Магистратура или не?

Четири полезни алтернативи на това да запишеш магистратура директно след бакалавър

Имаш ли магистратура? А как и кога реши да избереш именно нея? Ако зададеш тези въпроси на свои приятели, има голяма вероятност да получиш сходен отговор: записали са магистратура веднага след завършване на бакалавър, в повечето случаи по същата специалност или поне в същия факултет. 

За съжаление, изборът на магистратура често не е добре обмислено и осъзнатото решение, а продължаване по една позната и вече избрана пътека, просто защото “така е прието”, “така правят всички”, “да не губя инерция за учене” или “за всеки случай да си имам една магистратура”. 

Възможностите в съвременния свят обаче са много повече, отколкото виждаме на пръв поглед. Затова подбрахме четири алтернативи, които със сигурност биха направили избора на една бъдеща магистратура много по-осъзнат и удовлетворяващ

Магистратурата е важна стъпка. Тя помага да навлезеш в конкретна сфера, да развиеш компетентности, контакти и умения, полезни в бъдещо професионално развитие. Ако обаче все още не знаеш накъде да поемеш след бакалавъра, първо, знай, че не си сам, и второ, разгледай нашите четири предложения.

Реален практически опит 

Макар и много студенти да работят докато учат, малко са тези, които успяват да намерят работа по специалността още по време на бакалавърската си степен. Натрупването на  практически опит в сферата, в която искаш да се развиваш професионално, е безценно. По този начин придобиваш реална представа за работата и как се чувстваш спрямо нея. Няколко години в практиката позволяват не само да приложиш наученото от университета, да си по-уверен, но и да откриеш коя специфична част от работата ти е най-любопитна и би искал да задълбаеш. Ако още се колебаеш дали и каква магистратура да запишеш, работата дори и в различни сфери е най-добрият начин да откриеш верните отговори и да не съжаляваш за избора си. 

Участие в програмата на “Заедно в час”

Пристрастни сме, признаваме. Но силно вярваме, че учителската професия е една от най-добрите школи за личностно и професионално развитие. Все пак много малко са професиите, които позволяват да общуваш с хора от всички обществени слоеве, да оказваш въздействие върху толкова много ученици и да се развиваш и учиш самият ти – не всеки ден, а всеки час. Програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час” е възможност директно да се пуснеш в дълбокото на учителската професия, но с подкрепата на опитни специалисти и над 10 години натрупани уроци от предишни випуски. Зад гърба си ще имаш също силна общност от съмишленици и много разнообразни възможности за бъдещо развитие. В ежедневната практика на учителите още от първия учебен ден е заложено да използват и развиват много от уменията, които са важни за успешната реализация и в други професии. Сред тях са планирането на процеси и събития, поставянето на цели, разрешаване на конфликти, справянето в предизвикателна среда с ограничени ресурси. Не на последно място, работата като учител носи много смисъл и силен отпечатък върху учениците, а какъв по-добър начин да промениш света? Програмата е две години, което е почти колкото времето на по-сериозните магистратури. Тук обаче освен с педагогическа квалификация (ако нямаш такава в рамките на програмата, преминаваш през обучение в университет) излизаш и с много ценен практически опит, нови умения и много приятели. И накрая едно предупреждение – програмата може коренно да обърне плановете ти и да откриеш истинското си призвание в класната стая. 

Доброволчество в чужбина

В момента не е най-подходящият момент за пътуване в чужбина, но надяваме се коронавирусът няма за дълго да спре възможността ни да учим и пътуваме отвъд границите на България. Програми като Европейската доброволческа служба (EVS) са страхотен начин за натрупване на опит, вдъхновение, нови контакти и различна перспектива в рамките на няколко месеца до една година. Стажът в чужда държава позволява да видиш как се случват нещата в различен контекст, но също и как ти се справяш с адаптацията в нова среда. Срещите с различни хора, практическата работа по проекти със социална насоченост и погледът към България отвън със сигурност ще ти помогнат да вземеш по-осъзнато, зряло и уверено решение за своята магистратура или следващ професионален ангажимент.

Развиване на собствена предприемаческа идея

Кога, ако не сега, е моментът да реализираш собствените си предприемачески идеи? Много често чакаме през натрупването на опита да изчистим по-добре своята идея за собствен бизнес или предприемачески проект. В същото време самото ѝ реализиране и инвестирането в собствен проект също е опит. Ако имаш с идеи и си събрал хора, с които заедно сте готови да се пуснете в дълбокото, давайте и вижте какво ще стане. Не чакай да завършиш магистратура. Опитът ще ти покаже къде имаш нужда от повече знания и къде ти е най-интересно да се развиваш – дали в управлението или в практическата работа по съответния проект. При всички положения магистратурата няма да е ключова за реализирането ти като предприемач, но пък опитът ти като предприемач, може да направи изборът ти на магистратура много по-добър.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути