Какво ще правят през лятото учителите в програмата?

Участниците в програмата на “Заедно в час” ще надграждат работата и знанията си в различни сфери с летни проекти и стажове през лятото между двете години преподаване

Няколко летни училища в различни населени места, еко лагер, клуб “Дигитални изследователи”, проект за създаване на видео уроци с ученици, обмен в Япония, асистенти в лятната академия на “Заедно в час”, организиране на училищна библиотека и стаж в дневен център за работа с деца с увреждания са само част от летните занимания, с които учителите в програмата на “Заедно в час” от випуск 2018-2020 ще запълнят своята лятна ваканция.

Между двете години в програмата по традиция всички участници се включват в проекти или стажове, за да надградят работата си през годината, да придобият нови знания или да опознаят сфери на работа, свързани с дългосрочното им развитие.

През тази година 14 души ще се включат като помощници, учители за пример и асистент координатори в Лятната академия на “Заедно в час” в София. Други 34 участници ще осъществяват самостоятелно или с колеги летни проекти в своите общности, в по-голямата част летни училища, работилници за умения или наваксване на пропуските с учениците от техните училища. Още 13 са учителите в програмата, които са избрали през лятото да правят стаж. 

Ето и повече информация за част от проектите и стажовете тази година:

Пътуващо лятно училище в Старозагорско

Учители и ученици от пътуващото лятно училище Снимка: Първо ОУ “Георги Бакалов” в с. Хрищени

В първите седмици на юни Валентин Хаджиев, Петя Стефанова, Господинка Иванова и Евелина Стойчева, Яни Радев, които преподават в различни училища в старозагорска област, организират лятно училище в с. Змеево и с. Хрищени. Училището е за ученици от 1 до 7 клас и основна цел е да подкрепи развиването на уменията на 21-ви век в учениците: работа в екип, четивна грамотност, креативност и емоционална интелигентност. Покрай игрите и забавленията учениците имат възможност да развият още своите положителни качества и силни страни. 

Лятно еко-лидерско училище

Елена Татарова, Марин-Асен Коджаиванов и София Стефанова, които преподават в София, Самоков и с. Пелишат, обл. Плевен, подготвят за средата на юли летен лагер за ученици в Рила. 

“Ще планинарстваме, ще се учим на интересни неща за планината и природата, ще развиваме умения за комуникация, работа в екип и умения, полезни както в планината, така и за бъдещето развитие на учениците”, споделят организаторите.

Клуб “Дигитални изследователи”

Деница Маркова, която преподава в с. Крушовене, обл. Плевен ще преподава в клуб “Дигитални изследователи”, където заедно с ученици от 1 до 4 клас ще развиват дигитални компетентности, креативност и емоционална интелигентност.

Видео уроци с ученици

През лятото учителките Кристина Гроздева и Галина Георгиева от 159 ОУ “Васил Левски” в кв. Челопечене организират съвместен проект, в който учениците ще си сътрудничат за създаването на видео уроци, подобни на тези в Уча се.

Училищна библиотека в с. Априлово

Кристина Гроздева, учителка в с. Априлово по време на общностния ден на училището.

Яни Димитров, Кристина Бобева и Цветелина Петкова планират през лятото да възобновят училищата библиотека в с. Априлово, където преподават. Заедно с учениците те ще освежат стаята за библиотека, ще направят дарителска кампании за книги, за да обновят библиотечния фонд с нови издания.

“Искаме да превърнем библиотеката в място за четене, за споделяне, за интересни занимания и за защитени разговори. Иска ни се с обновяването на това място да дадем нагледен пример как с малко усилия от много хора може да създадем красиво, удобно и полезно пространство в училище”, споделя Цветелина.

С възраждането на училищната библиотека в училище ще се занимава и Иван Бутрачков, който преподава в гр. Костинброд.

Лятна занималня за ученици с обучителни затруднения

В 90 СУ в Люлин учителката Десислава Николова организира лятна занималня с ученици от 1 клас. Целта на занималнята е да се обхванат ученици от класа, които все още имат обучителни затруднения. През изготвяне на книга на интересите или съставяне на приказки, учителката ще мотивира учениците да работят самостоятелно и с желание.


Летни училища в различни населени места организират още учителите Ванеса Иванова, Валери Митов, Велислава Христова, Кристиян Димитров, Магдалена Йорданова, Марияна Кръстева, Розалия Мицева, Симеон Кръстев, Николай Вълковски, Теодора Стоянова и Силвия Колева.


Семинар по семиотика в Япония

Мария Иванова преподава през последната учебна година английски език в с. Горна Малина, а през лятото ще направи стаж като участва в семинар на английски език на тема “семиотика” в Япония. Стажът ще се осъществи през HLAB Japan – неправителствена организация, която организира летни семинари на разнообразни теми за японски ученици от гимназиален етап. Тяхна цел е местните ученици да се запознаят с хора от различни държави и култури, да говорят английски и да разберат какво разнообразие от предмети има, които могат да учат в университет. 

Стаж в лятна академия и летния институт на “Заедно в час”

Част от учителите ще бъдат асистенти и по време на Летния институт

През лятото част от учителите от випуск 2018 влизат и в ролята на асистенти и помощник координатори по време на интензивните обучения на новите учители в програмата. Калоян Йотов, Андриан Трендафилов, Божидара Илиева, Боян Боев, Гергана Чолакова,  Даниела Динчева, Йоан Демерджиев, Иван Драгомиров, Станислава Стефанова и Стефани Костова ще подкрепят екип обучение и подкрепа на “Заедно в час” с наблюдения на часове, споделяне на обратна връзка за уроци, подкрепа при планиране, работа с деца със специални образователни потребности и други. 

Други стажове

Стаж за лятото ще правят още: 

  • Георги Кънчев, който ще стажува в училищата администрация на своето училище, за да научи повече за управлението на училището; 
  • Драгомира Иванова планира да прави стаж в образователна институция – РУО/МОН, за да научи повече за работа по изготвяне на публични политики;
  • Цветомира Енева ще участва в лятно училище в Центъра за работа с деца в гр. Плевен;
  • Ренета Георгиева, която ще прави стаж в дневен център за деца с увреждания отново в Плевен.
сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.