От стажант до оперативен мениджър: кариера в “Заедно в час”

Стаж - Заедно в час

Петко Иванов - Стажант в Заедно в час

В “Заедно в час” знаем, че “стажът” е онази важна възможност за натрупване на опит и полезни работни навици, от която има нужда всеки в началото на професионалния си път. Затова и в организацията се стараем да осъществяваме смислени стажове с висока добавена стойност както за стажантите, така и за организацията и нейната мисия.

Вярваме, че добрият стаж помага на стажанта да израсне, да избере по-ясно кариерната пътека, която иска да следва, и  да придобие реална представа за различни работни процеси.

От друга страна стажантите за нашия екип винаги са били свежа сила и вдъхновение, много иновативни идеи и ентусиазъм. Защото работата винаги трябва да носи приятно удовлетворение и това е един от важните уроци, които си припомняме всеки ден.

Какво още е стажът за нашите стажанти, обаче решихме да ви споделят самите те. В серия от  кратки интервюта част от нашите стажанти ще разкажат за своето преживяване и всичко научено в организацията. 

А междувременно ви напомняме, че в момента може да кандидатствате за стаж. Повече подробности тук.


Първият стажант, който ви представяме е Петко Иванов, който вече… не е стажант, а оперативен мениждър в “Заедно в час”. Какъв е неговият път. Прочетете по-долу.

Опиши се с едно изречение.

Обичам да уча нови неща и да намирам най-добрите решения на различни проблеми.

Как разбра за стажантската програма на “Заедно в час” и какво те привлече в нея?

През 2014 г., когато кандидатствах за стажант, бях чувал за “Заедно в час” от различни места и тъкмо бях започнал да си търся стаж. Попаднах случайно на обявата в една фейсбук група. След това разбрах, стажът се провежда и като част от проектите за студентските практики и реших да кандидатствам.

Това, което ме привлече първо в “Заедно в час” беше каузата на организацията, както и сферата на дейност. Учех икономика в УНСС, но винаги съм искал да се занимавам с образование. Друг основен фактор за мен беше размерът на организацията. Имах възможност да избера стаж в банки и големи международни организации, но знаех, че в по-малка организация ще мога да науча много повече и да правя най-разнообразни дейности. А това щеше да ми помогне да се развия повече.

Разкажи ни за стажа. Какво включваше той? 

Стаж - Заедно в час
Петко по време на първия си стаж със “Заедно в час”

Бях стажант в два различни екипа. Първо започнах в екипа по привличане на нови участници. Спомням си, че тази година имаше поне 10-12 стажанти, които бяхме разпределени по университети. Аз и още едно момиче отговаряхме за организиране на събития, презентации в лекции и щандове в УНСС. За мен това беше доста предизвикателно, защото се налагаше да общувам с много непознати и нови хора – нещо, което никога не бях правил. Благодарение на стажа обаче успях да развия своите умения да “продавам” и презентирам идеи.

По това време работата и хората в организацията толкова много ми харесаха, че след първия стаж веднага започнах на друга стажантска позиция в екипа, който се занимава с анализ и оценка на въздействието. Там бях в свои води, защото отговаряхме за със събирането, обработката и анализа на най-различни данни и информация – от ученици, учители и други страни. Най-хубавото беше, че имах възможността да приложа на практика наученото от университета. Използвах знанията си по статистика и други икономически дисциплини, където се застъпва сериозно анализа на данни и взимането на решения.

Кои са трите най-ценни неща, които научи по време на стажа?

  1. Да презентирам по-добре;
  2. Как се организират успешни събития;
  3. Да правя пивот таблици в ексел.

Кой беше най-приятният момент от работата ти със “Заедно в час”?

Най-якият момент беше, когато организирахме едно от най-големите събития за организацията – ученическата “Конференция образование за успеха на всяко дете” (бел. ред. в момента конференцията се организира от възпитаници на програмата и е цялостна програма за ученическо лидерство под името “Приключението: От мен зависи”). В деня на самото събитие видях как няколко месеца подготовка се материализират в смислено преживяване на няколко стотин души от цялата страна (ученици, учители, партньори). Мисля, че това беше доста вълнуващо за много от стажантите, защото една голяма част от събитието беше осъществена от нас и успяхме да видим директния резултат от положените усилия.

С какво се занимаваш в момента?

От 2016 г. съм оперативен мениджър в “Заедно в час”. Това включва да ръководя административния екип в организацията, както и управлението на различни технологични и информационни процеси (анализ на данни, обработка на информация и др.) Най-интересното е, че в момента аз подкрепям и много от настоящите стажанти в организацията. Преди това прекарах една година и в екипа по подбор на нови участници.

Какъв съвет ще дадеш на бъдещите стажанти на “Заедно в час”?

Не се плашете от многото или разнообразна работа. Колкото повече различни и нови неща правите толкова повече ще научите.


Как може да станеш стажант на “Заедно в час” научи тук.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.