Ana Yankova

Ана Янкова

член на Съвета на директорите на Заедно в час

Ана Янкова е директор “Инвестиции” (Chief Investment Officer) на Колежа Mount Holyoke – най-стария женски колеж в САЩ. Ана отговаря за управлението и развитието на инвестиционния фонд на колежа в размер от 1 милд лева. Преди да заеме настоящата си позиция Ана работи като партньор в глобалната инвестиционна компания Cambridge Associates, където ръководи инвестициите и надзора на разнообразни европейски и щатски инвестиционни фондове, фондации и семейства с активи, вариращи от $300 милиона до 20 милиарда долара. Ана започва своята кариера в ивестиционния отдел на Университета Йейл през 1999 г. Тя участва още в инвестиционния комитет на фондация Charles Stewart Mott във Флинт, Мичиган. Ана е възпитаник на Колежа Holyoke College с бакалавърска степен по икономика и има MBA от MIT Sloan School of Management.

Опитът на Ана е изключително полезен за “Заедно в час” в търсене на устойчивост и дългосрочни възможности за финансиране дейността на организацията. Ето и какво споделя тя и в своята мотивация да стане част от управителния съвет на фондацията:

“В моето семейство образованието и учителската професия се смятат за най-достойните поприща. Затова три поколения са работили в образованието – от начални учители, учители по литература, директор на детска градина до преподавател в университет. Моята работа със “Заедно в час” ще бъде моят собствен принос за образователната кауза в България. Днес образованието е по-важно от всякога в България и по света след три години на пандемия и забавяне на усвояването на основни умения, които се създават в училище.”

 

Нашият екип