Кои са 5-те елемента на благосъстоянието и как можем да ги подобрим?

Колкото и удовлетворяваща да е учителската професия на моменти, не може да се отрече, че ежедневието на учителите е изпълнено със стрес и напрежение. Но това не е нещо, с което трябва да се примиряваме, тъй като трупането на негативни емоции може да доведе до сериозни здравословни проблеми, синдром на професионално прегаряне или напускане на професията. За щастие, всеки човек по естествен начин си изгражда собствени механизми за справяне със стреса, но някои от тях са значително по-устойчиви и здравословни от други. В тази статия разглеждаме елементите на благосъстоянието и ви споделяме конкретни начини, с чиято помощ да неутрализирате негативните ефекти на стреса в ежедневието си. 

Информацията в тази статия е взета от “Наръчника за благосъстоянието на учителя” на Д-р Джеф Бостик и колектив. Ето тук можете да изтеглите пълната версия на английски език, в която са включени диагностични тестове, работни листи и подробни стратегии за постигане на оптимално душевно и физическо равновесие.  

Какво е благосъстояние и защо е важно?

Доброто благосъстояние подобрява качеството на живот както на работа, така и вкъщи. Няма еднозначно определение, тъй като понятието непрекъснато еволюира и се променя. Освен това елементите на благосъстоянието до голяма степен са подвластни на географски и културни различия, що се отнася до това какви грижи трябва да полагаме за тялото и духа и как изглежда перфектното равновесие. 

Но в тази статия се спираме върху 5 от основните елементи на благосъстоянието – физическо и емоционално здраве, професионална реализация, социален живот и интелектуален растеж. Към всяка една категория добавяме и конкретни начини, чрез които да постигнете добър баланс и цялостно благосъстояние.

Физическо здраве (сън, физическа активност и здравословно хранене)

 • Между 7 и 9 часа сън помагат на тялото ни да се възстанови от натоварването през деня;
 • Качествената храна, богата на разнообразни хранителни вещества, помага на организма да функционира добре;
 • Практикуването на спорт или някакъв вид физическа активност подобрява цялостното ни физическо здраве. Заседналият начин на живот особено в комбинация с прекомерната употреба на вредни храни многократно увеличава риска от развитието на редица сериозни болести.

Ако имате нужда от движение, кауза и вдъхновение, Предизвикай се с кауза е точно за вас!

Професионална реализация (удовлетвореност от професията, финансова независимост/добро управление на личните финанси)

 • Подобряване на ефективността, с която изпълняваме служебните си задължения;
 • Усъвършенстване на умението да управляваме времето си;
 • Да се научим да устояваме на импулса да отлагаме някои задачи.

Интелектуален растеж (работа със смисъл, достъп до разнообразни възможности за самоусъвършенстване)

 • Да намираме смисъл дори и в най-прозаичните ежедневни задължения;
 • Да съпоставим нещата, които правим, с тези, които считаме за стойностни и които бихме искали да правим в даден етап от живота си. След такава сериозна равносметка да помислим как да направим повече място за стойностните неща в живота си.

Социален живот (позитивни взаимоотношения и разбирателство с околните)

 • Да поддържаме добри взаимоотношения в професионален и личен план;
 • Да подобрим уменията си за активно слушане, за да можем да водим по-задълбочени разговори;
 • Да подобрим уменията си за овладяване и разрешаване на конфликти – особено полезно в класната стая;
 • Да анализираме кои реплики или действия на близки и приятели ни карат да “излизаме извън кожата си” и да помислим защо;
 • Да направим същия анализ и на поведението си в класната стая – кои реплики и действия на учениците ни карат да изгубим контрол;
 • Да опознаем собственото си чувство за хумор.

Емоционално здраве (изпитване на позитивни емоции и емоционален контрол)

 • Усвояване на различни механизми за справяне със стреса;
 • Медитация, упражнения за дишане и/или йога;
 • Разпознаване и овладяване на симптоми на тревожност.

Това е само един бърз преглед на основните елементи на благосъстоянието и неговите съставни части. Въпреки това се надяваме да ви е полезен и да си вземете идеи за неща, които можете да вплетете в ежедневието си още днес. Имайте предвид, че в различните периоди от учебната година ще ви се иска да се фокусирате върху различни елементи и това е напълно естествено. 

Какви конкретни дейности за подобряване на благосъстоянието и неутрализиране на стреса сте открили вие сами за себе си в течение на годините? Ще се радваме да споделите!

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути