„От нас зависи“ и подкрепата за смелите мечти на учениците лидери

С помощта на ментори и учители учениците развиваха лидерски умения

В горещите дни на август 2016 г. „Живият музей“ в Копривщица е изпълнен с ентусиазъм и детска глъч повече от обикновеното за сезона. Впечатляващата сграда, която е била дом на първото класно училище в България, оживява отново в старата си функция със закриващото събитие на първата Лятна лидерска академия „От нас зависи“.

Заобиколени от портретите на най-големите поети, писатели и учители на Възраждането, седемнадесет ученици на различна възраст от ловешките села Дерманци и Орешене и от гр. София разпалено представят вдъхновяващи проекти за промяна в своите училища и общности през следващата година. Те са работили целенасочено по подготовката за това събитие през последните десет дни с отговорната роля на първите ученици-лидери в Академията.

ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕНИЦИ-ЛИДЕРИ

Домакин на академията беше СУ „Любен Каравелов“, училище партьнор на Заедно в час

Идеята за организирането на специалното лятно училище е на учителите по програмата „Заедно в час“ Иглика Атанасова (випуск 2015-2017), Деница Москова (випуск 2015-2017), Изабела Владимирова (випуск 2015-2017), Радостина Бойчева (випуск 2014-2016), Богдана Денчева (випуск 2015-2017), Биляна Асеновска (випуск 2015-2017), Цветелина Мицова (випуск 2015-2017) и Сава Димитров (випуск 2013-2015). Академията е замислена като продължение и заслужено поощрение за усилията и работата на ученици, които през предходната учебна година са показали изключителен напредък и резултати в класните стаи.

В рамките на десет дни през лятото с Академията учениците получават възможност да надградят своите знания и ключови умения, да засилят мотивацията и увереността си да бъдат активни лидери в своите училища и местни общности. Повечето от децата участници са от семейства с нисък социално-икономически статус и от населени места, където възможностите за развитие са крайно ограничени. Затова и дните, прекарани в активно общуване с вдъхновяващи ментори, успешни връстници и учители от няколко випуска на „Заедно в час“, са истински незабравимо преживяване, което има силата да окаже силно влияние на бъдещето им.

С помощта на тематични обучения и усилена работа децата работят за създаването на четири проекта за промяна в своите училища и общности. Целта им е да реализират през учебната 2016/2017 година и по този начин да изпробват всичко научено в практиката, да намерят нови съмишленици и подкрепа.

„Учениците самостоятелно разпознаха и изследваха в дълбочина проблеми в своите общности и намериха потенциални решения за тях“, споделя учителката в с. Дерманци Деница Москова, организатор и ментор на ЛЛА.

Проектите на младите лидери се фокусират върху теми като екология и опазване на околната среда, организиране на извънкласни дейности, ученическо самоуправление и преодоляване на неграмотността сред възрастните.

През цялото време учениците са подкрепяни освен от своите учители още от изявени ученици от Копривщица, домакините от СУ „Любен Каравелов“ и местните граждани, както и от индивидуални и корпоративни дарители, които помагат с набирането на канцеларски материали и финансови средства за реализирането на академията.

УЧЕНИЦИТЕ-ЛИДЕРИ СРЕД СВЕТОВНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ЛИДЕРИ

Лидерската академия за всички 17 ученици обаче не приключва с финалното представяне в „Живия музей“. Тя продължава и след лятото с ежедневните задачи в училище и с реализирането на проектите, създадени в Копривщица.

Няколко месеца след приключението Лятна лидерска академия за Васко, Габи, Дако, Глория, Наталия, Софка, Мариана, Лалка и останалите деца лидерските предизвикателства продължават с годишната глобална конференция на международната образователна мрежа Teach For All в Благоевград.

Учениците-лидери в края на академията

Форумът се проведе за първи път в България между 25 и 27 октомври и събра повече от 400 образователни експерти от над 60 държави. На конференцията учениците от ЛЛА и техните ментори бяха специални гости, които се включваха равноправно в работните сесии и дискусии. За тези ученици това беше първото посещение на толкова мащабен форум. За първи път те общуваха с толкова много хора от цял свят само на английски език. За първи път бяха провокирани да споделят за своите успехи, уроци и предизвикателства, но и да научат повече за образованието и живота в другите страни лично от свои връстници. За три дни младите лидери на ЛЛА успяха да създадат нови приятелства, да изградят нови умения и да мечтаят още по-смело, защото много по-ясно осъзнаваха своята роля на „създатели“ на бъдещето. Доказателство за това са и думите Васко, на един от учениците от ЛЛА и участник в глобалната конференция:

„Знаете ли, години наред учителите ми казват, че зависи от мен. Това е нещо, което не съм чувал от своите родители. И никога досега не съм го разбирал напълно. Изведнъж тук осъзнах, че аз съм вашето бъдеще. Така че наистина зависи от мен. Аз мога да определя как ще изглежда това бъдеще и ще работя, за да мога да го осъществя.“

СИЛАТА НА УЧЕНИЧЕСКИЯ ГЛАС

Само ден след глобалната конференция учениците от ЛЛА отново ясно показаха колко важен и ценен е техният глас по време на Националната конференция „Образование 2016“, организирана от „Заедно в час“ и Сдружение „Образование България 2030“. Учениците успешно проведоха и самостоятелно модерираха работилница за възрастни „Равноправният глас на учениците“, която е пряко свързана с един от годишните им проекти. Те демонстрираха силен професионализъм, целеустременост и отговорност и за пореден път доказаха, че „от тях зависи“ да осъществят целите, които са си поставили. А техните учители са тези, които да им помагат и да ги убедят в постижимостта и на най-смелите мечти, като ги подкрепят.

Лятна лидерска академия ще има и през 2017 година с нови ученици, които са показали силен напредък и постоянство в работата си през учебната година. В момента учителите им набират средства за осъществяването на академията и покриване разходите на учениците. Вие също може да ги подкрепите с финансово дарение по Ваше желание тук.

 

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.
Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.