Evgenia

Евгения Пеева-Кирова

Основател на Заедно в час и почетен член на Съвета на директорите

Евгения е основател и първи изпълнителен директор на Заедно в час от създаването на организацията през 2010 г. до 2019 г. След това за кратко е част от Съвета на директорите на фондацията, но напуска, защото е поканена да стане част от първото служебно правителство на Стефан Янев. От май до септември 2021 г. заема длъжността заместник-министър на образованието и науката. От края на 2022 г. отново е част от Съвета на директорите на фондацията.

Преди да започне работа в Заедно в час Евгения е бизнес консултант в международната компания McKinsey & Company, където съветва водещи фирми и организации в различни сектори – от технология и фармация до индустриална електроника и нестопанска дейност. Включването в Заедно в час й предоставя уникална възможност да допринесе за устойчивото развитие на България, като работи за дългосрочни подобрения на националната образователна система.

През 2018 г. Евгения е отличена с наградата „Млад мениджър на годината“ в годишния конкурс на Фондация „Еврика“, като става първият ръководител на неправителствена организация носител на отличието. Евгения Пеева-Кирова е избрана още за Жена на годината в категория Общество през 2012 г. и фигурира в редица престижни класации, в т. ч.: селекцията на „Форбс България“ „30 под 30“ през 2013 г., проекта на „Дарик радио“ „40 под 40“ през 2014 г. и най-различни класации на най-влиятелните жени в България. В момента е член на Настоятелството на Американския колеж в София.

Евгения Пеева-Кирова има диплома за висше образование от Харвардския университет – специалност „Икономика, политология и социология”. Дипломната й работа изследва факторите за успеха на промените в университетското образование в Централна и Източна Европа след 1989 г. Има също магистърска степен по образователен мениджмънт от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

“Заедно в час” се отличава от мнозинството образователни институции и организации с неотклонния си фокус върху постоянно учене, адаптиране и промяна на вътрешните си модели на опериране и въздействие, така че постоянно да подобрява полезността си за подобряване достъпа до качествено образование за всяко дете. Личните ми ценности и убеденост как можем да постигнем значими подобрения в образованието – с непрекъснато учене от опита, динамично развитие и стремеж към устойчиви резултати – се припокриват изцяло с начина на работа на “Заедно в час”. Затова за мен е особено смислено да бъда отново част от Управителния съвет на фондацията като основен носител на положителна промяна в българското образование и общество.”

Нашият екип