Започват “Дни на медийната грамотност”

Eдномесечна кампания “Дни на медийната грамотност” стартира на 6-и февруари, международния ден за безопасен интернет, в цялата страна.

Основна цел на кампанията е през различни инициативи и дейности да се повишат знанията и уменията на учениците,  учителите и родителите да боравят безопасно в дигиталната и медийната среда. Организатор на кампанията е Коалицията за развитие на медийната грамотност, създадена през есента на 2017 г. Тя обединява 14 организации,  които работят в областта на образованието, медиите и гражданското общество, сред които и фондация Заедно в час. Коалицията цели да работи за гарантиране на безопасността на децата в дигиталната ера през подкрепа за развитието от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата.

Кога?

„Дните на медийната грамотност“ ще продължат от 6 февруари до 17 март и ще обхванат разнообразни събития и инициативи, организирани с подкрепата на членове на Коалицията.

По традиция начало на кампанията ще бъде поставено на 6 февруари с награждаване на най-добрите дейности, проведени от обучени ученици – киберскаути от Центъра за безопасен интернет през 2017 г. Наградените тази година са от 79 СОУ „Индира Ганди“ в София, ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив и ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ от Пазарджик.

Какво?

Основна тема на събитието ще бъде различаването на вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет. По нея ще дискутират представители на институции и организации от Обществения съвет за безопасен интернет, младите хора от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, киберскаути, учители и родители.

Ще бъде организиран още и видео-мост с участници в централно европейско събитие за Деня за безопасен интернет в Страсбург под егидата на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Като част от кампанията ще бъде организиран още национален ученически конкурс за създаване на медийно съдържание – видео, аудио или текстово по инициатива на Фондация „Гласът на децата“. Най-добрите материали ще бъдат публикувани на младежката медийна платформа Teenstation.net, а училището, чиито ученици са класирани на първо място, ще бъде подпомогнато да изгради свой медиен център.

Паралелно училищата в цялата страна ще получат полезни ресурси, презентации и планове за интерактивни занятия с учениците от всички възрастови групи по темите като критичното мислене, търсенето, оценката и създаването на съдържание, и безопасно ползване на интернет.

В рамките на „Дните на медийна грамотност“ Държавната агенция за закрила на детето и Детският съвет към ДАЗД ще организират с подкрепата на БНТ, ГДБОП и ИТ компанията Булбера срещи-дискусии с родители и деца в 15 области на страната по въпросите на онлайн безопасността.

Фондация “Дигитални деца” ще стартира своя шестмесечна програма “Училище с отворен код” с обучения за учители и ученици в десетки училища в страната.

Заключителното събитие на „Дните на медийната грамотност“ ще бъде национален родителски форум на 17 март с участието на над 250 родители. На него експерти ще представят важни теми за сигурността на децата в интернет, ще се проведе публична дискусия около въпроси за безопасността на децата в дигиталното пространство, които тревожат родителите. Партьнори на събитието са Теленор България, онлайн медията „Майко мила“ и Центъра за безопасен интернет.


Коалицията за развитие на медийната грамотност на българските деца обединява организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество: Център за култура и дебат „Червената къща“, Институт за прогресивно образование, Център за приобщаващо образование, Асоциация на европейските журналисти в България, Заедно в час, Национална мрежа за децата, Национален център за безопасен интернет в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация Родители, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“. Обедини ни нашата загриженост за липсата подготовка на децата да се ориентират в съвременната дигитално-медийна и социална среда и да се справят с рисковете, които тя крие.

 

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути