Лидия Найденова – осъзнатият избор да правиш добро

Лидия Найденова и нейният син.

Нагласата, че само когато правиш добро, може да очакваш същото, е един от най-ценните уроци за възпитанието на активни и отговорни граждани. Децата обикновено го научават в семейството, а училището е място, където могат да го развиват ежедневно с подкрепата на своите учители. Историята на нашия верен съмишленик Лидия Найденова е доказателство, че правенето на добро е отношение към живота, а подкрепата за успеха на всяко дете е ценна преди всичко с личния пример, който даваме на околните.

В началото на учебната година искаме да ви разкажем точно за нея, защото нейният пример ни вдъхновява да бъдем още по-отговорни към своята работа и мисията на Заедно в час.

Лидия е начален учител в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Самоков и отдадена майка, която отглежда сама своя син, много обича да чете книги и се занимава любителски с театър. Завършила е педагогика, но започва да работи по специалността си след 17 години в сферата на счетоводните услуги. Лидия е индивидуален дарител на Заедно в час, който редовно отделя част от своите месечни доходи, за да подкрепя учителите по програмата.

“Ако в момента един млад човек иска да стане учител, няма какво да го мотивира от парична гледна точка като заплата. Сумата е малка. Затова исках по някакъв начин, макар и минимален, да дам своя малък принос младият учител да повярва в себе си, да се усети ценен и признат и да има една добра стартова заплата. В отговор на въпроса защо го правя ще издам основната тайна на човешкото ми битие – “Дай, за да ти бъде дадено!”, споделя своята мотивация да подкрепя организацията ни Лидия.

Подобно на много от участниците по програма Заедно в час тя взема целенасочено решение да се посвети на учителската професия след успешна реализация в частния сектор. И макар пътят й да намери подходящата позиция да не е лесен, тя не се отказва, защото истински вярва, че преподаването и работата с деца е начин да се чувства много по-удовлетворена и полезна.

“Всеки се чудеше на решението ми да се върна към учителската професия, но аз не съжалявам нито за един момент, че се реших на такава възраст на толкова драстична промяна. Всичко за мен е от А и Б, но имам желание да се уча, да се развивам и да давам от себе си не само знания и опит, но и най-важното нещо, от което имат нужда децата ни – любов, внимание, разбиране, прегръдка, отношение”, разказва Лидия за своя избор да бъде учител.

Лидия със своите ученици.

Освен Заедно в час,  Лидия е подкрепяла и други каузи с  благородни инициативи – библиотеки, църкви, болно дете от Русе и фондацията по физика “Тео”, като споделя, че това е въпрос на нейно осъзнато решение да помага на другите.

“Не съм богата с пари, богата съм със здраве, а относно дарителството – просто така го иска душата ми”, допълва тя.

Според Лидия, за да бъде отдаден дарител на различни каузи, човек трябва сам да вземе решението, “да е надмогнал егото си и да е разбрал, че ако си дал на хората, не си живял напразно, както се пее в песента на Емил Димитров.”

За нас примерът на Лидия е изключителен жест, който показва, че всеки може да открие своя път да работи за промяната, която иска да види в обществото. А нейното отношение към правенето на добро е онзи урок, който си заслужава да си припомняме често, за да не забравяме, че хубавите истории се случват там, където ги създаваме и насърчаваме самите ние.

Ако и вие като Лидия искате да подкрепите работата на учителите по програма “Заедно в час” и успеха на всяко дете, научете повече за възможностите да станете наш съмишленик тук.

Не пропускайте да прочетете още историите на нашите съмишленици Богомил Балкански и Явор Атанасов.

Ако имате допълнителни идеи за подкрепа, не се колебайте да ни пишете на development@zaednovchas.bg

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.