Деветият випуск на “Заедно в час” започна интензивното си лятно обучение

“Вярвам, че нашата задача като общност се състои от две неща: първо, да покажем на колкото се може повече български деца колко много всъщност зависи от тях… И второ, да покажем на обществото колко много работа трябва да положим всички заедно, за да дадем равен шанс и равен старт на децата.”

Учителите по време на една от обучителните сесии на 8 юли

С тези думи Траян Траянов, временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на “Заедно в час”, приветства участниците от новия випуск 2019-2021 на програмата на фондацията по време на откриването на деветия Летен институт на “Заедно в час”. На 8 юли в Луковит, обл. Ловеч, те започнаха своето интензивно обучение преди да влязат в класните стаи като учители през септември 2019 г. в над десет региона на страната.

“И най-великата идея да имаме, ако зад нея не стоят посветени хора, тя е обречена на неуспех. У вас виждаме ключа към промяната. На България са ни нужни хора като вас”, сподели с новите учители и Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация “Америка за България” – инициатор и основен дарител на “Заедно в час”.

На откриването на лятно обучение присъства и началникът на Регионалното управление на образованието – Ловеч, и дългогодишен партньор на “Заедно в час” Еленко Начев.

“Учителят трябва да знае къде отива и каква е целта. Днес подготвяме децата за професии, които все още не съществуват. Имаме задачата да откриваме талантите на децата – а те са цяла вселена”, обърна се той към новия випуск.

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация “Америка за България”

Летният институт на “Заедно в час” е с продължителност седем седмици и е основата на предварителната подготовка на участниците в програмата на организацията за работата им като учители. Преди него те преминаха през “един ден в обувките на” действащи учители, различни работилници за преподавателски практики, срещи със завършили програмата възпитаници, хоспитирания в няколко вида училища, както и се запознаха с редица подготвителни материали и литература.

Паралелно с интензивното лятно обучение, през което преминават всички участници в програмата, тези без педагогическа правоспособност вече започнаха и своята квалификация според държавните изисквания в университетите партньори на “Заедно в час”.

През първите три седмици на Летния институт участниците в програмата на “Заедно в час” научават как да изготвят визия за своята работа, да планират уроци, да водят учениците си към високи резултати, да въвличат родителите в учебния процес, както и да си сътрудничат с останалите учители и училищната администрация и да работят с държавните образователни стандарти. Подготовката включва много практически задачи, вкл. теренно изследване в Луковит и в околните села с цел запознаване със спецификите на общностите и контекста, в които живеят голяма част от бъдещите ученици на учителите.

Участниците в програмата се обучават да работят и по международния модел „Преподавай като лидер“. Той е адаптиран за работа с ученици с ниски образователни постижения и от финансово затруднени семейства. Моделът включва доказани принципи на работа, с които учители са успели да постигнат значително подобрение в мотивацията и постиженията на учениците си.

В рамките на следващите три седмици от института участниците преподават на ученици между I и XII клас по време на Лятна академия в две училища в София (29.07-15.08.2019). Участниците водят редовни учебни часове, а екип от координатори наблюдават, дават обратна връзка и насоки как могат да подобрят работата си в класната стая. Всеки ден учителите преподават, имат срещи със своя наставник, планират следващите уроци, проверяват ученически работи и анализират данните от класната стая.

По време на учебната година учителите от програмата продължават да имат допълнителни обучения и достъп до ресурси според собствените си нужди от още информация и практика. Всеки учител работи с координатор от “Заедно в час”, който има опит като преподавател и го подкрепя по време на двете години като посещава класната стая на новия учител, провежда месечни срещи, дава обратна връзка и насоки, за да може учителят непрекъснато да усъвършенства своята работа.


В региона на Луковит, където се провежда обучението, “Заедно в час” работи успешно с училища партньори от 2013 г. А дългогодишен корпоративен партньор от областта е “Титан Златна Панега Цимент”.


Разгледайте пълен албум със снимки от откриването на Летния институт на фейсбук страницата ни. Може да следите най-интересните акценти от института в каналите ни социалните мрежи – facebook и instagram.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути