Най-големият враг на натрупването на полезни умения е зоната на комфорт – Алекс Арнаудов – Кариера в Заедно в час

Стаж - Заедно в час -Алекс Арнаудов

Стаж - Заедно в час -Алекс Арнаудов

В Заедно в час вярваме, че даваме много на нашите стажанти, но истината e, че те ни дават още повече и за нас е удоволствие да се учим и забавляваме заедно. За това решихме да им се отблагодарим, като ги поставим под свелините на прожектора, чрез серия от кратки интервюта, в които ни разказват за своето преживяване и научени уроци в организацията.

Днес имаме удоволствието да ви представим Алекс.

 

Опиши се с едно изречение.

Казвам се Алекс Арнаудов и следвам специалност компютърни науки  за втора година в шотландския град Дънди.

 

Как разбра за стажантската програма на Заедно в час и какво те привлече в нея?

За програмата и мисията на Заедно в час разбрах от Жана, която посети града Дънди в края на месец фервуари през изминалата година. След срещата се поинтересувах от стажантската програма и два месеца по-късно вече бях част от нея. Истината е че от преди срещата с Жана знаех за програмата на Заедно в час, но тогава имах възможност да се интересувам от близо и  в дълбочина за всички детайли свързани с дейността и събитията на организацията. Това което най-вече ме привлече е желанието ми да пробвам нещо различно, което би било полезно за обществото, в случая – мисията за подобряването на образованието в България и подготовката на професионални кадри в лицето на преподаватели от различни сфери. Това беше нещото, което категорично ме спечели.

 

Разкажи малко за екипа, в който си стажувал/а?

Времето което прекарах в програмата беше от април 2018 до август през същата година. По време на първия месец от стажа бях част от екипа за Учителска подкрепа под ръководството на Ренета Богданова. Там основно се занимава с изготвянето на доклади, които да помогнат за събиране на информация относно представянето и дейността на участниците в програмата на Заедно в час. Следващите месеци от стажа бях под надзора на Петко Иванов, като стажант – обработка и анализ на данни. Имах възможността да работя с базата данни на фондацията и да работя в посока на изготвяне на материали, и резюмиране на дадена информация. Имах и възможността да работя с Михаела Виденова, като заедно изготвяхме въпросници свързани с подбора на бъдещи участници в програмата.

 

3 неща, които научи по време на стажа си

–          Важно е да не поемаш повече количество работа от това, което можеш да свършиш за определен срок.

–          Обратната връзка е изключително важен елемент от личностното развитие.

–          Професионално развитие е възможно в България и има голяма нужда от специалисти.

 

Разкажи ни някой готин момент от работата ти при нас?

Генерално най-хубавите моменти от престоя ми в организацията беше лятната академия, където успях да видя на живо как се случва процеса на обучение и работата на учителите. Беше изключително интересно да наблюдавам учебните дейности при най-малките ученици, защото те бяха най-активни и дейни.

 

С какво се занимаваш в момента?

В момента работя за отдела на университетската медия като заместник-отговорник електронни медии. През останалата час от времето се занимавам с моето следване и организация на българското общество в Дънди.

 

Дай съвет на бъдещите стажанти на Заедно в час.

Най-големият враг на натрупването на полезни умения, за всяка сфера на работа,  е зоната на комфорт. Когато предизвикаме себе си под различни форми и навлизаме в среда различна от ежедневната успяваме да развием и добием нови способности за работа в екип, за комуникация и за активно слушане. Независимо от сферата на работа най-важно винаги си остава да даваш всичко от себе си и всичко да бъде направено в срок.