Започна осмото издание на Лятната академия на “Заедно в час”

 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery

За осма поредна година Лятната академия на фондация “Заедно в час” ще подкрепи близо 1000 ученици от София и региона да учат и да се забавляват през лятото, като развиват умения и мотивация за учене.

Лятното училище стартира днес, 30. юли, със занимания още от сутринта. По традиция официалното откриване на Лятната академия се проведе паралелно в двете училища на академията – 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” в кв. “Люлин” и 125 СУ “Боян Пенев” в кв. “Младост”, като на него присъстваха ученици, родители, учители, официални лица.

Специални гости на събитието

Сред официалните гости на събитието тази година бяха началникът на Регионалното управление на образованието за София-град Ваня Кастрева, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметът на район “Люлин” Милко Младенов, общинският съветник Нина Чанева, президентът и изпълнителният директор на фондация “Америка за България” Нанси Шилър и Десислава Тальокова. На събитието присъстваха още и представители на партньорите на академията, благодарение на които за поредна година тя е напълно безплатна за учениците и родителите, сред които Мая Методиева, вицепрезидент на Международния клуб на жените – София и Ирена Цакова, директор “Разрешителни и правни дейности” в Дънди Прешъс Металс. Гост на откриването в кв. Люлин беше и ултрамаратонецът Красимир Георгиев.

Същност на Лятната академия

Т.нар. Лятна академия цели да повиши мотивацията на учениците, да подобри подготовката им по изучаваните предмети и да им помогне да не изостанат по време на дългата лятна ваканция. Академията е и финалната част от интензивното предварително обучение на новите участници по програмата на “Заедно в час”. От септември 2018 г. те ще преподават в училища в 11 региона на страната.

Иван Петров, специалист „Обучения“ във фондация “Заедно в час”, споделя: “Лятната академия дава възможност на много ученици и родители в София, които не могат да си позволят платени занимания през лятото, да осмислят и оползотворят свободното си време през ваканция. Академията позволява на децата да общуват с връстници от разнообразна среда, да учат и работят заедно и да откриват много повече както за себе си, така и за света, в който живеем. Тази възможност превръща академията и в събитие със силна социална значимост.”

“Преподавай като лидер”

За осемте години съществуване на академията през нея са минали стотици ученици. Интересът към заниманията непрекъснато расте – много от децата се записват за трета, четвърта и дори осма поредна година. В безплатното лятно училище тази година ще се включат близо 1000 деца и младежи от I до XII клас. Те ще прекарат първите три седмици на август с новите мотивирани учители от програмата на “Заедно в час”. Преподавателите са професионалисти с разнообразен опит и ще преподават различни учебни дисциплини. Всички те са обучени по международния модел „Преподавай като лидер“, създаден с фокус върху успеха на всеки ученик. Учителите водят редовни учебни часове, подготвени специално за учениците на академията. Те работят също с екип от координатори, опитни специалисти, които наблюдават часовете, дават обратна връзка и насоки как учителите могат да подобрят работата си в класната стая.

————————————————————————————————————————————–

Академията се провежда напълно безплатно за учениците с подкрепата на фондация “Америка за България”, минерални води “Банкя”, Dundee Precious Metals, “Титан” Златна Панега, Международния клуб на жените – София, Столична община и други индивидуални дарители и съмишленици на “Заедно в час”. Инициативата подкрепят и редица НПО партньори, сред които “Каритас България”, Върховният комисариат на ООН за бежанците в България, фондация “Здраве и социално развитие” и други.

Разгледайте и снимки от откриването в двете училища:

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Стани част от вдъхновяващите учители, които променят света на учениците си

дни
часа
минути