Започна интензивното лятно обучение на десетия випуск учители на “Заедно в час”

Летният институт в програма “Нов път в преподаването” за първи път се провежда онлайн

Десетият випуск в програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час” започна своето интензивно лятно обучение в понеделник, 6 юли. За пръв път в историята на организацията първата част от Летния институт се провежда изцяло онлайн заради пандемията от COVID-19. Обучението започват близо 120 души, което също е своеобразен рекорд за “Заедно в час”.

Поздрави на откриването

Траян Траянов, изпълнителен директор на “Заедно в час”

“Обнадежден съм да видя всички вас тук днес. Обнадежден съм, че има толкова много хора, които виждат, че образователната система далеч не работи за всички деца и че сте готови да вложите време и усилия, за да я подобрите. Поздравявам ви, че сте избрали да направите това именно като учители. И че сте направили този избор именно в този необичаен момент. Благодарим ви, че се доверявате на “Заедно в час”, за да ви помогнем да намерите своя път в системата.”

С тези думи Траян Траянов, изпълнителен директор на “Заедно в час”, приветства участниците от новия випуск 2020-2022 на програма “Нов път в преподаването” по време на жива конферентна сесия за откриването на Летния институт.

“Вярвам, че вашият летен институт ще бъде наистина специален, защото няма да бъде идеален. Сигурно ще имате много проблеми с интернета, с техниката. Радвайте им се, защото такива ще има и в училище и вече ще бъдете подготвени за това как да ги преодолявате.


Мария Сендова, възпитаник на “Заедно в час” и директор на ДГ “Слънчево зайче”, част от “Българско школо”

Няма да бъдете на едно и също място и затова вярвам, че това ще бъде най-сплотеният випуск, който “Заедно в час” познава, защото когато отидете в своите училища разстоянието няма да бъде пречка пред това да бъдете заедно и да се подкрепяте по пътя”, поздрави участниците и Мария Сендова, възпитаник от първия випуск на програмата. Тя насърчи новите учители да се учат от уроците на своите ученици и да не забравят да разчитат и да търсят подкрепа от останалите възпитаници на програмата, но и от своите колеги в училище.

Със специално видео послание и поздрав към новите учители в откриването се включи още Лазар Додев, главен експерт в Дирекция “Организация и контрол ” в Министерство на образованието и науката

В поздравите се включиха и ученици от първи клас от с. Христо Даново и гимназисти от Златица, които са възпитаници на учители от различни випуски на програма “Нов път в преподаването”. Учениците отправиха предизвикателство към новите учители да не се отказват от нито един ученик, да бъдат подкрепящи и да не забравят да се забавляват.

Какво включва лятното обучение

Скрийншот от онлайн конферентния разговор за откриването на Летен институт 2020

Летният институт на “Заедно в час” е с продължителност шест седмици и половина и включва теоретична и практическа част с преподаване на ученици. Институтът е основата на предварителната подготовка на участниците в програмата “Нов път в преподаването” за работата им като учители. Преди него те преминаха през “един ден в обувките на” действащи учители, различни работилници за преподавателски практики, срещи със завършили програмата възпитаници, хоспитирания в няколко вида училища, както и се запознаха с редица подготвителни материали и литература.

“За новия випуск голяма част от предварителната подготовка за това интензивно обучение премина в дистанционна форма. Затова и сме обнадеждени, че със силната мотивация и осъзнатост, която демонстрират участниците, успешно ще преминат и през онлайн Летния институт. Това е възможност и за нашия екип да изпробва в практиката предимствата и недостатъците на дистанционното обучение и да можем в бъдеще още по-ефективно да подкрепяме учителите както в лятната подготовка, така и през учебната година.”, коментира Мариян Ранков, ръководител “Развитие на учители” в “Заедно в час”.

През първите три седмици на Летния институт участниците в програмата на “Заедно в час” научават как да изготвят визия за своята работа, да планират уроци, да водят учениците си към високи резултати, да въвличат родителите в учебния процес, да работят с училищната администрация и държавните образователни стандарти, както и да си сътрудничат с останалите учители. Подготовката включва много практически задачи, учене чрез преживяване и използване на изследователски подход в процеса на учене.

През следващите три седмици участниците преподават на ученици между I и XII клас по време на Лятна академия в три училища в София (28.07-13.08.2020). Академията ще се проведе в присъствена форма, като са взети всички мерки за безопасност във връзка с епидемиологичната обстановка. В академията участниците водят редовни учебни часове, а екип от координатори наблюдават, дават обратна връзка и насоки как могат да подобрят работата си в класната стая. Всеки ден учителите преподават, имат срещи със своя наставник, планират следващите уроци, проверяват ученически работи и анализират данните от класната стая.

Какво предстои след лятото

По време на учебната година учителите от програмата продължават да имат допълнителни обучения и достъп до ресурси според собствените си нужди от още информация и практика. Всеки учител работи с координатор от “Заедно в час”, който има опит като преподавател и го подкрепя по време на двете години като посещава класната стая на новия учител, провежда месечни срещи, дава обратна връзка и насоки, за да може учителят непрекъснато да усъвършенства своята работа.

След интензивното лятно обучение през есента, тези участници без педагогическа правоспособност ще започнат и своята квалификация според държавните изисквания в университетите партньори на “Заедно в час”.


Научете повече за лятното обучение на учителите и от това видео:

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.