Най-добрите летни четива за учители

летни четива за учители
летни четива за учители

Книгата е един от най-добрите приятели на учителите. За съжаление много учители споделят, че през учебната година не винаги остава достатъчно време за четене за удоволствие. Затова пък лятната ваканция дава възможност за преоткриване на четенето,  – с нови книги, любими автори или нови знания, които да ви заредят и вдъхновят за новата учебна година.

За да съберем най-добрите препоръки за летни четива за учители попитахме учители от общността на “Заедно в час” какво биха препоръчали. Добавяме и няколко съвсем нови книги, които ни направиха впечатление и вярваме, че ще ви харесат.

Ето и техните предложения в няколко категории:

Българска съвременна проза

В духа на вълненията покрай НВО по Български език и литература за седмокласниците книгите на Захари Карабашлиев “18% сиво” – роман и “Кратка история на самолета” – сборник разкази, “Хавра” – роман или “Опашката” – роман (съвсем нов). Защото Карабашлиев е чудесен съвременен разказвач, а и може да се вземе някоя идея за трениране на преразказ. 

“Малката светица и портокалите” – Александър Секулов – между поезия и игра с думите, идеално за плажа. И пак на Секулов – “Островът” – една уж детска книга, но история, която нямаме съмнение, че ще харесате и ще ви пренесе и във времето и в пространството.

“Кедер” – Йорданка Белева. Поетеса, която пише проза, е винаги изключително голямо удоволствие за запалените читател. Макар и “Кедер” да е меланхоличен сборник с истории, умението на авторката да борави с думите ще ви покаже, че тъгата не е емоция, от която трябва да бягаме.

Световна съвременна проза

(Романтика, биографични, хумористични и утопични книги)

“Нормални хора” от Сали Руни. “Нормални хора” е нежен роман за любовна история, която започва в училище. Без специални ефекти, но с всичката несигурност, травми и колебания, които съпътстват порастването, за да откриеш пътя към себе си и към другия. По книгата има и страхотен сериал на HBO, който също препоръчваме горещо.

“Самотата на простите числа” от Паоло Джордано. Една по-стара книга, която няма да намерите в книжарниците, но затова пък може да откриете в местната библиотека. За общото между самотните числата и простата връзка между хората. 

„Учителка на новото време“ от Лаура Балдини. Със сигурност всички сте чували за Мария Монтесори, а тази книга ви пренася в нейния свят. Една художествена биография, която ще ви запознае повече с живота на Мотнесори и личните истории, които съпътстват професионалния й труд. 

“Лед” от Яцек Дукай. Не точно мейнстрийм четиво, но е написана елегантно и увлекателно. Подходяща за преподаватели по философия, история, литература. Сюжетът се развива в алтернативна реалност, в която Първата световна война не се е състояла. Има история, малко фантастични елементи, любовна история, обрати, философия. Всичко необходимо за добро лятно четиво. 

Фредерик Бакман и… всичките му книги “Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” – за връзките между нас и изграждане на взаимоотношенията с деца; “Баба праща поздрави и се извинява”  – за живота, смъртта, смелостта, порастването, правото да бъдеш различен; “Нещата, които синът ми трябва да знае за света” – житейски уроци с много чувство за хумор, но също и “Брьонстад”, “Брит Мари беше тук”, “Човек на име Уве”. Ако не сте ги чели, лятото е точното време за това приключение.

Близко като стил, но и малко по-забавно, трагикомично, сюрелистично. Малко в стил Форест Гъмп – Неграмотното момиче, което можеше да смята” от Юнас Юнасон

Нехудожествени

“Изключителните” от Малкълм Гладуел – завладяваща книга, в която автора разглежда факторите, които помагат за достигане на ниво изключителен в определена област или как изключителните са развили потенциала си. Ако книгата ви допадне, може да продължите и с “Повратната точка”.

“За писането” на Стивън Кинг – препоръка от колега филолог и фен на Кинг “Освен автобиографична част колко време и усилия са нужни, за да станеш писател от такъв ранг, има и много практически съвети и примери за добро и най-вече за недобро писане – например “неуверените писатели обичат страдателния залог и защото имат чувството, че така придават на текста си тежест” и “наречието не ви е приятел”.

“Вечните принципи зад успешното дете” от Явор Русков – дава историята на това от къде идва нуждата у децата да се развива критично мислене.

“Обещанието на един молив” от Адам Браун, основател на неправителствената организация Pencils of Promise, която набира средства за изграждането на училища в бедни райони на развиващи се държави.

“Безграничният потенциал” от Джим Куик. Авторът претърпява травма на мозъка още в детските си години и през целия си живот се учи как да учи качествено.

„Как да отгледаме добри хора“ от Хънтър Кларк-Фийлдс. Книга за родителство, която обаче със сигурност ще е интересна и полезна и за учители. В нея има множество практични съвети за култивиране на осъзнатост, които ще ви помогнат да реагирате адекватно, когато у вас се надигнат бурни емоции. В книгата има още стратегии за ефективно общуване, разрешаване на конфликти и рефлексивно слушане. Ще се научите също да разпознавате и анализирате собствените си вредни модели на поведение.

“Трениране на успешни учители” от Томъс Гордън, защото всички трябва да се стремим да сме успешни учители.

Изключителни учители за децата растящи в бедност” и “Да преподаваме с мисъл за бедността: Влиянието на бед­ността върху детския мозък и как може училището да помогне” са две основополагащи книги, които вярваме, че всеки учител в страната трябва да прочете, за да може да бъде по-уверен и успешен в работата си. Именно затова заедно с партньорите ни от Тръст за социална алтернатива инвестирахме в превода и издаването на двете книги на български. Вижте как да се сдобиете с книгите тук и тук.

Приключения и пътешествия

“Към езерото” от Капка Касабова. Предполагаме, че ще е особено интересна на учителите по история и география, но е препоръчана от филолог, така че препоръчваме на всички 🙂 Въпросното езеро е Охрид (и Преспа), които Капка Касабова обикаля от всички страни – Северна Македония, Албания, Гърция… а историите са повече от човешки, макар и всички обвързани около езерата.

Ако планирате почивка в южната ни съседка препоръчваме да си вземете за плажа трилогията за Корфу на Джералд Даръл (нищо, че сте я чели вероятно като деца). “Преди няколко години ги преоткрих – леко и забавно четиво, с моменти на откривателство “А, тази черупка била на мида Ноев ковчег, а тази се наричала Китайска шапчица”. Един вид и образователна.

За тези, които няма да могат да пътуват (физически) извън България или планират такова пътуване за догодина, препоръчваме всичките Географии на Ерик Уайнър. С много приятно чувство за хумор, с любопитни факти и хипотези води читателя към екзистенциални теми и въпроси.

И още една колекция – “Малък наръчник по Хюга”, “Малък наръчник по Люка” и “Изкуството да създаваме спомени от Майк Викинг са симпатични и приятни книги, които ни учат да се грижим повече за себе си. Разказват доста за интересни традиции и навици и имат интересни изследвания от института по Щастието в Копенхаген. Накратко леки и идейни книги за създаване на общности.

“Малка северна сага” от Йордан Радичков е пътеписът на Радичков за Швеция. Ако лятото ви е твърде горещо и имате нужда от свеж северен полъх – потопете се в спомените на големият ни писател за Швеция отпреди 40 години.

“Моят живот с шимпанзетата” от Джейн Гудол е книга за хора, които обичат природата и приключенията или учители, на които им липсва училището. Една история за джунглата като училище на живота или колко близо сме всъщност до природата и приматите.

Детски

Какво е да си… (3 заглавия с отстъпка)

“Кало Змея” от Милен Хальов. Книга за деца, от която разбираш как странниците в едно общество имат страшно интересен живот. Има и главен герой от ромската махала, което прави историята още по-интересна.

„По-зла от вълк“ от Амели Жаво е красиво илюстрирана история с фокус върху тормоза в училище през погледа на момиче, което търси своето място сред останалите деца. Знаем, че искате да забравите през лятото за темата, но тук може да намерите креативен начин и инструмент да погледнета на темата през очите на децата именно и от дистанцията на учебната година.

Поредицата на изд. Рибка “Какво значи да си силен”, “Какво значи да си богат”, “Какво значи да си красива” от Катя Антонова. Красиви и мъдри книги, които са чудесни и за големи, и за малки! Написани са кратко, казват много и ни напомнят да не забравяме да учим и себе си уроците, на които искаме да научим децата.

Трилъри, крими и други подобни

“Гняв” на Стивън Кинг. Препоръка за гимназиални учители – кратък роман, който помага да не забравяте как се работи с тийнейджъри.

“Червеният дракон” от Томас Харис. Първата книга от поредицата за Ханибал Лектор. В тази книга просто има една “жежка” атмосфера, което я прави идеална за лятото.

„Кралството” от Ю Несбьо. Ако не сте чели скандинавски криминалета, лятото е перфектният момент да започнете, а Несбьо е най-добрият. Освен много добра криминална нишка, в романа има още навлизане в човешката природа, заплетени семейните връзки, конфликта между дълг и морал и разрушителната сила на любовта. 

Класика

“Мъже без жени” от Ърнест Хемингуей. Поредица от кратки разкази, в които хем нищо не се случва, хем накрая си емоционално обременен.

“За мишките и хората” от Джон Стайнбек. Цялото действие се развива основно през лятото. Пък и е хубаво човек да си поплаче накрая на почивката, за да не плаче много през учебната година след това.

“Повелителят на мухите” от Уилям Голдинг. Искате почивка на самотен остров и в същото време да подобрите умението си за раздаване на роли в час. Това е вашата книга.

“Майсторът и Маргарита” на Михаил Булгаков. Няма как да се отговори на това “защо?”, тук е океан. А и книгата има прекрасни нови издания на български.


В публикацията са използвани препоръки на Елица Тодорова, Мая Стоянова-Уорнер, Доника Николова, Стоян Райков, Мирена Петрова, Златина Минкова, Веско Кънчев, Радослава Георгиева, Христо Каракашев, Златина Георгиева, Христина Чанева и Павлина Радославова

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.