Над 200 ученици участваха в конференцията “От мен зависи”

Учениците бяха водещи на различни работилници и кръгли маси.

“Бъдете целеустремени, вярвайте в себе си, не се отказвайте след една пречка или провал.” Това призова единайсетокласникът Владо Асенов от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд на ученическата конференция “Голямото приключение “От мен зависи”. Тя се проведе на 10 юни в сградата на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и събра над 200 ученици между I и XI клас от различни населени места в България. Основен организатор на събитието беше неправителствената организация “От мен зависи”, учредена и ръководена изцяло от възпитаници на програма Заедно в час от различни випуски.

“Голямото приключение” даде възможност на учениците да споделят своите успехи през учебната година и да разкажат повече за пътя, който са извървели до там. Като този на Владо, чиято страст към футбола го кара да остави ученето на заден план. След разговор с баща му, който му напомня, че бъдещето и работата му зависят от образованието, Владо постепенно напредва в училище и днес се подготвя за кандидатстване в Академията на МВР. За деветокласника Георги Христов от същото училище преломният момент е когато учителките му по програма Заедно в час Десислава Тодорова и Теодора Вавова започват да работят с него за това как да посреща предизвикателствата, да говори пред публика и да вярва, че може да постигне целите си.

“Увереност, смелост и високо вдигната глава” – това са според Георги трите качества на успешния ученик.

По време на конференцията учениците представиха и свои проекти, по които са работили през учебната година. Сред тях бяха Фестивалът на англо-американската култура и кариерният форум за ученици в СУ “Отец Паисий” – Самоков, видео клубът по доброволчество “Подай ръка” на десетокласниците от СУ “Христо Смирненски” в Стара Загора и пиесата на английски на второкласниците от Бистрица Никол, Божидар и Николай. Учениците бяха водещи и на различни работилници и кръгли маси като такива за работа в екип, четивна и математическа грамотност, умения за презентиране и комуникация, мерки срещу бедността. Публика на събитието бяха гости от различни сфери – представители на училища, институции, неправителствени организации, корпоративни партньори и съмишленици.

“Голямото приключение” даде възможност на учениците да споделят своите успехи през учебната година.

“Успехът зависи единствено от усилията, които полагаш”, сподели и Илиян Рамов, ученик в седми клас в 159. ОУ “Васил Левски” в Челопечене. Той разказа, че е започнал да обръща внимание на това не колко учи, а как и с какъв резултат. За седмокласниците от ОУ “Васил Априлов” в село Хърлец крайната цел за учебната година също е била ясно измерима – представянето на националното външно оценяване и завършването на основното им образование. Те започват от никакъв опит с някои от задачите на изпита и силни съмнения в способностите си, за да стигнат до момента, в който са “първи приятели с трансформиращия преразказ”, разказаха учениците Теди и Пепи. Това обаче се случва след много усилия, участия на състезания, допълнителна работа след часовете и НВО маратон с осем пробни изпита. По пътя им към успеха ги подкрепа учителката им по програма Заедно в час Невяна Теодосиева, а инспектор от регионалното управление на образованието във Враца им дава ценни насоки за изпита. “Излязохме променени от тази една година, в която се подготвяхме за изпитите”, споделиха още Теди и Пепи. И допълниха: “Вече знаем, че всичко зависи от нас.”

В “Голямото приключение “От мен зависи” взеха участие ученици на 31 учители по програма Заедно в час от 24 училища от населените места Батановци, Бистрица, Божурище, Брестница, Бутан, Враца, Костинброд, Лом, Орешене, Орландовци, Пасарел, Самоков, София, Стара Загора, Търнава, Хърлец, Челопечене и Черни Осъм. 

Конференцията “Голямото приключение “От мен зависи” се осъществи с подкрепата на фондация Заедно в час, фондация „Америка за България“, Lidl България, “Минерални води “Банкя”, ЕТЕМ България АД, Мултипринт, AQ CERT, Биологически факултет и Студентски съвет на Софийския университет, Дарик Радио и НПО портал – ngobg.info.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути