Отивам на ПлаМнина

Или как един планински летен лагер вдъхнови група учители да създадат автентични и незабравими преживявания за децата-приключенци

В серия от публикации ви разказваме повече за проектите и инициативите на възпитаници на програмите на “Заедно в час”. Представяме ви историята на фондация “ПлаМнина”, основана от възпитаници на програма “Нов път в преподаването”.

Как започна всичко?

През лятото на 2019 младите учители Елена Татарова, Марин-Асен Коджаиванов и София Стефанова приключват първата си година в училище като учители в програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”. Един от елементите на програмата е работа по летен проект за учениците. Въпреки че Елена, Марин-Асен и София преподават в три различни населени места – Самоков, София и едно плевенско село, те решават да работят заедно, обединени от страстта си към планината. Включват в екипа си още двама приключенци – учителя по география Янко Морунов, който също възпитаник на “Заедно в час”, и специалиста по медийни комуникации и маркетинг Катерина Стоянова. 

Плам за планината

Водени от мотивацията да разпалят “плам за планината” в сърцата на учениците, ентусиастите от новосформирания екип осъществяват първия си лагер на ЦПШ “Мальовица“ с група от 10 приключенци. Дейностите включват работилници по първа помощ, ориентиране с карта и компас, планинска маркировка, екипиране за преход, биоразнообразие, творчество и естествено – изкачване на връх Мальовица. Сами можете да си представите колко разнообразни умения развиват учениците чрез изпълнението на тези дейности. Учителите намират необходимите ресурси с помощта на дарители, за да не натоварват семейния бюджет на учениците си, а всички дейности по време на лагера се ръководят от експерти и обучители в съответната сфера.

Преживяването се оказва невероятно зареждащо както за учениците, така и за техните учители. Елена, Марин-Асен, София, Янко и Катерина не само започват да планират следващия си лагер веднага щом приключва първият, но и решават да учредят Фондация “ПлаМнина”, за да предоставят още по-незабравими преживявания на най-големите авантюристи – децата. Стремежът им е да възпитават обич към природата и планината сред младите хора и да ги мотивират за един по-активен начин на живот. 

Какво предстои?

Следващият планински ученически лагер на “ПлаМнина” е през юли 2020. Той е под надслов “Врачански Балкан” и включва широка палитра от дейности, свързани с планинско ориентиране, екипировка, преходи, разходки и поведение в планината, бивакуване, опознаване на биоразнообразието и географските характеристики на балкана, опазване на околната среда и националните паркове, скално катерене, изследване на пещери и астрономия. Учениците имат възможност още да участват в различни спортни дейности и творчески работилници за писане, рисуване и др. Търсят съкровища, играят игри и практикуват йога. Голяма част от необходимите материали за всички тези дейности и работилници отново са набавени чрез дарения. Интересът към лагера е толкова голям, че учителите решават да организират и втори през август, този път отново на Мальовица в Рила.

Сред обучителите има специалисти по география, психология, изобразително изкуство. Голяма част от тях също са възпитаници на програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”. Разбира се, един планински лагер няма как се организира и без помощта на сертифицирани планински водачи и опитни планинари.

Вижте галерия от снимки от лагера във Врачанския Балкан.

Можете да видите кои са обучителите, да се свържете с екипа или просто да следите актуални новини на фейсбук страницата на “ПлаМнина”

Хайде на ПлаМнина!

Абонирай се за бюлетин

Най-важното от нас директно в твоята поща

Можеш да се отпишеш по всяко време.