Участниците в първата Лятна лидерска академия в Копривщица представиха четири проекта за промяна в своите общности

Лятна лидерска академия в Копривщица

Лятната лидерска академия за ученици “От нас зависи” 2016 в гр. Копривщица завърши с представяне на проектите, по които 17 деца от V до ХI клас и техните ментори работиха усилено между 20-и и 30-и август. Академията се провежда за първи път, а нейни организатори са учители по Програма Заедно в час от различни региони в страната в партньорство със СОУ “Любен Каравелов” в Копривщица, което предостави своите учебни зали и пансион на участниците.

Целта на Лятната лидерска академия е ученици с нисък социалноикономически статус, които са показали изключителен напредък и резултати през предходната учебна година, да развият допълнително ключови умения на ХХI век, като се ангажират пряко с решаването на проблем от своята общност през следващата година. В дългосрочен план участниците ще опитат чрез своите проекти да мотивират както своите съученици, така и много от възрастните в своето обкръжение, да си поставят високи цели и да ги преследват упорито.

Лятна лидерска академия в КопривщицаПо време на академията в Копривщица учениците, които идват от селата Орешене, Дерманци и град София, бяха напътствани от осем ментори в създаването на общо четири проекта за промяна в своите училища и общности. В процеса на работа участниците бяха подкрепени също от изявени ученици от Копривщица и местните граждани. Проектите на младите лидери се фокусират върху теми като екология и опазване на околната среда, организиране на извънкласни дейности, ученическо самоуправление и преодоляване на неграмотността сред възрастните.

“Учениците самостоятелно разпознаха и изследваха в дълбочина проблеми в своите общности и намериха потенциални решения за тях”, посочи Деница Москова, организатор и ментор на Академията.

Четирите инициативи бяха представени на специално събитие на 29 август в “Живия музей” в Копривщица пред жури от представители на бизнеса и гости. Те споделиха с учениците полезна обратна връзка и насоки за подобрение при реалното осъществяване на инициативите през годината. Учителите на Заедно в час също ще продължат да следят и подкрепят развитието на проектите дългосрочно като ментори през следващите месеци.

Представяне на проектите

“В лятна лидерска академия обичаме да казваме, че от нас зависи. Учениците знаят, че от тях зависи реализирането на проектите. Менторите знаят, че от тях зависи да подкрепят учениците през учебната година, затова и ще продължим да се виждаме често. Приканваме и всички останали също да се включат с тяхната подкрепа”, сподели също Иглика Атанасова, ментор и организатор на Лятната лидерска академия в Копривщица.

За успешното осъществяване на Лятната лидерска академия в Копривщица работиха учителите и алумни на Заедно в час Иглика Атанасова, Деница Москова, Изабела Владимирова, Радостина Бойчева, Богдана Денчева, Биляна Асеновска, Цветелина Мицова и Сава Димитров, както и още много дарители, които помогнаха с набирането на канцеларски материали и финансови средства през платформите TimeHeroes и Indiegogo

 

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.