Заедно в час спечели награда на Глобалния предприемачески мониторинг

Фондация Заедно в час спечели наградата на българския офис на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) в категорията “Неправителствена инициатива, която е дала отражение на предприемаческата екосистема”. Отличията бяха връчени на церемония тази седмица след представянето на втория национален доклад на GEM за България.

“Наградите тръгнаха от идентифицирана нужда в нашия доклад – че няма достатъчно добри примери”, заяви по време на награждаването зам.-председателят на GEM за България Мира Кръстева, цитирана от в. “Капитал Daily”. Отличията се присъждат на хората, екипите или организациите, чиято дейност е оказала положителен ефект върху предприемаческата екосистема в България. Заедно в час беше избрана от журито заради своя “иноваторски подход в преподаването, отварянето на учителската професия за модерност, актуалност, развиване на предприемачески дух”.

Една от големите цели на учителите по програма Заедно в час е да развиват у своите ученици лидерски умения, които да им помогнат за пълноценна реализация след училище. Освен това, фондацията активно подкрепя участниците в програмата си да продължат да работят за качествено образование в България и след приключване на двете си години в училище.

Част от възпитаниците се насочват към сферата на социалното предприемачество, където инициират свои проекти. Емилиян Кадийски, учител от първия випуск на програма Заедно в час (2011-2013), създава със свои партньори “Враца софтуер общество”, чиято мисия е чрез качествено образование да дава възможност на хората във Враца да работят предизвикателна и добре платена професия в родния си град. Станимира Христова от випуск 2012-2014 е един от създателите на “Местенцето” – пространство, където децата със специални нужди имат възможност да учат, играят и развиват умения. Петя Данева (випуск 2014-2016) пък създава занималнята “Академия на знанието” в кв. Аспарухово във Варна, която подкрепя ученици, които изпитват затруднения в училище и са в риск от отпадане.

Останалите наградени

Наградата на GEM в сферата на социалното предприемачество спечели “Социалната чайна” – алтернативно социално пространство във Варна, където млади хора с ограничен достъп до пазара на труда могат да получат своята първа работа. Председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова спечели отличието в категорията “Проект в публичната сфера” заради новия Закон за училищно и предучилищно образование, с които предприемачеството беше заложено за изучаване от първи клас. Платформата “Гражданите” спечели наградата за партньорство между различни сектори (публичен, частен и неправителствен). Отличени бяха още предприемачът Георги Първанов от CTeam, както и уеб поредицата обучителни видеа Startup Show на фондация StartUp. Специална награда за цялостен принос за развитието на предприемаческата екосистема беше присъдена на програмата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути