ли могли да подобрим природната си интелигентност, така че да станем по-умни” и “От извънземни вулкани до астероиди терминатори”.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.