Международна лятна академия “Форум глобални лидери” се провежда за първи път в Благоевград

Международната лятна програма за лидерство ”Форум глобални лидери” (Preparing Global Leaders Forum – PGLF) се провежда за първи път в България. От 12-и до 19-и август в Американския университет в Благоевград лидерската академия събира повече от 30 отлични студенти и изявени млади професионалисти от 20 страни и 5 континента заедно с професори от водещи световни университети.

В програмата на академията в България се включват още и лектори-практици от публичния сектор и представители на гражданския сектори, бизнеса и предприемачеството.

Сред лекторите е и изпълнителният директор на “Заедно в час” Евгения Пеева-Кирова.

“Да си лидер е динамичен процес. Във времето научих, че лидерът не е просто човекът, който идва с готово решение и убеждава и вдъхновява други хора да го последват и заедно да постигнат неговата визия. За устойчивата положителна промяна на цели системи, каквато е образователната, решението няма как да дойде от един човек или малка група съмишленици. “Системният лидер” е отворен към различни гледни точки и дава възможност на различни заинтересовани страни да се опознаят, изслушат и обединят около обща визия, да имат предвид голямата картина (а не само индивидуалните интереси) и да са водени от дългосрочна обща цел. По този начин с времето всички се учат все по-ефективно да си сътрудничат и да се развиват заедно”, обобщи пред участниците Евгения Пеева-Кирова своя опит като основател и ръководител на “Заедно в час” вече повече от осем години.

Сред останалите организации, които подкрепиха участниците с ценни уроци по лидерство бяха още 9Academy, Leanplum, Заедно в час, Viber, Enhancv, ClaimCompass, ProViotic, Sopharma, BMW, Сдружение 365, 356labs и др.

Международната лятна програма ”Форум глобални лидери”  се осъществява за първи път в България след 6 години успешни издания в други държави. Програмата се провежда с финансовата подкрепа на Американското посолство в България, Младежкия съвет към Посолството на САЩ, Фондация “Българска памет” и Сдружение Три Шест Пет, както и с продуктовата подкрепа на Coca Cola, BMW и Hewlett Packard Enterprise. Медийни партньори на събитието са Кариери, Mladiinfo, b2b Media, Dir.bg и Forbes. Програмата в България се организира от група доброволци от българската фондация с нестопанска цел “Глобални лидери”, преминали успешно редица международни лидерски програми по света.

Първото издание на лидерската академия бе открито официално от българският президент (2012-2017) Росен Плевнелиев, от президента на Американския университет в България д-р Стивън Съливан и от директора на глобалната академична мрежа PGLF проф. Д-р Сам Потоликио. Президентът Плевнелиев в своето обръщение към присъстващите сподели, че в света в момента има два типа лидери – силни и мъдри- такива, които налагат решенията си чрез силови мерки или популизъм и такива, които умеят да се вслушват в хората си и да вземат решения. Той насърчи младите делегати да бъдат лидери от втория тип и да развиват трите най-важни качества за бъдещите световни лидери – умението да слушат, да се променят и адаптират към новата ситуация и умението да вземат трудни решения.

“С лидерската академия PGLF целим да променим парадигмата на лидерството, за да подготвим хора, които да инвестират в развитието на общността, страната си и на света, в който живеят, вместо такива, които следват единствено собствения си интерес“, заяви директорът на глобалната академична мрежа PGLF и един от водещите преподаватели в програмата проф. д-р Сам Потоликио при откриването на академията.

Той открои три основни лидерски качества –  любознателност, решителност и възможност за изграждане на общност.

Програмата “Форум глобални лидери” е част от международната мрежа за подготовка на млади лидери PGLF, като академиите се осъществяват още в Русия, Хърватия, Йордания и Бразилия. Мрежата за глобални лидери PGLF вече имат над 1000 възпитаници от над 100 страни по света и има за цел да подготви ефективни и иновативни лидери в различни области за предизвикателствата в публичния, неправителствен и частен сектор.

Програма PGLF е насочена към студенти и млади професионалисти от 18 до 35 години, които имат интерес да развият лидерските си умения. Част от курсовете включват умения за влияние и водене на преговори, презентационни умения и говорене пред публика, ефективно вземане на решения, лидерство и комуникация, подготовка за интервюта за работа, психология на глобалното лидерство. Курсовете включват симулации, работа в групи и проекти. Всеки участник в лятната академия получава сертификат при успешно завършване на програмата.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути